Кога е най-доброто време да посетим остров Бали?

Кога е най-добре да посетим остров Бали? За да отговорим на този въпрос, трябва да дефинираме понятието “най-доброто време”, което за всеки може да е различно. Ние предпочитаме да ни е малко по-спокойно, затова избрахме най-стабилната част от преходния сезон – втората половина от месец юни, както и няколко дни от юли. Хванахме перфектно време, като само първия ден росна малко. Някои хора обаче нямат проблем с тълпите и за да минимизират риска, предпочитат пиковия сезон. 

По-долу ще разясним разделението между дъждовен, преходен и пиков сезон. Ще откриете и най-важната информация за климата в Бали, кога времето е най-стабилно и нашите съвети за това кога да посетите Острова на хилядата храма. След като вече сте наясно кога да отидете, в други статии сме описали всичко най-важно, което да знаете за Бали и Индонезия, както и съвети къде да изберете да отседнете на острова според интересите ви.

Климата в Бали

Остров Бали се намира приблизително на 8 градуса южно от Екватора, което може да ви увери, че по което и време да отидете, няма да ви е студено. Климатът е тропически. Времето е топло и влажно през цялата година. Както на повечето екзотични дестинации, така и тук са ясно изразени два сезона: сух и влажен, които са респективно силен и слаб и донякъде подсказват кога да посетим Бали.

Kакто споменахме, температурите са относително високи и постоянни през цялата година. Средната максимална температура, която ви очаква, е около 30-31°C. Средната минимална температура е близо 25°C. Така че куфарите няма да тежат – ще носите само леки дрехи. В Убуд може да има разлика от 1-2 градуса надолу, а в по-високите планински райони може да се свалят още 1-2 градуса. Но пак си остава топло за нашите стандарти. 

ЯнуФевМарАпрМайЮниЮлиАвгСепОктНоеДек
Макс30.831.131.331.631.230.429.629.330.331.030.630.9
Сред27.828.228.228.728.227.627.026.627.527.827.727.9
Мин24.825.225.025.825.124.824.323.824.124.624.724.8

Температурата на морската вода в Бали е топла и сравнително постоянна през цялата година – между 27°C и 29°C. Но не бива да ви залъгва

ЯнуФевМарАпрМайЮниЮлиАвгСепОктНоеДек
Темп292928282828272727272728

Противно на очакванията, дъждовният сезон е с около 2-3 градуса по-топъл от сухия. Като гледате таблицата с температурата по месеци, вероятно ви идва да си резервирате почивката през зимата, но преди да го направите, погледнете и графиката на валежите по-долу.

Ако решите да ходите по-високо в планината рано сутрин, вземете някое тъничко яке за всеки случай, защото там температурата е малко по-ниска и може да падне под 20°C. А ако ходите на най-високите планини като например Агунг (3031 м), през нощта дори може и да е под 10°C. Но ако сте се запътили натам, вероятно ще имате необходимата екипировка.

През кои месеци времето в Бали е най-стабилно и валежите са най-малко?

Няма силно очертана граница между сухия и дъждовния сезон, но от средата на април вече можем да се надяваме на по-стабилен климат и така до към средата на октомври. Това са теоритично месеците с най-доброто време в Бали. В таблицата по-долу може да видите средното количество на валежите по месец, както и броят на дните в месеца, в които вали.

  • През месец април количеството валежи драстично намалява. Април се счита за първият месец от сухия сезон. Ветровете утихват и слънцето завладява небето, макар все още да е колебливо. Валежите обаче са по-слаби и по-кратки.
  • Месец май вече показва истинското лице на силния сезон. Много повече слънчеви дни, тихи тропически води и спокойствие над Бали. 
  • Юни вече можем да считаме за достатъчно стабилен. Времето е чудесно – слънчево и спокойно! На острова започва да се усеща все повече туристопотока.
  • Юли и август са най-сухите месеци и тогава времето е най-постоянно. Това са пиковите месеци и на Бали е най-оживено.
  • Септември е като май и юни. Стабилен и привлекателен, извън големия наплив на туристи.
  • През месец октомври дъждовете се завръщат, но все още са леки. Той се смята за последният месец от сухия сезон.

Кога е пиковият сезон в Бали?

През юли и август климатът е най-стабилен и повечето хора са на мнение, че това е най-доброто време за посещение на индонезийския остров. Валежите са незначителни и се ограничават до средно 4 дъждовни дни в месеца. Най-добрите месеци да се отдадете на плажуване! Времето е устойчиво и подходящо за всякакви активности на острова – разглеждане на забележителностите в Бали, посещение на храмове, запознаване с културата, водни приключения, планински преходи, преходи в джунглата и всякакви други незабравими изживявания на острова. Освен това партитата са в разгара си и световни звезди идват от цял свят, за да завладяват туристите в нощните клубове.

Booking.com

Хубавото време обаче носи своите минуси, тъй като през юли и август островът е най-пренаселен от туристи. Трафикът понякога е непоносим, забележителностите са пренаселени и популярните заведения са претъпкани. Ако сте от хората, които харесват спокойствието, това не са вашите месеци.

Освен през юли и август, има пик на туристи за Великденските празници и по Коледа и Нова година. Но това са по-скоро празнични пикове. Не че времето е добро, просто хората са избрали да ги отбележат на екзотичен остров. По Великден времето все още е колебливо, а в края на декември и началото на януари спокойно можем да кажем, че е най-лошо.

Кога е най-доброто време да посетите Бали според нас? Когато времето е стабилно и не е пренаселено.

Вероятно от по-горните статистики сте си направили извод, че най-подходящите месеци за почивка в Бали според нас са май, юни и септември. Това беше и нашият избор! Климатът е много хубав и дъждовете са малко. Дори да ги има, най-често са кратки или леки. Ветровете са утихнали и водата в океана е чиста и спокойна. Този период е подходящ за водни спортове или гмуркане. Със сигурност, колкото по-близо сте до юли и август, толкова е по-голям шансът да случите на по-добро време. 

През месеците май, юни и септември потокът от туристи е значително по-малък, отколкото в пика на сезона. Забележителностите се разглеждат на спокойствие. Ресторантите не са претъпкани. Трафикът е лек. Има място за всички! И тук важи горното правило, че колкото по-близо сме до юли и август, толкова повече хора има. През месец май е най-спокойно, докато през юни и септември се усеща притока на чужденци. Но не е никак натрапчиво. Ние бяхме в Бали от 19 юни до 6 юли. Определено имаше туристи, но със сигурност не беше пренаселено. Ние обичаме спокойствието и в този период се чувствахме добре, ако това може да ви послужи за пример.

Транзитните месеци също сред най-хубавите

Оставяме едно наум за април и октомври. Това са първият и последният месец на сухия сезон. Малко по-непредвидими са. Пак са сред месеците с най-доброто време, макар да има по-голям шанс за валежи. Това са най-спокойните месеци от силния сезон. Всеки, който желае да изпита духовно Бали, вероятно трябва да дойде именно тези месеци. Една медитация на верандата на планинската вила под капките на дъжда звучи повече от успокояващо. Само трябва да се избегнат Великденските празници, защото тогава също е пренаселено от туристи.

Една друга полза на отдалечаването от юли и август е, че може да откриете оферти с намалени цени на нощувки, ресторанти и атракции, както и у нас се предлагат подобни за по-слабите месеци.

Търсиш хотел в Бали?

Нашият опит показа, че изборът на правилната локация в Бали е супер важен. Затова отделихме цяла статия с нашите съвети. Може да я прочетете тук. Ако вече сте запознати, направете избора директно от картата.

Booking.com

Share your thoughts