35 забележителности на остров Бали, които трябва да видим

Тук ще опишем всички забележителности в Бали, които посетихме, плюс две-три по-популярни, които не успяхме. Не сме ги подредили по красота или атрактивност, а просто по реда, по който ги посетихме. Ще се опитаме да пресъздадем максимално близко впечатленията си, за да прецените сами има ли смисъл да отделяте ценно време за някоя забележителност. Ако ние бяхме октрили такъв списък преди да отидем, щяхме да спестим много време и да го отделим за нещо по-приятно.

В списъка има над 30 места, които да посетите. В отделна статия сме описали и най-вълнуващите преживявания в Бали, които да опитате, така че програмата може наистина да се окаже много сгъстена. Отделно описахме най-важното, което трябва да знаете Острова на хилядата храма и за Индонезия, докато организирате екскурзията си. Също така най-доброто време, в което да го посетите и кои са най-удобните локации за отсядане. Смятаме, че тези статии ще помогнат много за незабравима почивка на малкия остров край Екватора.

Най-долу сме добавили и карта на забележителностите, която да ви улесни нагледно при организирането на екскурзията на остров Бали.

1. Гората на маймуните /Monkey Forest/

За нас Гората на маймуните беше резкият преход към екзотиката на Бали – първото място, което посетихме тук. Джунгла, реки, храмове и десетки маймуни – като декор от филм за Индиана Джоунс. Ето защо е една от задължителните забележителности. Маймуни на острова може да видите по пътя, по плажове, по гори, но тук е свещеният им дом. Обитават го над 600-700 екземпляра, като дори имат и гробище. Един съвет – прибирайте шапки, очила и други дребни предмети, защото няма да си ги получите обратно, докато не извадите достатъчно банани.

2. Занаятчийското селце Челук /Celuk Village/

Един от най-популярните занаяти в Бали е обработката на сребро. И по-точно ръчната изработка на сребро. В селцето Челук има много фабрики, отворени безплатно за посетители, където можете да се запознаете с процеса на изготвяне на накити. Ние отидохме в UC Silver, където към фабриката има музей, в който са изложени стотици бижута и дори големи предмети и сувенири от сребро. Всъщност, музеят си е направо магазин, защото можете да купите всичко изложено.

В селцето Челук можете също да видите друг традиционен занаят
текстилното изкуство батик. То представлява техника на рисуване с восък върху текстил. Също се прави ръчно и е доста трудоемко. В Бали дрехите тип батик са широко разпространени.

3. Парка на птиците /Bali Bird Park/

Едно изключително красиво място! Освен стотиците видове птици, самият парк е много екзотичен и разходката из него е направо изживяване като в рая. Макар вече и в България да гостуват изложби на екзотични птици, в Парка на птиците в Бали те са над 1000 екземпляра от 250 различни вида. Най-голямата изложба у нас, която съм виждал, беше с 30-40 папагала, така че има какво повече да се види. Освен това декорите тук са естествени. Според нас е една от задължителните забележителности, която си струваше цената, която включва и посещение в парка на влечугите.

4. Парка на влечугите /Bali Reptile Park/

Както казах, към цената на Парка на птиците се включва и входа за Парка на влечугите. Едно от любимите ми животни е крокодила, като се абстрахираме от външния вид. Затова бях крайно нетърпелив да мина през това място. Можете да видите огромни крокодили, както и да подържите някои от по-безобидните влечуги. Тук ще видите на живо и най-голeмия гущер в света – Комодския дракон, който достига до 3-4 метра дължина и до 100 кг тегло.

5. Зоологическата градина /Bali Zoo/

Не сме сигурни дали си струва да идвате тук ако сте решили да ходите в Бали Сафари парка, което ние препоръчваме и за който ще пишем по-късно. Тук нямаше такова разнообразие и Сафари парка беше в пъти по-добра инвестиция само на двойна цена. Гледам в сайта на Зоологическата градина, че вече се предлагат някакви по-интересни билети с атракции, но въпреки това ми се струва, че не могат да достигнат до Сафари парка. Лично наше мнение – спестете си $50. В крайна сметка ние успяхме да нахраним един тигър и да подържим бебе крокодил в ръце, но това беше най-интересното. Може да яздите и слон, но това го има и на други места.

6. Водопадът Тегенунган /Tegenungan Waterfall/

Това е може би най-забележителният водопад в Бали – такъв, какъвто не сме виждали в България. Местността е прекрасна и има голямо разнообразие от гледни точки. Освен че входът е много евтин, водопадът Тегенунган е съвсем край пътя и можете да отбиете, връщайки се от някои от забележителностите, което го прави удобен за съчетание с други маршрути. Интересно е, че се намира почти насред село. Мърдаш няколкостотин метра встрани от главния път на селото и си при него. Едва ли ще отнеме повече от час за разглеждане, защото е леснодостъпен.

7. Храм Гоа Гаджа – пещерата на слона /Goa Gajah Temple/

Противно на очакванията, това е малка пещера, в която евентуално можеш да натикаш само бебе слонче с много усилия, не че е със слонски размери. В трите ъгъла на залата има статуи, като една от тях е на богът на знанието Ганеш, който е приел облика на слон. Някои казват, че оттук произхожда името на храма, а други смятат, че защото близката река се е казвала така навремето. И ако самата пещера не ви заинтригува, то местността ви дава втори шанс. И в Бали, подобно на България, храмовете се строят на красиви и силно енергийни места. Затова и повече от тях си струва да бъдат посетени, дори да си нямате понятие от религия.

8. Храм Гунунг Кауи /Gunung Kawi Temple/

Booking.com

Моят любим представител на балийските храмове. Тук местността беше толкова разнообразна, а храмовият комплекс – страшно интригуващ. Пътеката до него слиза през оризови тераси и достига до живописна река. От двете ѝ страни има по 5 внушителни 7-метрови олтара, издълбани в скалите. Надпис в Гунунг Кауи гласи “Кралят изгради храм тук” и се предполага, че всички храмове в комплекса са свързани именно с този крал. Петте от едната страна са в чест на него, кралицата му и трите им деца. От другата страна се предполага, че са за някои от другите, по-низши кралици. Разходка отвъд стените на комплекса води по засукани пътеки из колоритната джунгла.

9. Тирта Емпул – храмът на свещената вода /Tirta Empul Temple/

Храмът Тирта Емпул едва ли би бил особено впечатляващ за масата туристи и може би събужда най-малко интерес сред най-популярните забележителности. Но от историческа и духовна гледна точка, това е едно от най-значимите места в Бали. Известен е с това, че е извор на свещена вода за индусите и много хора идват тук, за да се пречистят духовно в басейните. Един от тях е пълен с риби, за които също се смята, че са свещени. Нашият шофьор ни обясни, че когато е бил малък, във водата са плували шепа риби, докато сега почти нямаше празно кътче.

10. Вулканът Кинтамани /Kintamani Volcano/

Това е една от най-големите забележителности в Бали. И метафорично, и буквално! Кратерът на вулкана Кинтамани се издига на 1500 м над морското равнище и е с диаметър 13 км. В него се намира най-голямото езеро в Бали – Батур, което е основният водоизточник на острова. Още по-привлекателен е скалният конус точно по средата на кратера, където се намира и най-високата точка на вулкана – връх Батур. Той е изключително популярен за изкачване и на него мнозина (включително и ние) посрещат изгрева, но за това – в статията за активностите. Ако не сте по височинните преходи, можете да се насладите на невероятната гледка с бира в ръка от едно от десетките заведения на ръба на вътрешната калдера.

11. Труниан – селото на мъртвите /Trunyan Village/

Това е може би най-зловещото място на остров Бали. Ние не отидохме, не защото ни е страх, а защото ни се струва редно да зачитаме паметта на мъртвите. Но тъй като е доста атрактивно, ще споменем няколко думи.

Намира се от другата страна на езерото Батур и е популярно с това, че погребенията са доста нетрадиционни. Единствено тук, вместо да кримират мъртвите, местните ги поставят в специални бамбукови клетки и оставят да се разлагат свободно под огромно дърво, наречено Труниан. Специфичното е, че дървото има свойствата да неутрализира миризмата на разлагаща се плът и по думите на шофьора ни Гуз, не се усеща нищо, въпреки ужасяващите гледки. След като вятърът остави скелета без тъкани, черепът на покойника се премества на специален олтар, до който се стига само с лодка. Самото име на дървото идва от балийския израз Teru Menyan, което значи “Добре миришещо дърво”.

12. Ферма за кафе Лувак /Luwak Coffee Farm/

Сигурно сте чували, че най-скъпото кафе на света е минало през стомаха на маймуна и е излязло някъде изпод опашката ѝ. Като изключим, че животното не е маймуна, другото е вярно. Кафените зърна се поглъщат, обработват в стомаха и отделят от едно малко сладко животинче, наречено Лувак. То няма нищо общо с маймуните, освен че споделя същите географски ширини и по-скоро прилича на смесица между лисица и котка.

В някоя от десетките ферми (на нас по път ни беше OKA Agriculture) за кафе можете да се запознаете с целия процес, включително и последващата обработка, докато достигне до вашата чаша. Със сигурност ще ви предложат да го опитате на промоционална цена от 5 долара за няколко глътки. Да си кажем честно, пили сме и по-вкусно кафе. А ако вземе че ви хареса, може да броите няколко стотачки за стотина грама.

13. Оризовите тераси Тегалаланг /Tegallalang Rice Terraces/

Тегалаланг са едни от най-популярните и най-близки до Убуд оризови тераси. Ние стигнахме до тях привечер и понеже се смрачаваше, ни остана само време да изпием по един кокос в заведението насреща им. Местоположението им е много удобно, защото както водопада Тегалаланг и терасите са по път и е лесно да ги посетите на връщане към хотела. Кога е най-подходящо да се посещават оризовите тераси? Ами няма конкретно такова, защото дават реколта през цялата година и е въпрос на късмет да ги хванете току посадени, с изникнали къси зелени стволчета.

14. Ботаническата градина Бедугул /Bedugul Botanical Garden/

Тук също може да не губите време и пари, колкото и да е евтино. По-скоро може да се оприличи на добре поддържан парк, отколкото на ботаническа градина. Просторни зелени ливади, гора и поддържани алеи. Единственото по-специално беше една голяма оранжерия с кактуси и други подобни растения. Предимството на градината е, че се намира точно до най-известния храм в Бали – храмът Улун Дану Бератан. По-добре идете до Балчик, ако не сте ходили, защото ботаническата градина там е десетки пъти по-красива от тази в Бали.

15. Храмът Улун Дану Бератан /Ulun Danu Beratan Temple/

Безспорно един от лидерите за най-красивата сред всички забележителности в Бали. Издига се в езерото Бедугул, което се намира в кратера на спящ вулкан. На снимки изглежда далеч по-внушителен от действителността, но въпреки това няма спор, че е една от най-живописните гледки на острова и се е превърнал в един символите му. Построен е в средата на миналото хилядолетие в чест на богинята на водата Деви Дану. Освен че е нейна обител, езерото се смята за свещено, защото местността наоколо е изключително плодородна. Ако хванете хубаво време, ще се радвате на приказна разходка.

16. Водопад Гитгит /Gitgit Waterfall/

Ако смятате да се разхождате чак до тук специално за водопада Гитгит, може би няма смисъл. Ако все пак решите и разполагате с повечко време, по-добре го подминете и идете до водопада Секумпул (Sekumpul). Гитгит не е нищо повече от българските водопади, и на всичкото отгоре отпред дебнат гидове, които искат по $20 и не пускат без да ги наемете. Не знам дали наистина е задължително заплащането, но тук нашият шофьор Гуз ни спести парите и обясни, че се е представил за нашия местен гид, за да не ни таксуват.

17. Секумпул и другите водопади /Sekumpul waterfall and others/

Поне не снимки, единственият водопад освен Тегенунган, който може би си струва да се види, е Секумпул. Той обаче е много забутан и ние не стигнахме до него. Аз лично смятам, че Райското, Видимското, Кадемлийското и почти всички други пръскала в България са по-красива гледка от него. Освен Гитгит и Секумпул, по кратера на вулкана Кинтамани има много други водопади, образувани от десетките реки, слизащи по склоновете му. Това са например Aling-aling, Jimbong, Pucak Manik, Air Terjun Tembok, Singsing и други, и други, които дори не можем да спелуваме, но не мислим че с нещо превъзхождат нашите си тук. Отначало имахме идея да отделим време за обиколка на поне 6-7, но бързо се отказахме, като разбрахме, че няма да видим нищо специално, и по-добре така.

18. Храмът Таман Аюн /Taman Auyn Temple/

Буквално преведено Таман Аюн означава “Красива градина”. Наистина си беше живописно, но честно казано, виждали сме и по-красиви и ако не беше един от най-значимите в балийската култура, не сме сигурни, че бихме го препоръчаме. Още повече, че се намира на сравнително неудобно място. Ние минахме през него, защото всичките ни цели за деня бяха в тази посока. Може би вече се бяхме нагледали на достатъчно храмове и затова останахме безразлични.

19. Парка на пеперудите /Bali Buterfly Park/

Звучи много приказно, но като цяло не трябва да сте с големи очаквания. Ако си представяте пъстроцветни пеперуди, които кръжат около вас и чакат да кацнат на ръката ви, няма да е точно така. Да, имаше стотици красиви пеперуди, но по-скоро кръжат и кацат по мрежите на пет метра над вас. Все пак има атрактивна част. В клетка по средата се намират най-едрите екземпляри, заедно с огромни бръмбари, богомолки и други твари които по желание могат да „кацнат“ на ръцете и тялото ви.

20. Храмът Батукару /Batukaru Temple/

Храмът Батукару е една от най-отдалечените точки, до която стигнахме. Ще призная, че очаквах с огромен интерес този храм. Обожавам планините, а по снимките той ми изглеждаше много див и закътан сред джунглата. Донякъде беше така, но липсваше това усещане, което очаквахме. Макар и той да е сред най-значимите храмове на острова, беше напълно пуст и по-скоро призрачен.

21. Оризовите тераси Джатилуи /Jatiluwih Rice Terraces/

Терасите Джатилуи осмислиха поне отчасти деня, въпреки че не успяхме да хванем много хубаво време, за да ни разкрие всички цветове на оризовите плантации. Както бях споменал, въпрос на късмет е да се хванат тераси в най-красивите си багри. И докато на Тегалаланг все още беше зелено, тук готвеха реколтата за събиране и се наблюдаваха предимно жълтите нюанси. Полетата на Джатилуи са огромни и никой няма да ви направи проблем ако решите да се разходите из тях. Ако пък не ви се върви много, сядате на поредното капанче с бюфет и се наслаждавате на гледката с бира в ръка.

22. Храмът Танах Лот /Tanah Lot Temple/

Танах Лот безспорно е една от най-красивите забележителности на остров Бали. Името му означава “Земя в морето” и само по себе си говори, че храмът се намира на самотна скала в близост до брега. Препоръчително е да се отиде и на прилив и на отлив, за да се види в пълен блясък. Ние успяхме да го видим само на отлив, когато може да се стигне до него пеша и разбира се имаше стотици туристи.

Легендата разказва, че върховен жрец (Нирарта) на бог Шива, пътувал по тези земи да разпространява индуизма, но срещнал съпротивата на местния владетел. Скоро той събрал достатъчно хора, с които атакувал жреца. С неимоверни усилия Нирарта устоял. Със силата на духа успял да откъсне и премести скалата, на която медитирал, в морето. След това превърнал поясите си в гигантски отровни змии, които да я пазят. След като видял тази невероятна сила, владетелят поискал примирие и се заклел във вярност, а на отцепената скала издигнали храма Танах Лот.

Вярва се, че хиляди водни змии продължавали да пазят храма навремето, а днес в пещера до скалата се докоснахме до свещената змия (срещу някои друга рупия, разбира се), свита в малка дупка. Благословени от един местен монах, се качихме на отсрещната панорамна площадка, където е изграден красив парк с пейки за наблюдение на прекрасния залез.

23. Бамбуковото селище /Bamboo Green Village/

Това е едно нестандартно селце в сърцето на Бали, където къщите са направени изцяло от бамбук. Беше наистина интересно преживяване, макар да не видяхме основната цел на визитата – невероятен бамбуков мост, който си беше истински шедьовър на архитектурата (поне по снимки изглеждаше така). Оказа се, че в следобедния пакет не се включва ходене до там, което не беше записано в програмата, и реално посетихме само две от къщите.

Но пък те наистина бяха невероятни. Караха да се чувстваш сякаш се сливаш с природата и дори тоалетната тук беше с гледка. Нямаше нито врати, нито прозорци. Само природа! Климатът в Бали позволява да спиш целогодишно на открито, стига да имаш стабилен покрив над главата.

Въпреки че имахме обиколка на бамбуковата фабрика, където да се запознаем с обработката на материала и етапите на подготовка, не разбрахме нищо от разваления английски на гида. Накрая поне разбрахме, че съществува сапун от бамбук и можем да си го купим от тук.

24. Музей на маските и куклите Сетиа Дарма /Setia Darma House of Masks and Puppets/

Тук претупахме набързо, понеже не разбирахме от това изкуство и не ни беше много интересно. Мога да сравня изживяването като посещение на археологически музей – голяма част от експозицията изглежда еднообразна за хора, които нямат детайлни познания в тази сфера. Просто обиколихме различните изложбени зали и тук-таме се спирахме край нещо по-нестандартно.

Реално тук ще видите в различни експозиции разнообразието на традиционни маскарадни костюми, произлизащи от културата на Бали. Интересно е, че някои от тях досущ наподобяват нашите кукерски костюми и маски.

Освен тях, няколко зали са посветени на куклите от типичните за региона куклени представления. Основният фокус пада върху явайките и силуетните кукли, които са с хилядолетна история в културата на Индонезия. Кукленият театър и театърът на сенките са древна традиция в страната и са на особена почит тук. Но е по-добре да видите марионетките на представление, отколкото безжизнени в музея. Големите артисти можели да накарат статичните кукли да извършват действия само чрез игра със светлината.

25. Културния парк Таман Нуса /Taman Nusa Cultural Park/

А това е мястото, за което най-много ни е яд. Не знаем как не сме го открили, но честен кръст, преровихме целия интернет за забележителности в Бали и никъде не сме го видели. Добре че Гуз ни спомена, че маршрутът ни минава покрай нещо, което не сме писали в плановете. Затова и решихме да му отделим няколко часа, защото не знаехме точно какво е, а май и Гуз също.

Културният парк Таман Нуса заслужава всяка отделена минута, но няколко часа в никакъв случай не са достатъчни. Той е огромен и в него е събрана цялата история и култура на Индонезия. Има десетки сгради в реални размери от различни периоди и различни краища на страната. Всяка от тях – абсолютно уникална! И дори бяха построили мини Боробудур. Освен това почти навсякъде се разхождат аниматори, но понеже бяхме там в края на деня, сварихме само малцина. Въпреки това успяхме да се снимаме с няколко кореняк Папуанци, други ни посвириха автентична музика, а трети ни показаха как се строят корабчета в бутилка. Ако знаехме какво ни очаква, щяхме да отделим цял ден за това място.

26. Бесаки – храмът майка /Besakih Temple/

Това е най-големият, най-важният и най-свят храмов комплекс в Бали. Разположен е на шест нива по планинските склонове и се състои от 23 отделни храма. Намира се в подножието на вулкана Агунг – най-високият вулкан в Бали (3031 м). Изключително ни доядя, че този ден бе обвит в облаци и я нямаше величествената гледка, която сме гледали на снимки. Успокоиха ни, че през повечето време е така, но това не беше кой знае каква утеха.

През 60-те години Агунг е изригнал мощно и е взел над 1700 жертви. При това изригване лавата се е стичала в посока на храма Бесаки, но е минала на метри от него, което според местните е доказателство за святостта му.

Тук ще отворя една скоба. Взеха ни много пари за обиколка! Не помня колко точно, но бяха много! Почти съм сигурен, че можете да минете и без това, защото реално нямаше вход. Но те ни увещаваха, че е задължително да се наеме гид, а Гуз не беше с нас да каже дали е така.

27. Водиния дворец Таман Тирта Ганга /Taman Tirta Gangga/

Ако красотата, естетиката и романтиката се таят у вас, значи трябва да направите всичко възможно да се доберете до водния дворец Таман Тирта Ганга. Получава се като с Алиса и нейната страна на чудесата – прекрачваш прага и влизаш в приказка. Това е изумително красивата градина на водния дворец в Бали, построен в средата на миналия век. Както името говори (tirta = басейн), това е лабиринт от изкуствени езера, подредени в идеална симетрия за човешкото око. Изящни скулптори, подредени алеи и десетки растителни видове обогатяват пейзажа. Не съм сигурен дали има някаква по-вълнуваща история на двореца, освен че е бил разрушен от изригването на вулкана Агунг и построен наново след това, но дори и без такава, според нас е задължителен за посещение.

28. Керта Госа /Kerta Gosa Pavilion/

Забележителната шатра се намира в източната част на остров Бали и е типичен представител на балийската архитектура. Не отнема много за разглеждане, затова може на връщане от храма Бесаки да се отбиете.

В миналото Керта Госа е използвана за съдебна палата, където кралят е обсъждал с министрите въпросите, свързани с правосъдието. В момента е паметник на културата и придава страхотен колорит на градската среда. Построена е в изкуствен воден басейн, в който плуват стотици лилии, а таванът е изрисуван с невероятни иконографии. Към Керта Госа има и малък музей, но там въобще не говориха английски.

29. Културния парк Гаруда Вишну Кенчана /Garuda Wisnu Kencana Cultural Park/

Това е една от най-популярните забележителности в Бали и е задължителна дестинация. Издига се на хълм в южната част на Денпасар, откъдето се открива гледка, която стига дори до вулканите Кинтамани и Агунг. Алеите са вдълбани в огромни скали, а основната атракция е внушителната статуя на върховния бог в индуската култура Вишну, който язди митичната птица Гаруда.

Статуята Гаруда Вишну Кенчана е най-високата статуя в Индонезия и една от най-високите в света, със своите 122 метра. За сравнение – тази на Христос в Рио де Жанейро е 39 метра, а Статуята на свободата в Ню Йорк е 93. Жителите на Бали са с противоречиви нагласи за проекта, защото е смятан от мнозина за прекалено грандиозен и комерсиален за Хинду религията.

В парка Гаруда Вишну Кенчана се провеждат и редица културни мероприятия и театрални постановки.

30. Храмът Улувату /Uluwatu Temple/

В южната част на Бали се намира една от най-красивите дестинации на острова – храмът Улувату. Името му говори достатъчно за това, което ще видите. Ulu означава “връх” а Watu – “скала”. Храмът е построен на ръба на 70 метрова скала над океана. Под отвесните брегове се пенят огромните вълни на Индийския океан. Обособеният парк край храма Улувату също е много живописен, а на залез целият пейзаж придобива разкошни цветове. Можете да изпратите деня с разходка по алеята на ръба на скалите, докато чакате да започне популярния танц Кечак, който се организира в храма Улувату.

31. Градината на орхидеите /Bali Orchid Garden/

За любителите на цветя Градината на орхидеите вероятно би била като храм, а за любителите на точно този вид цветя – храмът майка. Има десетки, може би стотици видове орхидеи, цъфтящи в красиви градини около или върху други представители на флората в Бали. Целият парк не беше много голям, но бяха обособени няколко алеи за разходка из страната на цветята. Надя цъфтеше от щастие, заобиколена от хилядите багри, но тя си е такава, обича цветята, особено екзотичните.

На “непросветените” Градината на орхидеите едва ли ще се стори нещо кой знае какво, защото в крайна сметка забележителното тук са единствено орхидеите. На изхода могат да се купят сертифицирани орхидеи и семена, които да пренесете извън граница без да проблеми по митниците. Ние хубаво замъкнахме няколко към България, ама така и не се хванаха.

32. Бали Сафари парк /Bali Safari and Marine Park/

Решихме да оставим Сафари парка за последния ден от почивката ни. Заслужава си всеки цент от тези $115 долара на човек, които дадохме. Има и по-евтини пакети, но този включва голямо и според нас оправдано разнообразие. Сафари паркът представлява един огромен резерват, в който местообитанията за всички видове животни са обособени почти без да се различават от естествената им среда. Определено ще ви е нужен цял ден! Освен невероятната природа, която организаторите са постигнали, има толкова много за преживяване – атракциони, снимки, шоута. Тук ще видите как се хранят пирани и крокодили. Много е атрактивно, вярвайте! Има множество програми с животни, в които главните герои ще ви удивят и развеселят. Разбира се, основната атракция е язденето на слон! Преживяване, което води повечето хора в Бали Сафари парка. Само дето ако нямаш кой да те снима, ще си останеш само с не толкова качественото фото в рамка, което ти дадат.

Ще отидете на неограничен брой сафари обиколки със специално пригоден автобус, минавайки край лъвове, тигри, хипопотами, орангутани, зебри, жирафи, слонове, гепарди, тапири, крокодили и много много други видове. Ние не знаехме, но може да се заплати за реално сафари с джип, при което няма прегради между теб и животните и имаш възможност да храниш от ръка слонове, жирафи, зебри и други от по-безопасните животни. А за тези, които имат по-големи финансови възможности или желаят още по-близко до дивото преживяване – можете да спите в някоя от вилите, изградени в съседство с местообитанието на животните, на малко-по-високо ниво, за да ги наблюдавате безпрепятствено.

В Сафари парка се провежда едно изключително театрално представление, което се казва Бали Агунг шоу (Bali Agung show). Това непременно трябва да се види! Изключително завладяващо, мащабно и бляскаво, което за час и нещо ви отвежда в далечното минало и разказва историята на Бали по един незабравим начин.

33. Паметникът Бахра Санди /Bajra Sandhi Monument/

Това също сме го пропуснали по случайност, но изглежда като дестинация, която е редно да включим към Пътеводителя на Бали. Намира се в южната част на Денпасар и представлява нещо като обществена сграда във вид на монумент, оградена от просторни градини. Паметникът е висок 45 метра и е с формата на „Bajra“ – молитвената камбана на индуски свещеник. Построен е през 1987 г. в типичния за Бали архитектурен стил, в чест на борбите за независимост на балийския народ от датско владичество. От най-високото достъпно за посетители ниво се открива панорамна гледка към Денпасар във всички посоки.

34. Исторически музей – Бали /Bali Museum/

Така и не остана време да посетим Историческия музей на Бали, но въпреки това ще го споменем в този списък. Той е посветен както на историята, така и на изкуството и традициите в Бали. Помещава се в бившия кралски дворец в центъра на най-южния полуостров на Денпасар, който е бил изгорен до основи по време на Датската инвазия в началото на миналия век. Има четири основни сгради, които представят експозиции на различна тематика. Табанан – показва театрални маски и музикални инструменти. Карангасем – скулптури и картини, Булеленг – текстил, Тамур – археологически открития.

35. Кралския дворец в Убуд /Ubud Royal Palace, Puri Saren Agung/

Това е една от популярните забележителности, които ни беше буквално на 500 метра от хотела и за 7 дни така и не я посетихме. Едва ли щеше да отнеме много време, но все пак я пропуснахме. На външен вид по нищо не бихте го различили от заобикалящите го сгради.

Той е кралската резиденцията в Убуд в него се помещава кралското семейство. Въпреки това е много популярна туристическа атракция. Построен е в началото на 19 век., преживял е няколко земетресения, но е добре запазен и до днес. В него се влиза без входа такса през деня, а почти всяка вечер от 19:30 има платени представления на традиционни балийски танци.

Карта на всички изброени забележителности в Бали

Търсиш хотел в Бали?

Нашият опит показа, че изборът на правилната локация в Бали е супер важен. Затова отделихме цяла статия с нашите съвети. Може да я прочетете тук. Ако вече сте запознати, направете избора директно от картата.

Booking.com

3 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Десиславаreply
16 август, 2022 at 4:35

Благодаря за детайлното и полезно описание! Помислили сте за всичко необходимо, особено картата с обозначените места е чудесен ориентир!

Панайот Толевreply
16 август, 2022 at 9:57
– In reply to: Десислава

И ние благодарим за позитивните думи, Деси! Опитахме да бъдем максимално полезни 🙂

МАРИАН РАДЕВreply
3 февруари, 2024 at 16:48

Изключително полезен пътепис! Чета го вече няколко пъти и с негова помощ си правя приблизителен план за пътуването до там. Предстои ми пътуване с дъщеря ми в началото на юли и въпреки че с нас ще бъде индонезийска приятелка от острова , хубаво е предварително да знаем какво искаме да видим.

Leave a reply