17 изживявания за незабравима почивка в Бали. Какво да правим на екзотичния остров?

Освен десетките забележителности в Бали, които описахме в другата статия, има и много вълнуващи изживявания, които трябва да опитате по време на престоя си на Острова на хилядата храма. Някои от тях за просто задължителни, други са според вкуса, но така или иначе със сигурност няма да ви е скучно през целия престой в тази райска част на света.

Макар да бяхме в Бали повече от две седмици, не успяхме да направим всичко възможно. Все пак тук ще включим и нещата, които бяхме планували, но до които така не стигнахме. Ако вече сте се запознали с всичко, което трябва да знаете за Бали и Индонезия и сте избрали кога да отидете на почивка там, значи е време да организирате същинската част от престоя си.

Прочетете какво можете да преживеете на индонезийския остров, а най-отдолу сме добавили карта за изброените изживявания, която да ви послужи за визуален ориентир при организиране не екскурзията в Бали.

1. Изкачване на вулкан – Батур (Кинтамани) или Агунг /Batur or Agung Trekking/

Една от атракциите на Бали са нейните вулкани и за два от най-популярните Батур (1717 м) и Агунг (3031 м) местните туроператори организират групи за преход и изкачване. Почти всеки хотел или шофьор може да ви свърже с такава агенция. Ние бяхме подготвени само за първия и с него си останахме.

Връх Батур е най-високата точка на вулкана Кинтамани и безспорно е много по-популярен и много по-изкачван, защото е достъпен за всякакъв тип хора – от закоравели планинари до закоравели мързеливци. Най-често организаторите предлагат посрещане на изгрева с яйца, варени на вулканична пара. Гонитбата на слънцето е нож с две остриета. От една страна е страхотно въздействащо, а от друга изгревът не може да се отложи и няма време за почивки, а темпото е бързичко. Гидовете гледат да свият изкачването до час и малко, макар нормално да е около 2 часа. Най-често те вземат от хотела към 3:00, за да може до към 4 и нещо да се тръгне.

Агунг е доста по-сериозна работа. Той е най-високият вулкан в Бали и за него си трябват и подготовка, и екипировка, освен голямата сума. Върхът е висок малко над 3000 метра, а преходът започва от 1700, като си е само нагоре с голям и постоянен наклон. За тренирани хора отнема към 4-5 часа в едната посока, така че общо отнема цял ден плътно, ако можете да издържите на такова натоварване. Много агенции дори го правят с преспиване, когато в групата се очакват хора в слаба физическа форма, пък и не само.

2. Релакс в планинска вила в Убуд /Relax in Ubud Villa/

След изкачването на вулкан идва идеалният момент за почивка. Ние отседнахме в самостоятелна къщичка в Граха Модинг Вилас (Graha Moding Villas), която е на доста прилична цена и е страхотна!Убуд е една от най-подходящите локации за отсядане в Бали, но предупреждаваме, че е най-добре да не изберете планинска вила за целия период на Бали. А защо като е толкова хубаво? Ами, защото има шанс да не искате да излезете от нея и да не видите нищо от острова.

Booking.com

Дори да сте хора като нас, които не обичат да се застояват много на едно място, трябва да признаем, че в тези вили знаят как те накарат да починеш. Тук просто се сливаш с природата. Само гледката от типичните за Бали къщички сред джунглата е достатъчна, за да забравиш за всичко. Освен това масажите бяха страхотни, басейните достигат до ръба на склона, а и закуската на балкона е много примамлива. Това наистина е нещо, на което задължително трябва да се насладите!

3. Танцът Кечак /Kecak Dance/

Край храмът Улувату се изпълнява традиционния балийски танц Кечак, който ще поясня. че не е кючек. Всъщност той не е и много танц, ако трябва да сме честни. По-скоро е театрално представление, което пресъздрава Рамаяната – историята на митичния герой в индуизма Рама. Сега няма да ви я разказвам, но ще отбележа, че ако желаете да се докоснете до културата на остров Бали, задължително трябва да го гледате. Освен това си гарантирате невероятната гледка на залеза над храма Улувату.

Името Кечак идва от звуците, които издават изпълнителите, изговаряйки “Ча ча ча“ стотици пъти в минута. Всъщност повтарят “Чак чак чак”, но толкова бързо, че буквата К не се долавя. Важно е да споменем, че местата са ограничени, така че се нареждайте отрано за билети, защото се купуват като топъл хляб.

4. Гмуркане край съседните острови Нуса Пенида и Нуса Лембоган /Scuba Diving/

Това безспорно беше най-доброто изживяване за мен (Надя не успя да преодолее страха). Не се скъпете и платете за най-популярните места край островите Нуса Пенида и Нуса Лембоган, защото трябва да видите това, което има в подводния свят там! Ако не сте се гмуркали преди, ще го помните цял живот. Ако не можете да плувате, не мислете, че ще пропуснете, защото няма нужда от такива умения.

Водолазните агенции са разположени предимно в източните квартали на Денпасар – Нуса Дуа и Санур, защото от тази страна на острова са апетитните местенца. Аз избрах пакет с две гмуркания (можете и едно, три и повече) в местностите Manta Point и Crystal Bay – едни от най-привлекателните. Включват се и екипировка, и инструктор, който е плътно до теб.

На Manta Point плуваш сред пасажи от скатове, достигащи до 7 метра размах, които минават на метри от теб. Незабравимо! А Crystal Bay е точно това, което значи името му – кристален плаж! Точно като по филмите! А във водата – страхотно разнообразие от корали, стотици видове пъстри риби, морски звезди, непознати създания и какво ли още не. След това отидохме на трето, отново райско място, този път край остров Нуса Лембоган, но моят пакет включваше само 2 гмуркания и затова инструкторът ми даде очила и шнорхел, за да не ми е скучно. Водата беше толкова бистра, че сякаш се гмурках. Виждаше се всичко, а дъното беше на повече от 5 метра!

Трябва да призная, че първия път малко се паникьосах. Инструкторът ми обясни всичко, разбрах го, но усещането да нямаш въздух около себе си засилваше някои инстинкти в началото и ми пречеше доста на концентрацията. Въпреки, че маската беше на устата ми, несъзнателно задържах дъха си много често. Със спускането надолу болката в ушите се увеличаваше адски много, докато не изравня налягането (а не винаги ми се получаваше от първия път), и това допълнително ме караше да задържам дъх. И като се усещах, че не дишам, се стрясках и инстинктивно отварях широко уста, вдишвайки силно. Не, не е добра идея! Вие вдишвайте със затворена уста!

След първото гмуркане силно се чудех дали да направя второто. Ама пък имаше само още веднъж, а и бях дал доста пари…

Този път всичко беше коренно различно! Все едно се бях гмуркал цял живот. Всичко се случваше толкова лесно. Инструкторът ме остави почти през цялото време сам и дори ми даде да си поцъкам с камерата под водата. Изпитвах безкрайна наслада от гмуркането и опознаването на този напълно нов за мен свят. Подводното царство беше толкова пъстро и разнообразно, че като се замисля, само русалки не видях. Красотата му е безмерна, а чувствата не се описват, трябва да се преживеят. Затова си поставете Crystal Bay за цел Номер 1.

5. Плажове на остров Бали /Bali Beaches/

Бали не е Бора Бора! Казвам го нарочно, защото много хора бъркат двете дестинации, подобно на половината мои приятели. Ако и ти си раздвоен в момента, можеш да прочетеш какво всъщност е остров Бали и какво трябва да знаем за него, след което отново да се върнеш на тази статия 🙂

Да, Бали е красив остров, но в никакъв случай няма мечтаните от всеки кристални тропически плажове с редове надвиснали над водата палми. Ако търсите това, ще ви разочаровам, защото тук почти всички плажове са съвсем обикновени. На острова има-няма десетина по-привлекателни плажа, които се наричат скритите плажове“. Те са много малки, някои са доста отдалечени, а най-хубавите от тях са частни.

Два от трите „скрити плажа“, които ние посетихме (Padang Padang и Uluwatu/Suluban), също не бяха нищо особено. Красотата им идваше от това, че бяха покрай едни интересни скали. Иначе нито корали, нито кристални води.

Третият беше по-близо до райските плажове (защото е лагуна), като изключим, че ги нямаше палмите и водата не беше толкова прозрачна. Казваше се Finn’s Beach, но гледайки в момента на картата не може да бъде открит така (дори като напишем Finns Beach Bar ни води чак в Северна Кута, така че забравете за това име). В момента на негово място откривам бар на име Sundays Beach Club.

Та по наше време плажът беше частен и ни струваше по $25 на човек, а в цената влизаше едно ястие на обяд, шезлонг, каякинг и шнорхелинг. Каякингът е като навсякъде, но пък шнорхелинга тук беше нещо уникално. За хората като Надя, която не се престраши да се гмурне, това е изключителна възможност да се докоснат в красотата на подводния свят край кораловите рифове. Уникално е, не изпускайте!

6. Плажове на съседните острови /Beaches near Bali/

Все пак сравнително наблизо има и райски плажове. Те са на съседните острови Нуса Лембоган, Нуса Пенида и Гили, докъдето се стига с корабчета, които можете да резервирате по източното крайбрежие на Денпасар (кварталите Санур или Нуса Дуа). Нуса Лембоган и Нуса Пенида са на около час от Бали, а Гили на доста повечко. Аз се гмурках край първите два и там имаше такива места, които наистина те карат да останеш завинаги. И това не изпускайте!

7. Танцът Баронг /Barong Dance/

Това е другият популярен танц в Бали, който подобно на Кечак също е по-скоро театрално представление. Разказва историята на митичното създание Баронг, което закриля остров Бали от злите духове, а в основата на танца е битката му с Рангда – кралицата на духовете. На външен вид изглежда като лъв и историята му няма нищо общо с индуизма, а е наследство от езическите времена, подобно на българските Кукери. Традиционно танцът Баронг се играе сутрин на няколко места в селцето Батубулан, близо до Убуд. Всеки шофьор или таксиджия знае къде да ви отведе. Ние купихме билети на място и имаше много свободни места, но бяхме там точно преди началото на сезона.

8. Шоуто Девдан /Devdan show/

Devdan Show е страхотно 90-минутно културно изживяване. Заедно с шоуто Бали Агунг, което се провежда ежедневно в Сафари парка, са най-внушителните театрални представления в Бали. Шоуто Девдан отвежда до далечната история, разкрива мистичната култура и показва свещените традиции на Индонезия.

Историята започва, когато две деца, момче и момиче, са отегчени от своята екскурзия в Бали и решават да избягат от групата в търсене на по-интересни преживявания. Те са привлечени от една скала, на която намират древен сандък, пълен със свещени предмети от различните краища на архипелага. Вадейки ги един по един, всеки от тях „разказва“ историята за своя остров. Така ни отвеждат до Свещения Бали, Красивия Суматра, Магическия Ява, Митичния Калимантан и Екзотичния Папуа.

Devdan Show е можем да кажем едно от задължителните места за посещение в Бали, макар ние да го пропуснахме (за което съжаляваме). Провежда се в театъра в Нуса Дуа, а представленията са четири пъти в седмицата – понеделник, сряда, петък и събота от 19:00 до 20:30 часа.

9. Сърфинг в Кута /Kuta Surfing/

Въпреки че изобщо не обичам да кисна на плажа, сърфингът може да ме накара да не изляза от водата цял ден. Дали защото за мен беше нещо нестандартно, или просто е голяма зарибявка, но едва ме изкараха да върна сърфа. По дългата ивица на плажа в Кута дават сърфове под наем на всеки сто метра. Разбира се и уроци за такива като мен.

Показаха ми основните похвати и движения на пясъка, а после за около час имаше човек с мен във водата, който да ми помага да хващам вълните. Така успешно се справях, че за момент се помислих за сърфист. Дори изкарах четири-пет вълни до самия край. Само дето като си тръгна треньора, се оказа, че не съм чак толкова про, та не хванах и половин вълна.

Едно важно допълнение за тези, които не са карали сърф никога преди това. Хубаво е да изберете нещо с дълъг ръкав и крачол, както и някакви предпазни ръкавици, защото дъската на сърфа адски много притрива. Самите движения са такива, че ви търкат в нея без много да го усещате, ама после е неприятна работа.

10. Шнорхелинг /Snorkeling/

Морското дъно по тези географски ширини е същинска палитра от цветове и биоразнообразие. Може би най-красивата част от остров Бали е под водата. Затова ако все пак се страхувате или нямате възможност за гмуркане, поне опитайте шнорхелинга. Почти навсякъде по западните и южните брегове ще откриете агенции, които го предлагат.

Двамата с Надя правихме шнорхелинг на южната лагуна Finn’s Beach и мога да гарантирам, че там е изключително колоритно. Дори да не можете да плувате и да имате страх от морето, след отлива водите се успокояват и спадат до нивото на коленете, но красивите риби и коралите си остават по дъното. Надя има голям страх, но въпреки това нямаше никакви проблеми да опознае подводния свят на Бали.

Другото място, на което плувах с шнорхел беше край Нуса Лембоган, докато ходих да се гмуркам. По тези райски плажове със сигурност си струва, стига да можете да плувате.

11. Каякинг /Kayaking/

Популярно забавление е карането на каяк в кристалните лагуни на и около Бали. Много от частните плажове разполагат с каяци, които отдават под наем за по-доброто изживяване на посетителите. Туристически агенции също го предлагат като услуга и вероятно могат да ви заведат до по-разнообразни местенца. Ако си фен на разходката с лодка, която обаче ти гребеш, значи е за теб.

12. Обиколка с яхта около Бали /Boat trip/

Това си е доста приятно преживяване, особено за хората, които не си падат по тичането напред-назад по забележителности и предпочитат да релаксират с коктейл в ръка. Предлагат се круизни обиколки около Бали и по съседните острови, като на борда имаш всичко необходимо за лежерен ден – храна, напитки, понякога басейн и други форми на лукс. Освен това се включват посещения на някои самотни райски плажове, където да плажуваш и да се потопиш с шнорхел. Разбира се, колкото повечко лукс, толкова по-дълбок джоб. Във всеки случай ще извадите поне стотина долара.

13. Вечеря на залез в Джимбаран /Jimbaran Sunset Dinner/

Всеки ще ти каже, че е задължително да посрещнеш залеза на плажа в Джимбаран с половинката си, хапвайки традиционна вечеря от морски дарове върху пясъка. Традиционната за България риба не ми е много по вкуса, но признавам, че океанска храна мога да ям с дни. Освен това, когато си от страна, която има само източно крайбрежие, да видиш слънцето да се потапя във водата вечер е впечатляващо.

Ако желаеш да впечатлиш половинката си, вероятно това е правилното място. Само трябва да имаш предвид, че стотина долара за сметката са напълно в реда на нещата. Пускате се по плажната алея на Джимбаран и само си избирате някое от десетките романтични заведения.

14.Преход в джунглата /Jungle hiking/

Разходката сред тропическите гори е доста по-непопулярно изживяване от изкачванията на вулкани, но въпреки всичко се предлага от местните туроператори. Едно от най-големите ми вълнения беше именно за преход в джунглата. За съжаления не успях да се възползвам, защото чаках да се събере група от поне четири души, което така и не се случи. Ако страхът от дивото е водещият фактор да изгубите интерес, ще гледам да успокоя желаещите. Говорих надълго и нашироко по тази тема с шофьора ни Гуз, който ме увери, че на остров Бали нямало дори една отровна гадинка. Ни змия, ни буболечка, ни нищо. Българските гори се оказват доста по-опасни в това отношение предвид факта, че имаме усойници, пепелянки и диви животни, докато тук даже един тигър не можеш да срещнеш в джунглата.

15. Нощен живот в кута /Kuta night party life/

Остров Бали е меката на алкохолния туризъм за австралийците. Намира се само на два-три часа полет от Австралия и липсата на строг ред и дисциплина на острова води купища любители на чашката.

Крайбрежният квартал Кута е центърът на нощния живот в Бали и е подобие на нашия Слънчев бряг. Всички големи дискотеки, популярни барове и местенца за плажен алкохолизъм са концентрирани в този район.

16. Подводница /Submarine/

Друга възможност да се насладиш на подводните красоти на острова е най-безопасната – обиколка с подводница. Ако не можеш да плуваш, не си ползвал шнорхел или те е страх да се гмурнеш, това е алтернативата! Основно се предлага по източното крайбрежие в кварталите Нуса Дуа и Санур.

17. Разходка под вода /Seawalker/

Също интересен начин да се запознаеш с подводния свят на кораловите рифове край Екватора. За разлика от гмуркането, тук е нужно само да се довериш на придружителя си. Нито се нуждаеш от някакви умения, нито се усеща налягането в ушите. Чиста работа! Само ти слагат един огромен шлем и си в безопасност. Както може да предположите, също трябва да се ориентирате към Нуса Дуа и Санур за да резервирате разходката си по вода.

Карта на активностите в Бали

Тук първо искаме да подчертаем, че има много места, откъдето да резервирате повечето активности като гмуркане, шнорхелинг, круиз, каякинг, подводница и seawalker, затова сме сложили само някои отправни точки за ориентир. Дори най-вероятно от едно място да можете да заявите няколко от тези атракции. Те са най-концентрирани в Нуса Дуа, като има и немалко в Санур.

Търсиш хотел в Бали?

Нашият опит показа, че изборът на правилната локация в Бали е супер важен. Затова отделихме цяла статия с нашите съвети. Може да я прочетете тук. Ако вече сте запознати, направете избора директно от картата.

Booking.com

Share your thoughts