18 забележителности в Йерусалим – най-интересното от Стария град и отвъд него?

Ако тръгнете да четете по-подробно за Йерусалим, ще откривате още и още забележителни места, така че да не ви стигне и месец да го обиколите. Това е един от най-сложно устроените в културно, религиозно, политическо и историческо отношение градове в света. За да го разбереш напълно, вероятно ще ти се наложи да изчетеш половината интернет. С всяка следваща статия навлизаш по-дълбоко и откриваш все повече и повече. Затова се радваме, че не четохме много преди да отидем, така че ще ви представим най-популярните забележителности в израелската столица. А вие си решавате дали да задълбавате.

Йерусалим е толкова необикновен и вълнуващ! Забележителен и уникален! Един от най-значимите градове в света има своя особена аура, подхранвана от библейските сцени, състояли се в него преди две и повече хилядолетия. Няма да объркаме, ако кажем, че е най-свещеният град в света. Той е Божия град за всички християни и евреи и едно от най-светите места за мюсюлманите! За нас основните туристически атракции бяха свързани с последните дни от живота на Исус Христос, но значимостта на останалите ги правеха почти толкова вълнуващи, въпреки че са реликви на юдаизма и донякъде на исляма.

Почти всички популярни забележителности в Йерусалим са свързани с Библията, което значи, че е хубаво да имате представа от нея (но не само Новия завет). Така е много по-лесно да разберете Свещения град, пък и гидовете. Дори да прочетете някое леко и дори детско тъклование, би било полезно, за да сте наясно какво точно виждате и какво се е случвало. Някои неща са по-задълбочени, затова ще се опитаме да помогнем. Заедно с преживяното от нас, ще опитаме да опишем, макар накратко, кое прави съответната забележителност толкова значима.

Какво трябва да знае един турист за Йерусалим:

 • Безопасен е! Колкото и размирици да има в другите части на Израел, Йерусалим е свещен както за евреи и християни, така и за палестинци и други мюсюлмани. А по улиците патрулират стотици военни и полицаи в пълно бойно снаряжение.
 • Половината Йерусалим е територия на Израел, а другата половина – на Палестина. Стария град е на границата, като се води в Западния бряг.
 • Има директна бърза връзка с летище Бен Гурион посредством влак.
 • Трафикът към него в пиковите сутришни часове в работни дни може да ви остави повече от час в задръстване. Тръгване след 7:00 от Тел Авив не е много ефективно.
 • Ако сте с кола, най-удобните паркинги са Мамила и Карта, които са един до друг, само на стотина-двеста метра от Портата на Яфа. Но и за него е хубаво да се отиде рано.
 • Божи гроб и Храмовия хълм са претъпкани и е добре да отидете колкото може по-рано.
 • Повечето забележителности в Йерусалим, които сме описали, са безплатни.
 • Пазаренето е на почит. Можете да смъкнете повечето цени с кратки преговори.
 • Сувенирите по сергиите не са автентични и такова нещо като „пръст от Божи гроб“ няма. Ако желаете да си осветите нещо по-специално, по-добре си носете.
 • По-горещо и по-сухо е от Тел Авив, но сградите са толкова близо една до друга, че няма да ви липсва сянка.

Обиколка и забележителности в Йерусалим, които избрахме

Обиколката отнема поне два дни, в зависимост колко подробно разглеждате. Като цяло, можете да посетите всички забележителности в Стария град на Йерусалим, които сме описали, за един ден при много стегната програма. Музея на Холокоста и Библейската зоологическа градина – отделно. Казват, че нощно време градът е също толкова впечатляващ, затова не се колебайте да нощувате в Йерусалим. Вероятно ще бъдем малко по-описателни, защото Йерусалим трябва да бъде разбран, за да бъде усетен.

Общо взето туристическата част е доста концентрирана и от обект на обект се стига с кратка разходка. Най-долу в статията сме поместили карта с примерен маршрут за обиколката и съвети за оптимално организиране на времето. Ето какво ще видите:

 1. Божи гроб
 2. Стената на плача
 3. Храмовия хълм
 4. Пътя на Кръста
 5. Затвора на Христос
 6. Гециманската градина
 7. Елеонския хълм
 8. Стаята на Тайната вечеря
 9. Градинската гробница
 10. Гробницата на цар Давид
 11. Кулата на Давид
 12. Давидовия град
 13. Тунелите под Стената на плача
 14. Арабския пазар
 15. Църквата на Мария Магдалена
 16. Еврейските гробища
 17. Музея на Холокоста
 18. Библейската зоологическа градина

Виж картата на забележителностите в Йерусалим
Виж картата на спирките по Пътя на Кръста (Via Dolorosa)
Къде да отседнем в Йерусалим?

Божи гроб – Църквата “Възкресение Христово” (Church of the Holy Sepulchre)

Църквата “Възкресение Христово” официално е считана за мястото, където Исус Христос е бил разпнат на кръст и погребан. Защо “официално”? И ние не знаехме, но според различни теории, има няколко места, считани за Божи гроб. Ще опишем още едно по-долу, но тук ще обърнем внимание на Църквата на Светото Възкресение, която за нас е най-голямата забележителност в Йерусалим.

Божи гроб е най-святото място на света за християните и вероятно е безпредметно да описваме вълнението, което изпитваш, докато прекрачваш прага му. В наши дни той се намира в пределите на Стария град, макар навремето хълмът Голгота да е бил отвъд стените на града. До нея може да стигнете по много начини, но ние препоръчваме да го направите по най-вълнуващия – като извървите Пътя на Кръста, за който ще говорим по-долу.

Точно на входа на църквата “Възкресение Христово” се намира Камъка на Миропомазването, където тялото на Исус Христос е било подготвено за погребението от Йосиф от Ариматея. Ако се питате къде се извършва освещаването на предмети на Божи гроб, отговорът е тук – върху камъка. Предметите се поставят върху него и се наричат най-съкровените молитви.

Считаното за място на Разпятието е по няколко стъпала веднага вдясно от входа на храма. Те водят до малкия параклис на Голгота, в който има два олтара – православен и католически. Под левия (православния) се намира камъкът, върху който се е издигало Разпятието. Кръстът го няма, но може да докоснете камъка с ръка в тясна дупка под олтара. Другият олтар (католическия) е на мястото, където Исус Христос е бил приковаван към кръста. Между двата има статуя на Дева Мария, на мястото, където тя е оплаквала сина си.

Точно под Параклиса на Голгота се намира Параклиса на Адам. Според поверията, Божия син е бил разпнат върху мястото, където е погребан черепът на Адам. Зад стъкло в храма се вижда пропуканият камък под кръста, който се е разцепил от земетресението, което е настъпило в момента на последния дъх на Исус.

Самият Божи гроб – мястото, където се смята, че е погребан Христос – едва ли бихте объркали. Намира се в параклиса под големия купол на храма “Възкресение Христово”, наричан Кувуклията. Най-често е обграден от дълга опашка поклонници, затова нашият съвет е да бъдете тук колкото може по-рано. Това не би било проблем, защото лятото отваря в 5:00 сутринта, а зимата – още по-рано. Ако не можете, имаме друг съвет – да се въоръжите с търпение. Ние стигнахме по обяд и чакахме около час и половина, докато стигнем до преддверието. И не бяхме в пиков момент. Там се намира Ангелския камък, за който се смята, че е част от големия камък, запечатвал гробницата. Запалихме свещи от Благодатния огън и пристъпихме под ниската арка към олтара над Божи гроб. За съжаление трябва да се подготвите да изречете най-искрената си молитва за половин минута, защото след дългото чакане имате само толкова време вътре. Накрая не забравяйте да запалите (и загасите) в храма свещите, които смятате да отнесете у дома от Йерусалим.

Стената на плача (Kotel, Wailing Wall или Western Wall)

Това е най-святото място, достъпно за поклонение на евреите! Символът на юдаизма е една от най-атрактивните забележителности в Йерусалим. Отвъд Стената на плача е Храмовия хълм, където навремето се е издигал Йерусалимския Храм – най-святото място в еврейската религия. В наши дни обаче той е мюсюлманско светилище и хора от други религии нямат право да извършват религиозни ритуали, включително да се молят. И тъй като Западната стена е единствената оцеляла и достъпна за поклонение част от Йерусалимския Храм, тя е най-значимата реликва за евреите.

Защо Храмовия хълм е толкова значим? Според юдаизма Йерусалимския Храм е бил Дома на Господ. В него се е намирала Светая Светих, където Бог е избрал да се е съхранява Неговото присъствие. Тук се намира Основния камък на Сътворението – мястото, от което е сътворен света.

Та, връщаме се на Стената на плача, която според вярванията никога няма да бъде напусната от Божественото присъствие. Тя е разделена на две секции – мъжка и женска. Мъжката е значително по-голяма по ред религиозни причини, които са довели до полово разделение и донякъде дискриминация. На места бяхме чели, че мъжете трябва задължително да носят еврейска шапчица, а жените да бъдат забрадени. Не се наложи мъжката част от компанията ни да слага кипа, но дадоха шал на Надя, която единствена не си носеше.

Десетките евреи, положили глава напред върху каменния зид, са обичайна гледка на Западната стена. Те се отдават на песен или молитва, а ние туристите сме заимствали един интересен елемент от техните вярвания. Поверието гласи, че ако поставиш листче с пожелание или молитва в Стената на плача, те ще достигнат право до Бог. Ако не си носите листче, не се притеснявайте. На входа на секциите има и може да си надпишете едно.

Когато влязохме в закритата част (само в мъжката секция), разбрахме за какво служат единичните чинове, които са струпани пред стената. Най-набожните четат молитви с часове пред Стената на плача и затова се нуждаят да седнат с Тората пред нея. Доста интересно и някак странно изглежда за неевреи или поне за нас. Друго непознато ни беше да видим ритуала Бар Мицва, което е доста често срещано явление на Западната стена, но любопитно за туристите. Няколко деца четяха за пръв път в живота си Тората пред стената, облечени в специални одежди, с увити в нещо черно ръце и странна кутийка на главата, подобна на челник (тефелин).

Наред с всичките необикновени преживявания, научихме и нещо любопитно. Знаехте ли, че названието “Стената на плача” всъщност е обидно за евреите? Така е, защото терминът е бил използван като подигравка към народа на Израел, заради страданията от разрушаването на най-светия им Йерусалимски храм.

Храмовия хълм (Temple Mount)

Това вече е най-святото място на планетата за евреите! Същевременно е третото най-свято място за мюсюлманите. Ако не знаете как се получава това, ще разберете след няколко абзаца. За съжаление плановете ни малко се поразместиха и не успяхме да стигнем навреме до него. Храмовия хълм е мюсюлманска територия и е затворен за немюсюлмани следобедите от неделя до четвъртък, както и целодневно в петък и събота. Освен това има строги правила при посещение. Забранено е да се носят всякакви “чужди” религиозни предмети и да се извършват каквито и да е ритуали – жестове, молитви, припяване и дори затваряне на очи.

“Купола на скалата” е може би най-разпознаваемата сграда в Израел. Златното му кубе контрастира изцяло с архитектурата в столицата и погледът към Стария град се приковава първо към него. Поради грандиозната си архитектура много хора бъркат, че той е Ал-Акса – третата по святост джамия според Корана. Но тя е в съседство. Макар че не посетихме Храмовия хълм, няма как да го пропуснем в списъка си с най-интересните забележителности в Йерусалим. Той е един от най-посещаваните обекти в Стария град и е добре да бъдете на входа отрано.

Защо Храмовия хълм е толкова важен за евреите?

На него се е издигал Йерусалимския Храм – най-важното светилище в юдаизма. Когато евреите се заселват и основават Йерусалим, цар Соломон изпълнява заръката на Господ да му бъде направено светилище, в което да живее сред хората. В сърцето на храма се намирала залата Светая Светих, където се съхранявали Кивотът и Божието присъствие. Тя била връзката между Земята и Рая. Веднъж годишно в нея имал право да влиза само най-върховният свещеник, за да поиска прошка от Бог за целия народ. И до ден днешен, когато евреите се молят, се обръщат в посоката на Йерусалим.

Според някои вярвания, Светая Светих се намира в пещерата под Основния камък на Сътворението (Крайъгълния камък). Факт е, че той днес е разположен под “Купола на скалата” в центъра на Храмовия хълм. Според свещената книга Талмуд, от него е сътворен света, като той е първата частица от него. Непосредствено до камъка се е намирал олтарът, където Бог е създал Адам от земната пръст.

В свещените еврейски книги се пише, че тъй както пъпът е центъра на човешкото тяло, така и Израел е пъпът на света, намиращ се в центъра му. И Йерусалим е центърът на Израел, и светилището е центърът на Йерусалим, и святото място е центърът на светилището, и Кивота е центърът на святото място, и Основния камък е пред святото място, защото от него светът е бил основан.

Защо Храмовия хълм е толкова важен за мюсюлманите?

За мюсюлманите това е Харам ал-Шариф или още храмов комплекс Ал-Акса, върху който се намират джамията Ал-Акса и “Купола на скалата”. Смята се за почти толкова важен, колкото джамиите Ал-Харам в Мека и Ал-Набави в Медина. Първата посока, към която мюсюлманите са се обръщали за молитва е била именно комплексът Ал-Акса, преди Аллах да прати видение на пророка Мохамед, че трябва да насочват молитвите си към Мека. Освен това, според писанията, той е учил последователите си, че това е едно от трите места, в които молитвата е повече от 500 пъти по-възнаградена, отколкото молитва в която и да е друга джамия.

Ал-Акса е свързан още с Нощното пътешествие, което е едно от най-значимите събития в Корана. В него Мохамед прави две пътувания в една нощ – физическо (Исра) и духовно (Мирадж). При първото архангел Гавраил го отнася на митичното създание Бурак от Мека до Йерусалим, а при второто го възнася от Ал-Акса към небесата. Счита се, че мястото на това възнесение е точно камъкът под “Купола на скалата”. В духовното си пътуване преминава през седемте нива на Рая, където среща всички предшестващи го пророци. Накрая сe изкачва до най-горното ниво, където среща самия Аллах. От него получава задачата да предаде на поклонниците, че трябва да се молят по 50 пъти на ден. След като слиза на земята, Мойсей го съветва да преговаря да ги намали, понеже са твърде много. В крайна сметка, след девет срещи с Аллах, броят на молитвите е намален на пет.

Пътя на Кръста (Via Dolorosa)

В буквален превод Виа Долороса означава “път на болката”, което символизира последните мъчителни мигове от живота на Исус Христос по пътя му с Кръста към Голгота. Разбира се, днес той е много изменен отпреди две хиляди години. Някога голият хълм сега е презастроен, но времето и промените не са успели да заличат спомена за Христовите мъки. Тесните коридори на Йерусалим са променили малко траекторията, но се счита, че настоящата е много близка до оригиналната.

Спирките на Кръста (Stations of the Cross) правят Кръстния път още по-вълнуващо преживяване. Това са местата, на които са се случили на най-значимите събития на Исус Христос, докато е вървял последните си стъпки на този свят. Всички спирки са отбелязани с римски цифри върху кръгли каменни знаци. Трудно ще ги пропуснете ако не сте разсеяни. Пътя на Кръста е дълъг около 600 метра и започва горе-долу по средата на улицата, която тръгва от Лъвската порта (Lion’s Gate) навътре в Стария град. Като тръгнете от портата, малко след втория тунел има стълби отляво, където се намира училището Ал-Омария. 

Спирки на Исус Христос по Пътя на Кръста:

По-долу сме поместили карта на Кръстния път и сме описали накратко маршрута по улиците на Йерусалим. Тук ще изброим какво символизира всяка от спирките по него.

 1. Осъден е на смърт
 2. Бит е с камшик и е принуден да носи кръста си
 3. Пада за пръв път под тежестта на кръста
 4. Среща майка си Дева Мария
 5. Шимон му помага да носи кръста
 6. Вероника избърсва лицето му
 7. Пада за втори път след като излиза от града
 8. Говори с йерусалимските жени
 9. Пада за трети път
 10. Съблечен е
 11. Прикован е към кръста
 12. Умира на кръста
 13. Свален е от кръста
 14. Погребан е

Затвора на Христос (Prison of Christ)

Той е едно от доста спорните места според историците. Има две местоположения, за които се твърди, че са тъмницата, в която Исус е затворен преди да бъде осъден. Едното е в църквата “Възкресение Христово”, при Божи гроб и Голгота. Другото е в началото на Пътя на Кръста, близо до залата на съдебния процес. Гледайки чисто логически на нещата, някак не ни се връзваше да е на място, което е било гол хълм. Още по-малко от който да е слязъл в града да го осъдят и до който отново се е качил да го разпнат. По-логично изглежда затворите да са били в пределите на града, близо до съдилището.

Затова ние вярваме, че реалния Затвор на Христос е този, който е разположен по Пътя на Кръста. Но само се намира там, не е част от него! Когато вървите по улицата от Лъвската порта навътре, малко след втората спирка по Кръстния път се оглеждате за голяма врата вдясно, до която има указателна табела. Слиза се надолу към плетеница от подземни коридори, които водят до малки килии. Една от тях е Затвора на Христос.

Имаше нещо специално тук! На фона на всичко видяно в Йерусалим, не може да се каже, че е нещо внушително, но е едно от местата, което остави по-различно усещане у нас. Може би да ни докаже, че това е действителното местоположение на затвора. Малка тъмна стаичка, издълбана в скалата, в която има единствено нар с две дупки за крака. А толкова значима и с такова духовно присъствие!

Гециманската градина (Garden of Gethsemane)

Гециманската градина е местност в подножието на Елеонския хълм, където Исус Христос се моли на своя Отец преди да бъде заловен. Намира се на няколко минутки пеша от Лъвската порта, извън Стария град. Препоръчваме да го съчетаете с пешеходната си обиколка на Йерусалим, защото е изключително трудно да се паркира наоколо. Днес на това място има малка градина с вековни маслинови дървета. За някои от тях се смятало, че са свидетели на Библейските сцени. Макар модерните тестове да показват, че наистина са едни най-старите маслинови дървета в света, те са засадени повече от хилядолетие по-късно.

Точно до Гециманската градина се издига Базиликата на Агонията, където се намира камъкът, върху който Христос се е молил. Самата базилика е доста пищно украсена, както и повечето храмове, които са издигнати върху места на важни библейски сцени. Като започнем от маслиновите дърворезби на входа. Таваните са изрисувани с маслинови дръвчета в звездна нощ, символизиращи нощта на залавянето в Гециманската градиа. Зад олтара е изобразена агонията на Исус, а пред него се намира молитвеният камък.

Елеонския хълм (Mount of Olives)

Над Гециманската градина се издига Елеонския хълм (Маслиновата планина), от който Исус Христос слиза на магаре към Йерусалим. А също така се възнася към небесата след като възкръсва. Нарича се така, защото в миналото склоновете му са били залесени с маслинови дръвчета. Изкачвайки се нагоре, ще забележите, че все още има големи насаждения. От Елеонския хълм се открива най-популярната гледка към Стария град на Йерусалим. Ако се вгледате по-внимателно в центъра на стената, ще видите Златната порта, която е запечатана, защото се смята, че когато Месията се появи, ще влезе в града през нея. Точно под наблюдателната площадка се намира и Еврейското гробище, което е доста необикновена и интересна гледка.

Ако решите да ходите до него с автомобил, по-добре не го правете по улицата край Гециманската градина. Много е тясна, на много места не могат да се разминат две коли и се образуват страхотни тапи. Ние чакахме над 20 минути, само за да излезем от паркинга край градината, защото колоните нямаха мърдане ни напред, ни назад. По-добре заобиколете по която и да е от успоредните ѝ улици.

Стаята на Тайната вечеря (The Last Supper room или Cenacle)

Тайната вечеря е една от най-популярните и важни сцени от Библията в нощта преди деня на Разпятието. На нея Исус Христос пророкува предателството си и дава на апостолите си от своята плът и кръв под формата на хляб и вино. Мястото на Тайната вечеря поражда много полемики сред историци и изследователи. Поне засега се смята, че нейната локация е над гробницата на библейския цар Давид – на хълма Зион в Йерусалим. Намира се само на няколкостотин метра от Зионската порта на Стария град. Очакванията за нея са големи, но прекрачвайки единия праг на стаята, може да излезете през другия без да разберете, че сте на толкова значимо място. Така се получи при нас. Следвахме една табелка и минахме транзит веднъж през нея. Слязохме от другата страна до Гробницата на Давид, където решихме да питаме. Трябваше да ни уверят, че онази празна зала на горния етаж е именно Стаята на Тайната вечеря.

Готическата архитектура с арки между колоните контрастира напълно с всичко, което видяхме досега в Йерусалим. Не изглеждаше да има връзка с тукашната архитектура отпреди две хилядолетия. Леонардо да Винчи вероятно също не е знаел как изглежда, докато е рисувал шедьовъра си, но очаквахме нещо по-близко до неговата картина. Освен непривичния интериор, в стаята имаше бронзово копие на Дървото на Живота. А още по-странното беше, че срещу него има михраб – ниша в стената, която указва на мюсюлманите посоката към Мека, докато се молят. След това разбрахме, че в периода на Османската империя стаята е била превърната в джамия. Преди това е била синагога и църква, като някои източници я считат за първата християнска църква в историята.

Градинската гробница (The Garden Tomb)

По-горе споменахме, че има няколко места, за които се предполага, че са Божи гроб. Теорията за Градинската гробница е втората най-популярна. Намира се на по-малко от километър от църквата “Възкресение Христово”, извън стените на Стария град, съвсем близо до Портата на Дамаск. Там е значително по-безлюдно, което говори красноречиво. В малката градина има гробница, датирана отпреди новата ера, а на стотина метра по алеята е обособена наблюдателна площадка, която гледа към скалист хълм.

Теорията е базирана на факта, че този хълм има две вдлъбнатини, с които е оприличен на череп с очи. На нас така и не ни заприлича, но… Голгота на иврит означава “череп”. Знае се, че Исус Христос е разпнат на “мястото на черепа”. Тези съвпадения притеглят към мнението, че именно тази скала е Хълма на Черепа, на който се е състояло Разпятието. За да сте по-сигурни, че сте били на истинския Божи гроб, може да посетите и църквата “Възкресение Христово”, и Градинската гробница.

Гробницата на цар Давид (King David’s Tomb)

Цар Давид е най-почитаният владетел в еврейската история. Неговото управление е определено като Златния век на древната цивилизация, а подвигът му срещу Голиат се счита за повратна точка в историята на израелтяните. Много от забележителностите в Йерусалим са свързани с името на Давид, като безспорно най-важното от тези места е неговата гробница. В началото на новата история на Израел дори е била най-святото място за евреите в страната, тъй като Стария град със Стената на плача е бил под управлението на Йордания.

Както споменахме малко по-нагоре, Гробницата на цар Давид се намира под Стаята на Тайната вечеря. Както повечето библейски места в Йерусалим, и нейната локация е обект на спорове между учените. Все пак е паметник, който би следвало да е на близо три хиляди години, когато писмените сведения са били оскъдни. Като казваме, че е бил най-великият владетел, очакванията са за нещо грандиозно и истински царствено. Но не е точно така! Дори думата гробница не ни звучи правилното определение, защото изглежда като нормална обществена сграда, в която се съхранява гроба на Давид. Тя е с предверие, коридор и малка стая за молитва, зад която е тясното помещение с огромния саркофаг. Гробницата на цар Давид очевидно продължава да е място за поклонение, защото случихме на молитва и трябваше да почакаме двайсетина минути. А освен това, беше единственото място, където мъжете задължително трябва да носят еврейската шапчица кипа, за да влязат.

Кулата на Давид (Tower of David)

Така и не успяхме да стигнем до Давидовата кула, но няма да я пропуснем в списъка със забележителности, които да посетите в Йерусалим. Наричана е още Йерусалимската цитадела и е едно от емблематичните места в Стария град. Намира се веднага вдясно от Портата на Яфа и едва ли ще я пропуснете. Интересно е, че макар да носи името на цар Давид, тя няма нищо общо с него. Строена е по времето на Ирод Велики и е именувана на брат му Фасаел, но грешка на византийските летописци я връщат хилядолетие назад и я свързват с юдейския цар. 

От бастионите на Давидовата кула се открива най-обзорната 360-градусова панорама над Йерусалим. Погледът стига далеч отвъд израелската столица, преминава през Юдейската пустиня и при ясно време се виждало дори и Мъртво море. Казват, че посещението на Стария град започва от Йерусалимската цитадела, а нашето дори не стигна до нея. Планирахме завършек там след залез, защото има грандиозно светлинно шоу, но умората, особено у Стефи, беше голяма. Сцени от миналото и настоящето се разиграват по стените и светлинни ефекти се разпръскват по всеки камък от Кулата на Давид.

Давидовия град (City of David)

Градът на цар Давид е най-старата част в днешен Йерусалим. Намира се в подножието на Храмовия хълм, на няколко минутки пеша от южния вход на Стената на плача. Представлява отворен археологически комплекс с руини от древността. Може би най-интересната част от обиколката на Давидовия град е посещението на тунелите под града. Част от тях са служили като таен изход, а други са водоизточниците на града, по които тече вода от извора Гион. За тези, които харесват по-нестандартните преживявания, една от атракциите е водна разходка из тунелите, където на места водата достига до 70 см. Едно уточнение за тях – трябва задължително да се носят водни обувки и челник, защото стъпването бос и паленето на свещи са строго забранени. Обиколката с гид в Града на Давид трае около 3 часа.

Тунелите под Стената на плача (Western Wall Tunnels или Kotel Tunnels)

Тунелите под Западната стена са едно от най-забележителните места, останали от времената на Йерусалимския храм. Те разкриват непознатата подземна част на Стената на плача, която освен атракция е и място за поклонение. Достъпът до тях обаче не е свободен, както до надземния площад. Има входна такса и се влиза в точно определено време на интервал от около час и половина, а самата обиколка трае час и малко.

Освен вълнуваща разходка из древни катакомби, под земята се крие и много история. Тъй като достъпът се осъществява само с лицензиран гид (нает от вас или гид на място), ще успеете да научите много за цивилизациите, управлявали Йерусалим и оставили своя почерк в Тунелите на Стената на плача. Освен античните открития, обиколката преминава през няколко от старите резервоари на града, който все още събират вода.

Арабския пазар (Arab Souq)

В туристическите райони на Израел всичко е на пазарлък. А има ли по-туристическа част от Стария град в Йерусалим? Ако не пробваш да смъкнеш от цената, дори продавачите не са удовлетворени. Цени по стоките няма и не купувайте нищо, преди да попитате за цена. Дори кафе! Това го казваме от личен опит, че ни излезе едно от най-скъпите кафета, което сме пили, след онова на летището в Доха. Не се стеснявайте да се пазарите, местните продавачи очакват точно това.

Тези съвети важат в още по-голяма степен за Арабския пазар в Йерусалим. Дългата улица започва от Портата на Дамаск и стига почти до другия край на Стария град, до Еврейския квартал. Това значи, че е почти невъзможно да не се озовете поне веднъж на него. Тук се продава от пиле мляко (джунджурии, сувенири, храна, подправки, килими, дрехи, дрънкулки…) и почти всяка цена пада с близо 40% от първоначалната след кратки преговори. Казват, че е най-евтиното място в туристическата част и може би е така. Преди да купите нещо, повървете още малко, защото е много вероятно да го намерите (или изтъргувате) на по-добра цена в съседство. И ако се опитват да ви пробутат сребро на двойна цена от среброто, да знаете, че не е сребро. 

Атмосферата наоколо е автентична ориенталска, останала от османско време и доразвита от арабите. Улиците са осеяни с претъпкани сергии, които ги правят да изглеждат още по-тесни. Главната е покрита и обхваща периферията на някои от прилежащите. Някъде по средата се отбива за Божи гроб, а в една част от Арабския пазар преминава и Пътя на Кръста.

Църквата на Мария Магдалена (Church of Mary Magdalene)

Руската църква, посветена на Мария Магдалена, е също една от открояващите се забележителности в Йерусалим. Ако отправите поглед към Елеонския хълм от почти всяка точка, ще забележите златните кубета на храма. Намира се в подножието му, на няколкостотин метра нагоре от Гециманската градина, така че е най-удобно да се съчетаят. 

Ние извадихме късмет, защото без да искаме сме уцелили доста ограниченото ѝ работното време. Оказва се, че е отворена за туристи само вторник и четвъртък между 10:00 и 12:00. Някой пишат, че е отворено цял ден с изключение на дългата обедна почивка, но не можем да потвърдим, защото бяхме там към десет и нещо във вторник. Съвпадение!

Общо взето не трябва да съжалявате, ако не хванете работното време. Няма нищо по-специално у нея. Освен името, няма нищо друго, което да я свързва с Библията. Факт е, че градината е пищна и красива, както и самата сграда, но… това е. Има гледка към Стария град на Йерусалим, но ако сте там заради това, по добре се качете на Елеонския хълм. Все пак нищо не пречи да отскочите до нея след посещение на Гециманската градина. Едва ли ще отнеме много време, ако не отивате целенасочено.

Еврейските гробища (Jewish cemetery)

Гробищата не са сред най-удачните забележителности, но Еврейското гробище изглежда забележително. Всъщност, няма нужда да го посещавате, за да го видите. Ако се качите до панорамната площадка на Елеонския хълм, то ще бъде точно под вас и ще го виждате отвисоко. За неевреи едва ли би било толкова значимо. 

Но пък за евреите наистина е много специално! Някои гробове датират още от времето на Първия храм в Йерусалим, построен от цар Соломон, като те са под формата на гробници. Това го прави най-старото гробище в света, действало без прекъсване. Обликът със сегашните саркофази започва да се образува от XVI в. Но не това е основната причина за значимостта му. Вярва се, че погребаните тук ще възкръснат, щом Месията слезе от Елеонския хълм към Храмовия хълм. Затова хиляди евреи по цял свят прекарват последните си години в Йерусалим с желанието да бъдат погребани в Еврейските гробища. Юдаизма не признава Исус Христос за Месията, затова и желанието им за място тук не стихва.

Музея на Холокоста – Мемориален комплекс Яд Вашем (Holocaust Memorial Yad Vashem)

След Храмовия хълм, Музея на Холокоста е една от двете забележителности в Йерусалим, за която съжаляваме, че не успяхме да посетим. Много символично място за Израел, което изглежда и доста интересно. Яд Вашем е внушителен мемориален комплекс, където са събрани тонове информация за жертвите на нацизма. Намира се в най-източните части на Йерусалим, далеч от Стария град, и се простира на целия Възпоменателен хълм. Посветен е както на загиналите по време на Холокоста, така и онези, които са се борили срещу него или са помогнали на евреи в нужда. Освен възпоменателен той е и изследователски център, чиято цел е да се избегне подобно явление в бъдеще.

Безспорно, най-голям интерес буди Залата на имената. В коничната ѝ структура са събрани стотици снимки на загинали в нацистките лагери. Около тях е изградено огромно хранилище с над два милиона свидетелства за жертви на Холокоста, предоставени от оцелели роднини и близки. Освен нея има още няколко смразяващи мемориала – Залата на Възпоменанието, където е погребана пепелта на загиналите и над които гори вечен огън; Детския мемориал в памет на милион и половина загинали еврейски деца; Мемориалът на депортираните – железопътна линия с товарен вагон, надвиснал над скалата, който символизира придвижването на евреите към концентрационните лагери.

Библейската Зоологическа градина (Biblical Zoo или The Tisch Family Zoological Gardens)

Със сигурност Стефи, както и всяко дете, щеше да бъде много развълнуван ако бяхме успели да стигнем до Библейската зоологическа градина. Сред всички забележителности в Йерусалим, може би е най-интересната за деца. Тя не е никак малка и изисква време, а с невръстно дете си запазете цял ден. Изградена е с доста творчество, за да предразполага посетителите за близка среща с природата. А с някои животни наистина можеш да се срещнеш отблизо. Бонус към интереса на децата е туристическото влакче, което ще ги превозва до различните части на парка.

Като се говори за Йерусалим, едва ли някой очаква, че точно зоопарк е най-посещаваната туристическа атракция. Оказва се, че е на-популярната дестинация в Израел по данни от последните 10-15 години. Наричат я библейска, защото по-голямата част от растителните и животинските видове в нея се срещат в Библията. Предвид че Ной е приютил на борда си толкова много животни, може да сте сигурни, че разнообразието е голямо. И като стана дума за него, в Библейската зоологическа градина има и умален модел на Ноевия ковчег.

Карта на забележителностите в Йерусалим и примерен маршрут за обиколка на Стария град

Нормална обиколка на Стария град в Йерусалим е напълно възможна за два дни. Ако желаете да посетите Музея на Холокоста и Библейската зоологическа градина, добавете още един и ги направете отделно. На картата за изходна точка използваме Портата на Яфа, но не е задължително.

Най-добре е да се започне възможно най-рано от Божи гроб, тъй като ще избегнете огромните тълпи. След това преминете към Храмовия хълм, защото той работи само до обяд и там също се чака. Оттам нататък правим кръг, започвайки от Пътя на кръста. Той ще мине през Арабския пазар, а като отивате към Градинската гробница, ще извървите половината от пазара. След това се отправяте към Гециманската градина, Църквата на Мария Магдалена, Елеонския хълм и Еврейските гробища, които са в един район. Следва Града на Давид, Стената на плача и Тунелите под нея. Оттук през еврейския квартал излизаме на хълма Зион, където са Гробницата на цар Давид и Стаята на Тайната вечеря. Завършваме с Давидовата кула.

За да обиколите Стария град за един ден, даваме няколко съвета. Божи гроб отваря в 5:00. Пътя на кръста, Стената на плача и Елеонския хълм могат да се посетят денонощно. Направете тях преди изгрев или след залез. След което започнете обиколката от Храмовия хълм, когато отваря.

Карта на маршрута и спирките по Пътя на Кръста (Via Dolorosa)

Горе описахме какво значение има всяка спирка по Кръстния път, а тук ще го начертаем по улиците на Йерусалим и ще го опишем накратко.

Пътя на Кръста започва няколкостотин метра навътре в Стария град от Лъвската Порта. Там е първата спирка – където Христос е бил осъден на смърт. Втората спирка е почти веднага след първата, но вдясно. Трета и четвърта са една до друга – когато свърши улицата на Лъвската порта, завиваме наляво и те се падат веднага зад ъгъла. Петдесетина метра след тях вдясно тръгва тясна уличка, а на ъгъла е петата спирка. Това вече е улица Виа Долороса. Почти веднага се оглеждаме вляво за шеста спирка. Продължаваме нагоре и в края на улицата насреща е седмата. Пътя на Кръста продължава вляво и веднага вдясно. Нагоре по хълма срещаме осма спирка. Още по-нагоре улицата се вие и води до девета спирка, която се намира на североизточната стена на църквата “Възкресение Христово”. Останалите спирки се намират в храма на Божи гроб.

Къде да отседнем в Йерусалим?

Разбира се, колкото по-близо отседнете до Стария град на Йерусалим, толкова по-добре. Повечето забележителности се намират там.

Booking.com

Share your thoughts