Какво трябва да знаем за Северна Македония преди да отидем на екскурзия в нея?

Тази година бяхме решили да обиколим малката ни западна съседка Македония (която след няколко месеца стана Северна), която започна с уикенд в Скопие, продължи с двудневна обиколка на забележителностите в Охрид и завърши с по няколко часа за Битоля, Прилеп и Осоговоския манастир. Затова събрахме малко информация, която ни беше нужна за безпроблемно пребиваване там и сега ще споделим с вас.

Преминаване на границата и необходими документи

Ние минахме през ГКПП Гюешево край Кюстендил и нямахме проблеми. Трафикът не беше интензивен и ни отне около 15 минути. За български граждани преминаването на границата става с лична карта, а за децата валиден паспорт. Ако родителите нямат брак – акт за раждане. Ако само единият излиза с детето – пълномощно от другия родител. За автомобила е нужна зелена карта, като полиците, които идват с нашата гражданска отговорност, са валидни за Северна Македония. Тъй като си бяхме сменили номерата на колата месец по-рано, без да се замислим за зелената карта, ни се наложи да си купим македонска гражданска, която е минимум за две седмици и струваше 50 евро.

Кога е най-доброто време да посетим Северна Македония

Силният туристически сезон в Македония е през лятото, като това особено важи за град Охрид, който има дух на “морски” град, макар да е на брега на езеро. От средата на юни до края на август времето е най-стабилно и валежите са редки. Тогава са и най-големите жеги. През май, началото на юни и септември е по-спокойно и по-хладно, като цените на места са по-ниски и тези периоди са добър вариант за посещение.

Валута на Северна Македония

Валутата е Македонски денар (MKD). Към лятото на 2018 година 1 лев се разменяше за около 30 македонски денара, следователно 1 евро е около 60 македонски денара.

Какъв е стандартът и какви са цените в Северна Македония?

Като цяло, цените в Северна Македония са по-ниски от тези в България. Екскурзия там може да влезе в доста ограничен бюджет. Нощувки в приличен хотел или апартамент спокойно се намират за до 50 лв. на вечер за двойка. Нормална вечеря в заведение би струвала около 20-30 лв.

Пътни такси в Северна Македония

Винетки за пътищата няма, но за магистралата се заплащат тол такси. Пунктове има на всеки 50-100 км. За пълната обиколка на западната ни съседка, която ние направиме – София–Скопие–Охрид–Битоля–София платихме общо 440 македонски денара, което беше около 14 лева. На пунктовете можете да плащате и в евро, но по този начин излиза малко по-скъпо. Разбивката е горе-долу така:

 • Куманово – Скопие: 100 денара.
 • Скопие – Охрид 140 денара.
 • Велес – Куманово: 200 денара.

Има ли газ (LPG) на бензиностанциите в страната

Да, на много бензиностанции има газ, но не на всички. Със сигурност ще намерите бензиностанции с газ в големите градове.

Ограничения на скоростта по пътищата Македония

 • В населено място – 50 км/ч.
 • Извън населени места – 80 км/ч.
 • Скоростни пътища – 100 км/ч.
 • Магистрали – 120 км/ч.

Разстояние между основните градове, в които се спряхме

 • София-Скопие (през ГКПП) – 3:30-4:00 часа – 240 км.
 • Скопие-Охрид – 2:45 часа – 240 км.
 • Охрид-Битоля – 1:15 часа – 70 км.
 • Битоля-Прилеп – 0:45 часа – 45 км.
 • Прилеп-София (през ГКПП) – 4:30-5:00 часа – 340 км.

На какъв език ще се разберете в западната ни съседка?

Разбира се, основния е македонски. Но спокойно можем да кажем, че можете да дойдете без да знаете чужди езици. Българският е напълно достатъчен да се разберете с местните. Относно английския – както и в България, тук също го владеят предимно младите хора.

Религия в Северна Македония

Основната религия в страната е православно християнство, но много голяма част от населението изповядва ислям, тъй като над 1/4 от него е от албански или турски произход.

Интернет и телефон в Северна Македония

Западната ни съседка се намира в Зона 2 за мобилни услуги и Зона 1 за фиксираните услуги спрямо българските SIM карти. Цените за разговори излизат солени от нашите оператори, тъй като страната е извън Европейския съюз.

Предплатена карта може да закупите дори от будка за вестници. Основният доставчик е Македонски Телеком (T-Mobile), който към началото на 2019 предлага предплатени SIM карти с валидност един месец на цени:

 • Неограничени минути Македония + 1GB интернет е 399 MKD (~13 лв.)
 • Интернет карта с 5GB интернет е 499 MDK (~16 лв.)
 • Неограничени минути Македония + 15GB интернет е 1199 MKD (~38 лв.)

Телефонният код на Северна Македония е +389.

Часова зона и разлика с България

Спрямо Гринуич, часовата зона на Северна Македония е +1 GMT. Часовниците в Северна Македония са с 1 час назад от тези в България.

Share your thoughts