Какво трябва да знаем за Индонезия преди да отидем там?

Индонезия е едно удивително късче от света, но в тази статия няма да обясняваме защо е така! Щом я четете, вероятно вече сте го разбрали и организирате почивката си там. Затова ще се опитаме да дадем изчерпателна информация за всичко, което трябва да знаете за Индонезия преди да отидете там. Ако сте се запътили към остров Бали, значи можем да ви помогнем още повече с нашия подробен Пътеводител на Бали, който създадохме на база нашите предварителни проучвания и впечатления от 17-дневния ни престой там.

Ето най-важното, което трябва да знаете преди да отидете в Индонезия:

 1. Трябва ли виза?
 2. Има ли нужда от ваксина?
 3. Кога е най-доброто време да отидем?
 4. Какъв е стандартът и какви са цените?
 5. Каква е валутата и как можем да се разплащаме?
 6. Предупредете банката си.
 7. Къде се намира и колко е голяма?
 8. Можем ли да се разберем на английски език?
 9. Каква е религията?
 10. Законите в Индонезия.
 11. Питейна вода.
 12. Предплатени SIM карти с интернет и телефон.
 13. Контакти и зарядни устройства.
 14. Часова зона и разлика с България.
 15. Летателно време от България до Индонезия.
 16. Информация и контакт с посолството на България.

Трябва ли виза, за да отидете в Индонезия?

През 2016 г. Индонезия премахва изискванията за туристическа виза за 169 държави. Една от тях е България и за българите вече няма изисквания за виза, когато посещението е до 30 дни! Нужен е само паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на влизане в Индонезия. Ако надхвърлите 30-дневния срок, първите два-три дни може да се разминете само със солена глоба. След това последствията може да са доста по-тежки. Не го правете!

Има няколко възможности за по-дълъг престой:

 • 60-дневна виза при пристигане – България е една от страните, чиито граждани имат право на удължена виза срещу заплащане на “входна такса” от $35 при пристигането си в Индонезия. 
 • 60-дневна виза преди пристигане – за нея трябва да се подават документи в Индонезийското посолство. Тя е най-сигурният вариант, че няма да имате проблеми на митницата в Индонезия, но изисква малко повече време и занимавка. Повече информация за нужните документи, може да се обадите на посолството.
 • Излизане и влизане в страната – да, много хора го правят. Преди да изтече 30-дневният им престой, заминават за някоя близка държава и след два-три дни се връщат обратно. Така автоматично се подновява 30-дневният гратисен период.

Има ли нужда от ваксина за Индонезия?

Един от първите въпроси, който си задавате преди да посетите тропическа дестинация, е дали има нужда от ваксина. Това наистина е едно от най-важните неща, които трябва да знаем за една страна. За Индонезия няма нужда да се ваксинирате.

Кога е най-доброто време да посетим Индонезия?

Индонезийският архипелаг е с много необикновено разположение и е почти невъзможно да се даде конкретен отговор, който да е точен за цялата държава. Макар климатът на различните острови да е сходен, има известни различия. Това се дължи на факта, че Екватора пресича северните острови. Дъждовете там са по-интензивни и валежи се очакват през цялата година. Все пак ще разгледаме допирните точки между всички региони на Индонезия и ще дадем по-ясна представа за най-добрия период, когато да я посетите.

За тропиците е характерно разделението на два сезона – сух и влажен. От Ноември до Март са влажните месеци от годината, но въпреки това температурите остават високи. Април и Октомври са преходни периоди почти навсякъде, когато сухият и влажният сезони се сменят.

Сумарно можем да кажем, че почти навсякъде сухият сезон е от Май до Септември. Единствено в северните части на островите Суматра, Сулавеси и Борнео (Калимантан) дъждове се очакват през цялата година, тъй като се намират на Екватора. Юли, август и септември са най-стабилните месеци в цялата държава. Тогава е най-сухият период и дори на северните острови дъждовете са по-малко и по-леки. Но имайте предвид, че тогава туристите са най-много и на някои дестинации може да е пренаселено. В отделна статия може подробно да видите кое е най-доброто време да посетите остров Бали.

Какъв е стандартът и какви са цените в Индонезия?

Макар Индонезия да е сред първите 20 най-силни икономики в света, стандартът и цените са сравнително ниски. Спокойно можем да кажем, че за нас българите не е скъпо и като изключим самолетните билети, индонезийските острови са дестинация, която можем да си позволим. Столицата Джакарта е с най-висок стандарт, но въпреки това цените за туризъм са по-ниски от тези в София.

Ние сме били само в Бали и по наше мнение там е по-евтино отколкото на нашето Черноморие. Има един лимит в Созопол, Несебър, Варна… под който не можеш да паднеш ако искаш да се чувстваш като нормален човек на почивка. В Бали можеш да свалиш този лимит наполовина. Разбира се, че може за ден да дадеш, колкото за седмица в Созопол, но целта е да покажем, че Индонезия е по джоба на всеки, който е заделил пари за самолетни билети.

Ето колко може да излезе престоят на ден за двама души с нормални условия:

 • Евтино: нощувка – 15-20 лв., ресторант – 10 лв.
 • Нормално: нощувка – 40 лв., ресторант – 10-20 лв.
 • Средно: нощувка – 80 лв., ресторант – 30-50 лв. 
 • Скъпо: нощувка – 150 лв., ресторант – 50-100 лв.
 • Луксозно: тук няма лимити. Има много хотели с цена над 1000 лв. за нощувка и наистина скъпи заведения.

Каква е валутата на Индонезия и къде да обменим пари?

Основната разплащателна валута в Индонезия очаквано е местната – индонезийски рупии (IDR). Там обаче рядко може да се намери обмяна на български левове, а където има, обменните курсове не са много приятни. Затова препоръката е да обмените пари в България. В големите обменни бюра тук курсовете на индонезийската рупия са сравнително добри. В повечето хотели от среден и висок клас се приемат банкови карти Visa и MasterCard, но не и на повечето забележителности, ресторанти, магазини и пазари, така че е добре да имате повечко пари кеш. Ако все пак теглите пари от банкомат, препоръчително е да го правите в банка.

В Индонезия ще бъдете милионери поне за няколко дни. Към средата на 2019 г. 1 лев се продава за около 8000 IDR, така че една по-лъскава вечеря на плажа може да ви излезе милион. Индонезийската рупия е една от най-ниско котираните валути към момента и Индонезия планира деноминация в близко бъдеще. Това може да се случи най-рано през 2020 г. и ще бъдат премахнати последните три нули, така че 10000 IDR да станат 10 IDR.

Най-широко разпространената чужда валута, която може да използвате, е американски долар. Можете да си приготвите малко от тях, особено за летищни трансфери и такси, митници и други подобни случаи. Разплащането с долари обаче не е много рентабилно, имайте предвид. Други валути, които се приемат най-вече на популярните туристически места, са австралийските долари, британски паундове, японски йени и евро (предполагам и австралийски, тъй като повечето туристи са от Австралия). 

Предупредете банката си ако смятате да използвате картата си в Индонезия.

Ако смятате да теглите или да се разплащате с карта там, трябва да предупредите банката си. По принцип това винаги е задължително, когато пътувате в страни извън ЕС, защото повечето банки (ако не и всички) веднага блокират картата ви след транзакция в чужбина.

Къде се намира Индонезия и колко е голяма?

Индонезия представлява архипелаг от над 17500 острова, разположени между континентална Азия и Австралия. По-голямата ѝ част спада към Югоизточна Азия, а най-източните райони – към Океания. Тя четвъртата най-голяма държава в света по население – около 250 млн. души. Като площ е едва на 23-то място, което говори достатъчно за гъстотата на населението. 

Най-големите острови на територията на Индонезия са Суматра, Ява, Борнео (Калимантан за индонезийците), Сулавеси и Папуа. Борнео и Папуа не са само индонезийски и части от тях принадлежат съответно на Малайзия и Нова Гвинея. Най-популярен обаче е малкият остров Бали, който се намира в централната част на страната. Площта му е около 20 пъти по-малка от тази на България, но населението е над 4 милиона души.

Езикът в Индонезия и как да комуникираме? На какво ниво е английският?

Индонезийският език е официален и се говори навсякъде в държавата, макар да има над 700 локални езика. Английският не е на много добро ниво. Заредете се с известна доза търпение, ако трябва да ви упътят или да ви обяснят нещо. За съжаление и на много забележителности няма добре говорещи английски гидове.

Каква е религията в Индонезия?

Индонезия е най-голямата мюсюлманска държава в света – 250 млн души. 85-90% от жителите ѝ са мюсюлмани, а останалите са индуси, будисти, християни и др. Да си признаем, не знаехме и бяхме много изненадани, докато планирахме почивката си. Ако не бяхме ходили до Джогджакарта на съседния остров Ява, вероятно нямаше да усетим изобщо.

За най-популярната дестинация в Индонезия, остров Бали, статистиката е много интересна и различна. Там 85-90% са индуси, а останалите са мюсюлмани, християни, будисти и др. По никакъв начин не можеш да разбереш, че се намираш в мюсюлманска държава.

Законите в Индонезия

Законите в Индонезия са много строги, така че гледайте да я карате по-примерно. Не препоръчваме в никакъв случай да опитате да вкарате дори марихуана. За пренос на наркотици има смъртно наказание и то се изпълнява. Не че сте тръгнали да го правите, ама все пак е хубаво да ви кажем 🙂

Питейна вода

Индонезия има проблем с питейната вода от чешмата. ВИК инфраструктурата не е достатъчно добра, за да се справи с тропическите жеги и големите количества валежи. Освен това замърсяването на водоизточниците е високо, особено в популярни туристически дестинации като Бали, което обуславя повишеното количество патогени, съдържащи се в питейната вода.

Затова е силно препоръчително да избягвате директна консумация на чешмяна вода. Най-добрият вариант е тя да бъде преварена или филтрирана. Не всичката бутилирана вода е годна за пиене. Много компании не упражняват достатъчен контрол върху филтрирането преди бутилиране, затова е най-добре да питате местните кои марки са най-реномирани. Консумацията на бутилирана вода пък завърта кръга със замърсяването, така че отново ще приканим към използване на филтри или на преварена вода.

Предплатени SIM карти с интернет и телефон в Индонезия?

Индонезия се намира в Зона 3. Телефонните разговори и интернетът тук са доста скъпи с българските SIM карти, затова е препоръчително да си купите местна. Ако обикаляте много или просто обичате Instagram Story-та, то със сигурност ще ви трябва такава с повечко трафик. А и нали трябва да четете Family Travel Spirit по време на вашата почивка?

За да закупите предплатена SIM карта в Индонезия, ще ви трябват задължително документи за самоличност. След което трябва да изчакате между 2 и 24 часа за активация. Имайте предвид, че информацията, която даваме, е от лятото на 2019 г., а телекомуникациите се развиват стремглаво, така че ако четете това по-късно, може да има разлики.

В Индонезия има няколко компании, които предлагат предплатени SIM карти с интернет. Това са Telkomsel, XL Axiata, Smartfren, Tri и Indosat Ooredoo. Много е важно да се поинтересувате кой е най-добрият избор за дестинацията, на която сте, защото зависи от региона. Затова нашият съвет е да питате местните хора какво да изберете. 

Все пак на повечето места лидер са Telkomsel и XL Axiata. Smartfren също набира скорост и офертите им са доста примамливи. Tri и Indosat Ooredoo не са толкова надеждни. Telkomsel се води с най-добро покритие в Индонезия и малко по-добра 4G скорост спрямо XL. За около 15 лв. и двата оператора предлагат SIM карти с около 10GB интернет. Съветваме да четете внимателно в условията, защото в офертите най-често пише много по-големи цифри за трафк, но допълнително е указано, че една част от тях да са за YouTube и Facebook, друга са на 3G, трета се използва само през нощта и други дребни детайли. 

Контакти и зарядни устройства в Индонезия

Стандартният волтаж в Индонезия е 230 волта и честота 50 херца. Стандартно се използват кръгли контакти за щепсел с два щифта (кръгли) “Тип Ц (Type C)” и “Тип Ф (Type F)”, като в повечето европейски страни, включително България. Щепсел “Тип Е (Type E)” също пасва на този тип контакти. При всички положения един универсален адаптер за пътувания в чужбина би свършил работа.

Часова зона и разлика между Бали и България:

Индонезия е разделена на 3 часови зони, които предхождат България съответно с 4, 5 и 6 часа:

 • Западна (+7 GMT) – най-големите острови, които обхваща, са Суматра, Ява и западната половина на Борнео (Калимантан). Столицата Джакарта се намира на остров Ява, който е в тази часова зона.
 • Централна (+8 GMT) – популярният остров Бали се намира в централната часова зона, заедно с големите Сулавеси, Източен Борнео (Калимантан) и десетки по-малки.
 • Източна (+9 GMT) – обхваща западните острови на индонезийския архипелаг, от които най-голям е Папуа. Само западната половина от него принадлежи на Индонезия.

Летателно време от България до Индонезия:

Пътуването до Индонезия си е доста дълго. Чисто време на самолет ще прекарате поне 14 часа, а с трансферите добавяме още. И като включим и часовата разлика, за отиване от София до Бали може да се окаже нужно едно денонощие. Утехата е, че наобратно ще спестите. 

Ето за колко време се стига до различните части на Индонезия от София.

~14 часа полети (16-19 часа с трансферите) – до столицата Джакарта.
~15 часа полети (17-20 часа с трансферите) – до остров Бали.
~19:30 часа полети (28-30 часа с трансферите) – до Папуа.

Информация и контакти с посолството на България в Индонезия

Уебсайт:
www.mfa.bg/embassies/indonesia

Адрес:
Jakarta 10310, 34-36, Jalan Imam Bonjol

Телефони:
+62 21 390 4048
+62 21 391 3130

Телефон/факс:
+62 21 390 4049

Дежурен телефон в извънработно време
+62 811 932 200

E-mail:
Embassy.Jakarta@mfa.bg

Работно време:
Понеделник – Петък
08.30 – 14.30 ч.

Консулска служба – работно време:
Понеделник – Петък
9.30 – 12.30 ч.

Share your thoughts