Пътуване с малко дете –‌ мисия възможна!

Пътуване с деца… е възможно? Да, честна дума! Няма нужда да спирате с екскурзиите след първото дете, нито да ги синхронизирате с отпуските на бабите. Така само губите ценни спомени с най-обичаните си същества. Много хора са с нагласата, че детето ще развали почивката или ще попречи да си прекарат добре. Няма нищо такова! Да, малко по-трудно е, но с някои компромиси и повечко подготовка, нещата се случват. И, повярвайте, става много по-забавно и спомените се умножават.

Ето какви поуки сме си извадили от нашите семейни пътувания със Стефи. Голяма част са приложими както за малки, така и за големи деца. Нашият юнак е на три и половина по времето, когато пишем статията, така че всичко е изпитано до тази възраст. Времето ще ни учи и ще обогатяваме статията. Ако вземете по малко от всеки наш съвет, вероятно ще се насладите на спокойна и весела семейна почивка. Няма по-хубаво от това да сте всички заедно!

Съвети за планиране на почивка с дете

Правилната подготовка е в основата на приятното изживяване. Две-трети от проблемите може да се избегнат ако планирате добре семейната почивка. Ето какви съвети ще дадем за това.

Пътувайте до дестинации, които няма проблем да пропуснете

Този съвет е златното правило за нас! Колкото по-малко е детето, толкова по-голям е шансът за разочарование от избраната дестинация. Затова логиката ни говори, че вместо да спрем да пътуваме, можем да го правим на по-непретенциозни места. Такива, които можем да прежалим. За нас почти няма място на света, което не си заслужава да се види, но все пак бихме предпочели да изпуснем нещо от Скопие, отколкото от Ню Йорк, например. 

Избягвайте организирани екскурзии

Да тръгнете на пътуване със стриктен график и много хора, с които да се съобразявате (и те с вас), води до много ядове. Ще стресирате както себе си, така и детето. По-добре отделете малко повечко време и организирайте нещо вие.

Направете програмата си двойно по-разредена, отколкото ако сте сами

Вероятно си знаете скоростта на действие, когато сте сами. Ако сте с дете, за да не изпаднете в кризата на постоянното бързане, задължително разредете програмата си. И го направете поне двойно! Това е вторият най-добър съвет за пътуване с деца, който можем да дадем. Колкото и да ви се струва, че ще успеете по-бързо, застраховайте се, защото най-често не се получава по план.

Избирайте места, които ще бъдат забавни и за детето

Музеят на мината в Перник

Има места, които са почти еднакво забавни за родителите, колкото и за децата. В България например такива са Замъкът в Равадиново, Музеят на риболова и лодкостроенето и Рибарската махала в Тутракан, Подземния минен музей в Перник, Музейко в София, разходка с лодка по Велека, Полиоценския парк в Дорково, музея в Малко Търново, Военните музеи в Ямбол, Варна и София, Природният парк “Небесните пасбища“, зоологическите градини в страната, пещерите, водопадите и много други. България е богата и все ще намерите нещо, докато детето порасне достатъчно за по-сериозните места.

Ако се стремите към чужбина, пак има много варианти като Дисниленд, Леголенд и други лендове, някои от най-хубавите зоопаркове като този във Валенсия, аквариуми като в Истанбул, увеселителни паркове като Пратера във Виена, Музея на Хари Потър в Лондон, Хобитово в Нова Зеландия… абе, щом в България има толкова места, за всички места на света детето може да остарее.

Това е един от най-добрите съвети за пътуване с деца, които можем да дадем. Когато е интересно за тях, няма нужда да правите каквото и да било друго. И ако все пак привършите с опциите се, в крайна сметка изберете универсалното забавление за всички деца и възрастни – морето. Дали ще бъде Созопол, Закинтос или Бали, зависи от вас. За мъничето няма да има особена разлика.

Предварително съобразете програмата си с обедния сън на детето

Не е трудно да предвидите докъде ще стигнете до обяд, когато трябва да се направи пауза за сън. Винаги имайте това предвид, защото дори да успее да остане будно, много често детето е изморено от екскурзията и изнервено. Няма смисъл да го тормозите, за да спестите час-два, защото е почти сигурно, че след това ще изгубите повече време и нерви от последствията от неговата умора. 

Съветът ни е да планирате забележителностите до 11:30, което почти винаги означава 12:00-12:30. Така преди съня ще имате време за обяд (включително да откриете място за хапване) и дори да не сте преценили правилно своя тур, ще има достатъчен буфер преди обедния сън на детето. След обяд подновете разходката със свежи сили и добро настроение.

Избирайте близки дестинации

При пътуване с деца препоръчваме да избирате места, до които се стига по- Децата бързо се отегчават и особено ако са под двегодишна възраст, положението в колата/самолета може да стане критично при дълги пътувания. Докато с по-големите все ще намерите тема за разговор, за малките това е може би най-трудният период в за стоене на едно място.

Детето е все още първично малко същество, което не осъзнава порядките и нуждата от някои наши ограничения. И е в толкова активна възраст, че да го застопорите на едно място с часове наред, си е истинско мъчение за него. Още по-малко да го завържете с колани. Затова нашият съвет е да спестите колкото се може повече часове от пътешествието.

Съвети по време на самото пътуване с деца към избрана дестинация

Така се пътува най-спокойно 🙂

Ето няколко идеи как да си осигурете спокойствие в колата. Няма да можете да използвате всички при пътуване със самолет, защото едва ли ще имате контрол върху полета, но все пак може да откриете някои съвпадения.

Пътувайте през времето му за сън

Това е най-добрият съвет за спокойно пътуване с деца в кола. Всички наши приятели потвърждават, че щом сложат детето в седалката, веднага заспива. И спи дълго време непробудно. Ако искате да си осигурите два-три часа без драми, използвайте този подход. И това не важи само за обедния сън. Спокойно може да го прилагате и доста преди изгрев, ако например избраната дестинация е далечна.

Тръгвайте половин час преди времето му за сън

Това е половинчасов (може и четиридесетипетминутен) бонус към предния съвет. По този начин тъкмо като му стане безинтересно, ще започне да се унася. Печелите половин час спокойствие. След като се събуди имате още половин час, докато се освести. Така че при добро стечение на обстоятелствата, може да изкарате едни 4 часа спокойствие.

Спирайте за почивки по-често

Ако все пак не издебнете (или нямате) часовете за сън и пътуването ви е дълго, тогава планирайте маршрути, по които да спирате по-често за кратки разнообразни почивки. Дори да успеете да забавлявате детето, ако е под две годинки трудно ще го задържите вързано за повече време. Хубаво е да го “развържете”, пък било то и за 10-15 минутки.

Вземете любимите играчки и книжки

Пригответе на леснодостъпно място в колата онези играчки на детето, които знаете, че го увличат. Имайте предвид, че в това вързано състояние няма да може да си играе пълноценно с тях и бързо ще му омръзват. Затова вземете колкото можете повече, за да има по-богат арсенал от забавления.

Говорете на детето

Няма нищо по-добро от това да общувате с децата по време на пътуване. От другата страна на прозорчето има толкова интересни неща, нужно е само да му ги покажете и обясните. Бройте селата, през които ще минете, говорете му за планините и горите наоколо, обяснявайте различните посеви, учете (бройте) цветовете с колите, които изпреварвате (ви изпреварват), учете го на пътните знаци. Всичко е от полза. Дори да смятате, че детето е твърде малко да разбира, то разбира достатъчно. Ако сте в самолет, въображението ви трябва да работи повечко, но все пак има неща, които да обясните за земята под вас.

Използвайте тайно оръжие –‌ филмче или игра

Ние не сме от привържениците на гледането на телефони и таблети, затова прибягваме до този метод в наистина краен случай. Когато всички гореизброени съвети са изчерпани, всички играчки за омръзнали и Надя вече е тотално изморена да се прави на клоун. Това е един от най-ефективните съвети при пътуване с деца. Сигурни сме, че и вие имате по-предпочитани филмчета, затова изберете някое от тях. Докато Стефи беше по-малък Маша и Мечока беше на почит. С израстването сменихме пакостите с по-момчешки детски като любимия Пламъчко. Другият вариант е някоя игра, но гледайте поне да е с образователна цел, за да не зомбирате детето напразно.

Ако сте в самолет, този метод ще е един от малкото ви козове в ръкава, но липсата на интернет в небето налага да се подготвите предварително. Повечето авиокомпании от висок клас предлагат широк спектър от анимационни филми на борда, но в нискобюджетните разчитате на собствените си устройства. Затова не забравяйте, че няма да имате интернет за YouTube или AppStore, и ще трябва да изтеглите нужните забавления предварително.

Съвети по време на екскурзията

Не, не го връзвайте! Има и други начини 🙂

При повечето семейства, бедите идват по време на самата екскурзия. Ето няколко съвета за тази фаза от пътуването с деца. Вземете по малко от всеки от следващите съвети и се настройте за незабравими разходки в добро настроение. Но най-важното е да не дърпате и пришпорвате децата. Така лесно ще убиете духа им за пътувания още от ранна възраст.

Обяснявайте му какво виждате

Няма значение дали е достатъчно зрял да осъзнае какво му говорите. Той ще си направи своя асоциация и ще си я пази в себе си. А и все може да му представите нещата по начин, разбираем за деца. Например Йерусалим може да е градът на Дядо Божи, Атина е “страна” на силни герои и страховити чудовища или Париж да е градът, в който хората се обичат най-много. Докато обикаляте, не пропускайте да свързвате посетените места по маршрута ви с това, което обяснявате – последните стъпки на Христос, древногръцките легенди и митове или романтиката на френската столица.

Правете му изненади

Дори едно сокче или малка джунджурийка от поредното дюкянче могат да му върнат духа. Това не са глезотийки – детето си ги е заслужило. Може да му дадете дневен лимит парички според възможностите си, с които да се самовъзнаграждава. Ако е по-малко дете и не е развило финансови способности, може да му изберете магазинче, в което да му дадете две-три парички от местната валута, с които да си купи нещо по избор като награда. Тази идея при пътуване с деца е доста ефективна.

Оставете го да си играе на местата, които му се сторят интересни

Не се ядосвайте ако се засили към някоя чешмичка или хвърля камъчета в някой фонтан, докато вие бързате за поредната забележителност. Оставете го да си поиграе, все пак е дете и през цялото време то се съобразява с вас и вашето темпо. Редно е и вие да се съобразите с него и интересните за него занимания. То не е дошло на Ниагара, за да го види от всички страни. За него е по-забележително да хвърля камъчета във водата. Представете си някой да ви задърпа тъкмо като сте открили най-хубавата гледка към водопада.

Подготвяйте го за следващата атракция на неговия език

Картофът на клечка

Ако успеете да представите следващата дестинация по интересен за детето начин, то ще я очаква със същото нетърпение като вас. Ще дадем пример като се запътим към Огромния картоф на клечка, след който продължаваме към Къщата с кръглия покрив и завършим с Парка на голямото езеро. Вероятно не знаете за какво говорим, но звучи интересно нали? Ще имате по-голям успех, отколкото ако му кажете, че става дума за Площада на победата, Атенеума и Парка Чишмиджиу в Букурещ. Или ако не му кажете нищо, защото не разбирал.

Правете обиколката под формата на игра

Стефи много често започва да се разсейва и да се спира тук и там. Това е особено неприятно, когато бързате за следващата забележителност. Затова си измислихме импровизирана игра – да търсим улики. Просто набелязвате един предмет далеч напред и му поставяте цел да го намери (или да стигне до него). И като сте там, оглеждате се и поставяте нова цел. 

Поставете най-интересното място за негова цел

Дали е разходка с корабче, возене на лифт или влак, зоопарк, музей с динозаври, замък, лунапарк, сладкарница… все ще бъдат най-интересните моменти от деня за него. Поставете му го за цел с условието, че преди това трябва да обиколите 2-3 места. Ще му дадете достатъчна мотивация, която ще е голяма тръпка за него и ще го държи спокоен и търпелив. Дори да му доскучае по някое време, едно напомняне ще му върне духа мигновено. И когато стигнете до “неговото” място, той ще е по-развълнуван от всичко.

Хубаво е да разпределите няколко такива местенца през деня, за да стигате до тях тъкмо като започне да губи мотивация. Ако планирате само едно, вместете го някъде по-средата. Ако е накрая на деня, детето може да се отчая много преди да стигнете до него и да вярва, че го лъжете. Или изобщо да не му се зарадва поради натрупаната умора.

Няколко думи в заключение на нашите съвети за пътуване с деца

И все пак, като заключение. Не винаги денят, който сте планирали ще се развие по вашия мечтан начин. Понякога детето може да не е в настроение, да се разболее, или просто да иска точно сега да си играе повече. Това, което правим ние е компромис – или разместваме леко програмата, или само единият от нас, в повечето случаи Панайот, обикаля определени места. Така е, не винаги има пълно щастие при пътуване с деца, но в края на деня е важно всички да са удовлетворени, спокойни и усмихнати. А това, че някой път си изтървал един музей… е, това са рисковете да пътуваш с малко дете.

Share your thoughts