Къде да отседнем на остров Бали? Кои са най-добрите локации и къде нощувахме ние?

Не искате да прекарате екскурзията си на остров Бали в пътуване и завои, нали? Изборът на подходяща локация е ключов момент за по-пълноценна обиколка на красивия остров. Добрата преценка може да осигури допълнителни 2 часа дневно за разглеждане (а защо не и за почивка), понякога и повече. Повечето хотели се намират в Денпасар (южната част на Бали), докато най-популярните места са в централната и северна част на острова. Това значи, че може да се наложи да пътувате по час и половина-два в посока. Това е изгубено време, нали?

За някои може да изглежда дискомфортно да сменяш хотела, но именно това е един от най-важните съвети за Бали, който ние даваме на всеки – разделете екскурзията си на две в отделните части на острова. Реално, дискомфортът ще е мимолетен – да съберете багажа си, да отидете до втория хотел и да го разопаковате. Сами можете да сметнете, че ако това пести по 2 часа дневно, в зависимост от дължината на екскурзията това може да ви осигури ден-два повече активно време.

Booking.com

Тук има много, ама наистина много за разглеждане. Имайте предвид, че в Бали има десетки забележителности, които си струва да се посетят, както и много атрактивни изживявания, които ще направят престоя ви на острова незабравим.

Убуд (Ubud)

Убуд е същинското Бали – сърцето на културата на острова и пазител на древните традиции и обичаи, много преди да се превърне в плажен курорт с лъскави хотели. По-голямата част от забележителностите са или тук, или са по-близо до тази част на Острова на хилядата храма.

Ако сте от хората, които искат да усетят духа на Бали, както и да видят най-интересните места на острова, значи Убуд е вашето място. Тук е и малко по-спокойно, особено в периферията на градчето. Наоколо се намират характерните райски вили сред джунглата.

Хотели в Убуд:

Booking.com

Денпасар (Denpasar)

Денпасар е градската част на Бали. Там почти всичко е като навсякъде по света. Забележителностите са много по-малко, балийската култура не се усеща толкова, но пък много от модерните атракции са тук – плажове, сърфинг, гмуркания, корабчета, нощен живот и др. Животът на острова не може да мине без тях.

Ако предпочитате хотели с всички екстри и хубав плаж, значи за вас е крайбрежната ивица на Нуса Дуа. Ако желаете да сте близо до нощния живот, тогава изберете хотел в Кута или Семиняк. Те са един до друг. Ако тъсите по-бюджетно решение в Денпасар, може би Санур е за вас.

Хотели в Кута и Семиняк:

Booking.com

Хотели в Нуса Дуа:

Booking.com

Къде отседнахме ние?

Ние нали сме си от хората, дето не искат да пропуснат нищо, задължително трябваше да облекчим пътуванията и да си осигурим повече време за забележителности. Начертахме маршрутите, стегнахме графика и преценихме разделението на нощувките. Най-оптималното решение беше по-дълъг период на обикаляне, концентриран основно в централните и северни части на остров Бали, последван от почивка, след което период на по-леки активности, предимно в южната част. Измежду другото имахме кратко отклонение до остров Ява за най-големия будистки храм в света Боробудур и величествения индуски храмов комплекс Прамбанан в Джогджакарта, но това е за друга тема, която няма да включваме тук.

Ojek’s Homestay, Ubud ($8 за двойна стая)

Първата част от нашата екскурзия в Бали беше най-натоварена и реално имахме нужда само от покрив над главата, санитарен възел и елементарни хигиенни условия. Homestay-ите в Бали са нещо като хостели или къщи за гости, които предлагат евтини настанявания.

В Ojek’s Homestay прекарахме 8 дни. Нощувката струваше $8 на вечер за двойна стая със самостоятелна баня. Освен това си имахме самостоятелна веранда и включена закуска. На разположение е просторен общ двор, където да завържеш контакт с други пътешественици. Беше много спокойно местенце, въпреки че е на 20 метра от главната улица в Убуд, само на 5 минути от двореца в Убуд (Ubud Palace) и на 20 минути от Гората на Маймуните (Monkey Forest). Имаха връзка с локални ресторантчета за разнос на храна, която се оказа хем евтина, хем вкусна.

Единствените неудобства са липсата на климатик и ниското ниво на английски, но все пак ще се върна на факта, че нощувката струва $8 за двойна стая. В Бали има хотели и за по $80, и за по $800, и за по $8000 – имате свобода на избора.

Graha Moding Villas, Ubud ($90 за вила)

Едно от нещата, които най-много ни привлече към Бали, бяха планинските вили в джунглата, които те сливат с природата. Да се облегнеш на ръба на басейна, обграден от безкрайната зеленина на палмовите гори, на нас ни се струваше изживяване като никъде другаде. Така и се оказа! Обаятелна дървена къщурка, която допуска всеки звук, аромат и полъх на заобикалящата те среда. Каквато и вечеря да ти сервират, тя е обвита в романтика, а закуската спокойно може да мине без кафе, защото гледката от верандата е достатъчно тонизираща и зареждаща.

Три дни се отдадохме изцяло на мързел край басейна и масажи, след което се чувствахме преродени. Съветваме ви, ако обичате да обикаляте, да не си вземате такава вила за целия престой, защото няма да видите нищо от Бали. Тя просто е създадена да ви дърпа към почивка и спокойствие, от които трудно се откъсваш. Гаранция, че дори да имате силна воля, ще изпуснете поне половината си планувани забележителности.

Sunhouse Guesthouse, Санур ($25 за двойна стая)

Sunhouse Guesthouse беше къщата в Денпасар. Санур беше удобен за оставащите дестинации. Заедно с факта, че е доста по-евтино от Джимбаран, Нуса Дуа и Кута, везните се наклониха към него. За последните 8 дни ни оставаха само Улувату (и танца Кечак край него), културния парк GWK, сърфинг в Кута, гмуркането край остров Нуса Лембоган и Бали Сафари парка, така че имахме време дори да си пием кафето край басейна в къщата.

Sunhouse Guesthouse се оказа също добро местенце, като единственото неудобство беше размерът на стаята. Но имаше климатик и басейн. Това е в случай, че те домързи да вървиш 5 минути до плажа. Английският беше на значително по-високо ниво, отколкото бяхме свикнали.

Карта на хотелите ни в Бали

Share your thoughts