Къде да отседнем на остров Бали? Кои са най-добрите локации и къде нощувахме ние?

Не искате да прекарате екскурзията си на остров Бали в пътуване и завои, нали? Изборът на подходяща локация е ключов фактор за по-пълноценна обиколка на красивия остров. Добрата преценка може да осигури много по-олекотен график и допълнителни 2 часа дневно за разглеждане (а защо не и за отмора), понякога и повече.

Ако хотелът ви е в единия край на Денпасар, а забележителностите в другия, имате поне по един загубен час в посока. Неслучайно споменаваме това. Повечето хотели се намират в южните градски части на Бали, докато най-популярните места за посещение са в централната и северна част на острова, което значи, че може да се наложи да пътувате по над 2:30 часа в посока. Това е изгубено време, нали?

За някои може да изглежда дискомфортно да сменяш хотела, но именно това е един от най-важните съвети за Бали, който ние даваме на всеки – разделете екскурзията си на две в отделните части на острова. Реално, дискомфортът ще е мимолетен – да съберете багажа си, да отидете до втория хотел и да го разопаковате. Сами можете да сметнете, че ако това пести по 2 часа дневно, в зависимост от дължината на екскурзията това може да ви осигури ден-два повече активно време.

Тук има много, ама наистина много за разглеждане. Имайте предвид, че в Бали има десетки забележителности, които си струва да се посетят, както и много атрактивни изживявания, които ще направят престоя ви на острова незабравим.

Ние нали сме си от хората, дето не искат да пропуснат нищо, задължително трябваше да облекчим пътуванията и да си осигурим повече време за забележителности. Начертахме маршрутите, стегнахме графика и преценихме разделението на нощувките. Най-оптималното решение беше по-дълъг период на обикаляне, концентриран основно в централните и северни части на остров Бали, последван от почивка, след което период на по-леки активности, предимно в южната част. Измежду другото имахме кратко отклонение до остров Ява за най-големия будистки храм в света Боробудур и величествения индуски храмов комплекс Прамбанан в Джогджакарта, но това е за друга тема, която няма да включваме тук.

Ojek’s Homestay, Ubud ($8 за двойна стая)

Първата част от нашата екскурзия в Бали беше най-натоварена и реално имахме нужда само да спим някъде. Homestay-ите в Бали са нещо като хостели или къщи за гости, които предлагат евтини настанявания. Те са точно това, от което имахме нужда – покрив над главата, санитарен възел и елементарни хигиенни условия.

Ojek’s Homestay се оказа идеалния вариант и тук прекарахме 8 дни. Нощувката струваше $8 на вечер за двойна стая със самостоятелна баня (защото има опция за обща баня или пък стаи с много легла). А освен горепосочените условия си имахме малка самостоятелна верандичка, голям и приветлив общ двор, където да завържеш контакт с други себеподобни туристи, и дори включена закуска. Беше много спокойно местенце, въпреки че е точно в централната част на Убуд – на 20 метра от главната улица, само на 5 минути от двореца в Убуд (Ubud Palace) и на 20 минути от Гората на Маймуните (Monkey Forest). Имаха връзка с локални ресторантчета за разнос на храна, която се оказа хем много евтина, хем и вкусна. Хората бяха приветливи и ако разбираха какво им говориш, услужваха с каквото могат.

Единствените неудобства не бяха много съществени за нас, но вероятно други хора биха се повлияли. Стаята е мъничка, основно да побере леглото и куфара, и освен това няма климатик. Но все пак ще се върна на факта, че нощувката струва $8 за двойна стая. Ако смятате тези липси за големи, в Бали има хотели и за по $80, и за по $800, и за по $8000 – имате свобода на избора. Друг дребен детайл е малко трудната комуникация, когато искаш да разбереш нещо на по-задълбочен английски, но за нещата от първа потребност нямаше проблеми.

Graha Moding Villas, Ubud ($90 за вила)

Едно от нещата, които най-много ни привлече към Бали, бяха планинските вили в джунглата, които те сливат с природата. Да се облегнеш на ръба на басейна, обграден от безкрайната зеленина на палмовите гори, на нас ни се струваше изживяване като никъде другаде. Така и се оказа! Обаятелна дървена къщурка, която допуска всеки звук, аромат и полъх на заобикалящата те среда. Каквато и вечеря да ти сервират, тя е обвита в романтика, а закуската спокойно може да мине без кафе, защото гледката от верандата е достатъчно тонизираща и зареждаща.

След натоварените целодневни обиколки, решихме да си направим тази допълнителна спирка за релакс. Три дни се отдадохме изцяло на мързел край басейна и масажи, след което бяхме като преродени. Съветваме ви, ако обичате да обикаляте, да не си вземате такава вила за целия престой, защото няма да видите нищо от Бали. Тя просто е създадена да ви дърпа към почивка и спокойствие, от които трудно се откъсваш. Гаранция, че дори да имате силна воля, ще изпуснете поне половината си планувани забележителности.

Усещаш разликата още щом пиколо в традиционно балийско облекло те подхване от паркинга, макар куфара ти привидно да тежи повече от него самия. За секунда не усещаш чуждо присъствие, но винаги се намира някой на разположение в момента, в който ти потрябва нещо. Всичко от храна до обслужване беше перфектно. За гледката и Infinite Pool-a няма нужда дори да споменавам. А масажът… няма да преувеличим като кажем, че е най-добрият, който сме имали досега. Не че ходим редовно на СПА, но тук-таме се глезим от време на време. Да се чудиш откъде това 40-килограмово момиче имаше сили да ни разглоби така. Струваше двойно от обикновените студиа за масажи – цели… $15. На такива цени можеш да прекараш цял ден на кушетката!

Sunhouse Guesthouse, Санур ($25 за двойна стая)

Sunhouse Guesthouse беше къщата в Денпасар – изходният пункт за довършване на екскурзията в Бали. Изкарахме последните 8 нощувки тук, но тогава цената беше двойно по-ниска, но пък сега гледаме, че са качили категоризацията. Всъщност, първата нощувка приютяваше само куфара, защото бяхме отскочили в Джогджакарта, за да видим храмовете Боробудур и Прамбанан.

Графикът вече беше доста по-разреден, затова където и да идехме южно, щеше да е почти все едно. Една идея по-удобно ни беше именно Санур и заедно с факта, че там е доста по-евтино от Джимбаран, Нуса Дуа и Кута, везните се наклониха към него. Оставаха ни само Улувату (и танца Кечак край него), културния парк GWK, сърфинг в Кута, гмуркането край остров Нуса Лембоган и Бали Сафари парка, така че имахме време дори да си пием кафето край басейна в къщата.

Sunhouse Guesthouse се оказа също добро местенце, като тук единственото неудобство беше размерът на стаята. Имаше обаче климатик, имаше дори къде да си сготвиш и както вече споменах басейн. Това е в случай, че те домързи да вървиш 5 минути до плажа. Английският беше на малко по-високо ниво, колкото на средностатистическите балийци.

Карта на хотелите в Бали

Share your thoughts