Пътеводител на остров Бали – всичко, което трябва да знаем

Какво ще ти даде нашият Пътеводител на остров Бали? Първо – няколко спестени денонощия в търсене на информация. Второ – всичко, което трябва да знаеш за Бали, на едно място. И трето – обективно мнение от първо лице, без излишни суперлативи за прехвалени забележителности.

Целта е една – да си изкараш най-готината почивка и да ни споменаваш после (с добро, разбира се). Ако ние бяхме открили такъв пътеводител преди да отидем в Индонезия, със сигурност щяхме да спестим много, ама наистина много време за още страхотни преживявания. Защото на този малък екзотичен остров определено има какво да се прави!

Ето каква важна информация ще откриеш в този Пътеводител на остров Бали. Тук ще опитаме да предадем всичко систематизирано, а ако желаеш по-подробно описание, за повечето неща имаме отделни статии, за които сме поставили връзки.

 1. Какво е Бали?
 2. Колко излиза почивка в Бали? Колко пари трябва да отделим?
 3. Кога е най-доброто време да отидем?
 4. Какво трябва да знаем за Индонезия?
 5. Кои са най-атрактивните забележителности в Бали?
 6. Какви други преживявания можем да изпитаме там?
 7. Каква локация да изберем за отсядане?
 8. Транспорт и придвижване в Бали.
 9. Колко голям е остров Бали?
 10. Нужна ли е ваксина?
 11. Интернет, телефон и предплатени карти.
 12. Каква религия се изповядва?
 13. Можем ли да се пазарим?
 14. Часова разлика.
 15. Летателно време.
 16. Кога и откъде да купим билети за Бали?
 17. Как да организираме дните си в Бали? Програма ден по ден!

Какво е остров Бали и защо е толкова популярна туристическа дестинация?

Бали е много повече от райски плажове и кристални води. Всъщност, точно такива плажове с красиви палми и кристални води са малко на острова. Ако ги има, те са частни. Повечето са на съседните острови – Нуса Лембоган, Нуса Пенида, Гили… До тях разбира се не е трудно да се стигне срещу дадена сума.

А какво тогава е Бали, ако не райски плажове? Той е дух, традиции, култура, природа, топлина и религия, събрани в едно! Древните езически обичаи живеят у хората съвместно с индуизма. Живописни планини, вулкани, реки, езера, тропически гори обграждат развитата градска среда. Освен всички богатства, Бали предлага всичко, което можеш да желаеш в модерната цивилизация – лукс, екзотика, атракции и нощен живот. Съвкупността от всичко това е причина да е толкова популярна дестинация – може да задоволи всеки вкус.

Колко пари трябва да отделим за почивка в Бали?

Едно от най-важните неща за остров Бали – колко излиза екскурзия до там? Това е много субективен и персонален въпрос. Ние можем да кажем от наша гледна точка, а вие ще добавите вашата стойност ако има нужда. За 17 нощувки, самолетни билети, персонален шофьор, над 40 посетени места, безброй емоции и никакви ограничения ние платихме 6500 лв. за двамата.

Може да свалите доста от тази сума (1000-2000 лв., дори повече) ако не посетите всичко, което посетихме ние, ако пропуснете скъпите места и глезотиите или ако скъсите престоя. Но ако имате възможност, не пропускайте – не са пари на вятъра! С туристическа агенция излиза почти двойно по-скъпо за двойно по-малко посетени места. Но все пак няма се занимавате с нищо, освен да ви водят насам-натам и вероятно ще спите в хотел, а не в Homestay.

За да си направите по-точни калкулации според вашите желания, скоро ще направим отделна статия с подробна разбивка на нужните средства. Там ще разделим разходите за всичко най-важно, за да можете лесно да сметнете колко ще ви трябват за вашите нужди.

Ето накратко колко може да излезе почивка за двама души с нормални условия:

Самолетни билети: 2500-3000 лв. (ако следите за промоция като нас, може и за 2000 лв.)

Престой на ден:

 • Евтино: нощувка – 15-20 лв., ресторант – 10 лв.
 • Нормално: нощувка – 40 лв., ресторант – 10-20 лв.
 • Средно: нощувка – 80 лв., ресторант – 30-50 лв. 
 • Скъпо: нощувка – 150 лв., ресторант – 50-100 лв.
 • Луксозно: тук няма лимити. Има много хотели с цена над 1000 лв. за нощувка и наистина скъпи заведения.

Разходи:

 • Шофьор: 80 лв./ден
 • Забележителности: 30 лв./ден.
 • Скъпи изживявания: 1000-2000 лв.
 • Други разходи: 10 лв./ден.
 • Бира: 3.50 лв.бр.

Кога е най-доброто време да посетим остров Бали?

Много хора смятат, че пътуванията до екзотични дестинации непременно се правят през зимата. Не и в Бали! От ноември до март е влажният сезон и понякога дъждовете са безспирни. Топло е, дори по-топло от сухия сезон, но може да не видите слънцето. Най-силният туристически период на острова съвпада с нашето най-силно лято – юли и август. Тогава времето е най-благосклонно, но е претъпкано от туристи! 

Най-доброто време за почивка Бали според нас е през май, юни или септември. Тогава климатичните условия също са много стабилни, но туристите са значително по-малко. Ние бяхме от 19 юни до 6 юли. Времето беше перфектно и забележителностите се разглеждаха спокойно, без да се бутаме. 

Април и октомври също са сравнително подходящи. Когато в България е зима, там е дъждовен сезон (ноември-март). Не че ще ви посрещнат температури под 25-30 градуса, но все пак може да не успеете да обиколите и да разгледате заради дъждовете.

Какво трябва да знаем за Индонезия преди да отидем?

Към един Пътеводител на остров Бали не може да няма кратък Пътеводител на Индонезия. Тук ще покажем най-важното, което трябва да знаете за държавата, в която се намира Бали. Всяка от следните точки ще опишем подробно в отделна статия. Ето какво трябва да знаем, с няколко думи:

 • Виза –  няма нужда от виза ако престоят е с цел туризъм до 30 дни.
 • Валута и разплащания – валутата в Индонезия е индонезийски рупии. На малко места може да се плаща с карта, така че трябва да разчитате предимно на пари в кеш. В България е доста по-изгодно да обмените индонезийски рупии, отколкото там. На някои места може да се плаща с Американски долари, но ще ви излезе скъпо.
 • Банкови карти – предупредете банката си, тъй като може да ви блокират картата, когато засекат плащане извън Европейския съюз.
 • Закони – в Индонезия законите са строги. Например, за пренос на наркотици има смъртно наказание. Така че внимавайте!
 • Език и комуникация – индонезийският език е официален, макар да има над 700 регионални езика. Английският език не е на добро ниво.
 • Питейна вода – препоръчително е да се консумира бутилирана вода, тъй като чешмяната не е много добра за пиене.
 • Контакти и зарядни устройства – използват се контакти за щепсел „Тип Ц (Type C)“ и „Тип Ф (Type F)“ с два щифта. Щепсел „Тип Е (Type E)“ също пасва на този тип контакти. Българските щепсели са „Type F“ и можем да ги използваме в Бали.
 • Интернет и телефон – Предплатените SIM карти в Бали са изгодни и за 10GB трафик цената е около 15 лв. Telkomsel и XL Axiata се водят най-добри, но Telkomsel има леко предимство.
 • Контакт с посолството на България: +62213904048, +62213913130, +6281296000691

Най-атрактивните забележителности в Бали

Едно от най-важните неща за една дестинация са забележителностите. Бали е остров с много природни и културни богатства. За нас европейците е екзотичен и много различен от това, с което сме свикнали. Нужно е наистина много време, за да се обиколи всичко. За 17 дни успяхме да посетим над 30 от най-популярните забележителности и за почти половината можем да кажем, че са задължителни дестинации за посещение.

Какво трябва да знаем за забележителностите в Бали? В отделна статия сме описали впечатленията си от всяка от тях, които сме подкрепили и със снимки, за да имате представа къде отивате. Освен това има и карта на Бали, на които са нанесени. Тук само ще ги изброим:

 1. Гората на маймуните (Monkey Forest) Купи Билет
 2. Занаятчийско селце Челук (Celuk Village)
 3. Парка на птиците (Bali Bird Park)
 4. Парка на влечугите (Bali Reptile Park)
 5. Зоологическа градина Бали (Bali Zoo)
 6. Водопад Тегенунган (Tegenungan Waterfall)
 7. Храм Гоа Гаджа (Goa Gajah Temple)
 8. Храм Гунунг Кауи (Gunung Kawi Temple)
 9. Храм Тирта Емпул (Tirta Empul Temple)
 10. Вулканът Кинтамани (Kintamani Volcano)
 11. Труниан – селото на мъртвите (Trunyan Village)
 12. Ферма за кафе Лувак (Luwak Coffee Farm)
 13. Оризови тераси Тегалаланг (Tegallalang Rice Terraces)
 14. Ботаническа градина Бедугул (Bedugul Botanical Garden)
 15. Храм Улун Дану Бератан (Ulun Danu Beratan Temple)
 16. Водопад Гитгит (Gitgit Waterfall)
 17. Водопад Секумпул (Sekumpul Waterfall)
 18. Храм Таман Аюн (Taman Ayun Temple)
 19. Парка на пеперудите (Bali Butterfly Park)
 20. Храм Батукару (Batukaru Temple)
 21. Оризови тераси Джатилуи (Jatiluwih Rice Terraces)
 22. Храм Танах Лот (Tanah Lot Temple)
 23. Бамбуковото село (Bamboo Village)
 24. Музей на маските и куклите Сетиа Дарма (Setia Darma House of Masks and Puppets)
 25. Културния парк Таман Нуса (Taman Nusa Cultural Park)
 26. Храмът майка Бесаки (Besakih Temple)
 27. Водния дворец Таман Тирта Ганга (Taman Tirta Gangga Water Palace)
 28. Керта Госа (Kerta Gosa Pavilion)
 29. Културен парк Гаруда Вишну Кенчана (Garuda Wisnu Kencana Cultural Park)
 30. Храм Улувату (Uluwatu Temple)
 31. Градината на орхидеите (Bali Orchid Garden)
 32. Бали Сафари парк (Bali Safari & Marine Park)
 33. Паметник Бахра Санди (Bajra Sandhi Monument)
 34. Исторически музей – Бали (Bali Museum)
 35. Кралски дворец в Убуд (Ubud Palace)

Атракции и изживявания в Бали

Освен да посетите 35-те забележителности, на остров Бали може да правите много други интересни неща. Различните атракциони, активности и изживявания описваме отделно. Наистина си трябва много време, за да усетите пълния потенциал на острова. Ние успяхме да уловим повече от 10 незабравими момента, но имаше няколко, за които не остана време. Отново сме описали впечатленията си в отделна статия, както и препоръки откъде да резервирате и накъде да се запътите. Тук само ще ги изброим:

 1. Изкачване на вулкан – Батур (Кинтамани) или Агунг (Batur or Agung Trekking)
 2. Релакс в планинска вила в Убуд (Relax in Ubud Villa)
 3. Гмуркане (Scuba Diving)
 4. Шнорхелинг (Shnorkeling)
 5. Каране на сърф (Surfing)
 6. Плажове на Бали (Bali Beaches)
 7. Плажове на съседните острови (Beaches near Bali)
 8. Танцът Кечак (Kecak Dance)
 9. Танцът Баронг (Barong Dance)
 10. Шоуто Девдан (Devdan Show)
 11. Каякинг (Kayaking)
 12. Обиколка с яхта около Бали (Boat Trip)
 13. Вечеря на залез в Джимбаран (Jimbaran Sunset Dinner)
 14. Преход в джунглата (Jungle Hiking)
 15. Нощен живот в Кута (Kuta Party)
 16. Подводница (Submarine)
 17. Разходка под вода (Seawalker)

Къде да отседнем в Бали? Кои са най-удобните локации да изберем хотел?

Едно от най-важните неща, които трябва да знаем за остров Бали! По-задълбочени размисли могат да разграничат много разнообразни райони, но ние ще ги комбинираме в два основни – Убуд и Денпасар. Ето и накратко за всеки от тях:

 • Убуд (Ubud). Това е същинското Бали – сърцето на културата на острова и пазител на древните традиции и обичаи, много преди да се превърне в плажен курорт с лъскави хотели. По-голямата част от забележителностите са или тук, или са по-близо до тази част на Острова на хилядата храма. Тук се намират и типичните горски вили.
 • Денпасар (Denpasar) е градската част на Бали. Там почти всичко е като навсякъде по света. Забележителностите са много по-малко, балийската култура не се усеща толкова, но пък много от модерните атракции са тук – плажове, сърфинг, гмуркания, корабчета, нощен живот и др.

Вероятно разбрахте, че е хубаво да разделите почивката на две. Първата и по-дълга част да бъде в Убуд, а втората – някъде из Денпасар (ние избрахме югоизточния квартал Санур (Sanur)). Това е от гледна точка на хора, които обичат да видят възможно най-много и да усетят истинския дух на мястото, на което са.

Booking.com

Ако пък вие търсите точно хотели с всички екстри и хубав плаж, значи за вас е крайбрежната ивица на Нуса Дуа. Ако желаете да сте близо до нощния живот, тогава изберете хотел в Кута или Семиняк. И двата квартала се намират в Денпасар.

Ние не сме по плажуването и стоенето в хотела. Нямахме нужда от лукс, а само от удобно легло и баня, затова за по-голямата част избрахме популярните там Homestay-и. Те са като нашите къщи за гости с привкус на хостел. Все пак прекарахме три дни в по-луксозна планинска вила. Но не защото сме имали нужда от чудесни условия, а за да почувстваме истинската връзка с природата на тропика, която е толкова типична за Бали.

Транспорт и придвижване в Бали

Нямаше как да не обърнем внимание на транспорта в нашия Пътеводител на остров Бали. В Бали няма градски транспорт. Или по-скоро не е никак ненадежден и има само шепа отправни точки за целия остров. Автобусите пътуват от точка А до точка Б и по-скоро се движат от едно до друго населено място. Има и едни типични за Индонезия маршрутки, наречени Bemo. Само че нямат разписание и може да не тръгнат, докато не се напълнят. Ако въобще ги откриете. Така че вариантите са рент-а-кар, рент-а-скутер, таксита и шофьори. Ето и малко по-подробно по въпроса:

 • Кола под наем. Ако смятате, че можете да шофирате тук, пробвайте! Аз бях много надъхан преди да идем, но се радвам изключително много, че се отказах от това начинание. Тук шофирането е ад! Първо – в Индонезия движението е с обратен волан. Второ – голяма част от пътищата са тесни, с двупосочно движение и липса на видимост от завои. И най-важното е, че има рояци от моторчета навсякъде. Ама наистина навсякъде. Голям талант ни се стори, че минават на сантиметри от колите без да се оглеждат и не катастрофират.
 • Скутер под наем. Ако ви стиска, вземете един. Той е най-евтиният вариант за транспорт. Имайте предвид, че е голяма върволица, особено в натоварените месеци. Както споменахме в предната точка, шофирането не е лесно там.
 • Такситата ще излязат скъпо ако сте като нас и решите да обикаляте по цял ден, всеки ден, в продължение на две седмици. За летищни трансфери или единични дестинации такситата са добър избор.
 • Най-добре е с шофьор! Нашият шофьор Гуз излезе малко по-евтино. Иначе е над $50 за цял ден – 12 часа, зависи как се спазарите и за колко дни наемате. Разбира се има разлика в автомобила, но за $50 колите са достатъчно комфортни. Каквато и кола да изберете, този вид транспорт така или иначе излиза най-изгодно и удобно за хора, които обикалят много.

Ако решите да се свържете с нашия Гуз, може да го направите във фейсбук страницата му, на email guzoka88@yahoo.com или във Viber на телефон +62 889-8700-7349.

Къде се намира остров Бали и колко е голям?

Ще започна първо с Индонезия. Тя представлява архипелаг от над 17500 острова, разположени между континентална Азия и Австралия. По-голямата ѝ част спада към Югоизточна Азия, а най-източните райони – към Океания. Тя четвъртата най-голяма държава в света по население – около 250 млн. души. Като площ е едва на 23-то място, което говори достатъчно за гъстотата на населението. 

Бали е самостоятелен остров в Индонезия и се намира в централната част на страната, източно от остров Ява. Площта му е около 20 пъти по-малка от тази на България, но населението е над 4 милиона души, основно фокусирано в най-големия град Денпасар, който заема южната част на острова. На север районите са по-планински и горски и не са толкова населени. Селищата са малки и са разположени по-нарядко. Затова градските части са доста претъпкани и добре че се придвижват основно с моторчета. Защото иначе нямаше да има място за туристи.

Има ли нужда от специфични ваксини за Бали?

Няма нужда от допълнителна имунизация (като за жълта треска например), макар това да е едно от първите неща, за които се сеща един пътуващ към екзотична дестинация. За Бали няма нужда от специфична ваксина!

Информация за COVID изискванията за Бали може да следите в сайта на МВнР.

Каква е религията в Бали?

Статистиката е много интересна и затова ще ще кажа първо за религията в Индонезия. Индонезия е най-голямата мюсюлманска държава в света – 250 млн души. 85-90% от жителите ѝ са мюсюлмани, а останалите са индуси, будисти, християни и др. Бяхме много изненадани, като разбрахме, докато планирахме почивката си. Ако не бяхме ходили до Джогджакарта на съседния остров Ява, вероятно нямаше да усетим изобщо.

Точно обратното е в Бали – 85-90% от близо 4 млн. души са индуси, а останалите са мюсюлмани, християни, будисти и др. Ние не видяхме нито една джамия през целия си престой, а обиколихме острова надлъж и нашир. Едва ли ще почувствате изобщо, че се намирате в държава с мюсюлманско население. Все пак на острова се спазват основните порядки на исляма, но да речем, че не е чак толкова строго, както например в арабските държави. Вероятно голямо влияние има огромният туристически поток.

Предплатени SIM карти в Бали с интернет и телефон?

Индонезия се намира в Зона 3. Телефонните разговори и интернетът тук са доста скъпи с българските SIM карти, затова е препоръчително да си купите местна. Ако обикаляте много или просто обичате Instagram Story-та, то със сигурност ще ви трябва такава с повечко трафик. А и нали трябва да четете този Пътеводител на остров Бали по време на вашата почивка?

За да закупите, ще ви трябват задължително документи за самоличност. След което трябва да изчакате между 2 и 24 часа за активация. Имайте предвид, че информацията, която даваме, е от лятото на 2019 г., а телекомуникациите се развиват стремглаво, така че ако четете това по-късно, може да има разлики.

В Индонезия има няколко компании, които предлагат предплатени SIM карти с интернет, но две от тях са доста над останалите на територията на Бали. Това са Telkomsel и XL Axiata. Smartfren, Tri и Indosat Ooredoo не са много надеждни. Telkomsel e с най-добро покритие на острова и малко по-добра 4G скорост спрямо XL. Една идея по-скъпи са, но разликата в цената наистина е малка. За около 15 лв. и двата оператора предлагат SIM карти с около 10GB интернет “чисто”. Защо казваме чисто? Ами, защото на офертата може да пише 15 GB, но в условията да е указано, че една част от тях да са за YouTube и Facebook, друга са на 3G, трета се използва само вечерно време и други дребни детайли. 

Можем ли да се пазарим в Бали?

Не знаем дали това е тема като за Пътеводител на остров Бали, но да си кажем. Тук навсякъде е бит пазар! В Бали можете да се пазарите дотолкова, че да ви стане жал. Бедността е голяма, което значи, че гладът за пари също е голям и на повечето места са готови да свалят много от първоначалната цена. С повечето добри хорица не правихме такива неща. При положение, че сме дали толкова пари да дойдем до тук, лев-два повече не бяха от такова значение за нас, но за средностатистически балиец са си сума пари. 

На по-наглите обаче не прощавахме. Тук за всичко ще ви искат пари. Вярвайте, понякога са толкова нахални, че като не им дадеш достатъчно бакшиш, направо бъркат и си избират банкнотата сами. Така че към тези нямайте жал!

Часова зона и разлика между Бали и България

Индонезия е разделена на 3 часови зони и Бали влиза във втората.

Спрямо Гринуич, зоната в която се намира е +8 GMT. Времето на острова е с 5 часа напред от това в България

Летателно време от България до Бали

Пътуването до остров Бали наистина си е дълго. Общо в самолет ще прекарате около 15 часа, а заедно с летищните трансфери, общото време до Денпасар може да набъбне и до 20 часа, в зависимост от връзките на авиокомпанията. И като включим и часовата разлика между България и Централна Индонезия, за да стигнете от София до Бали може да е нужно цяло денонощие. Поне наобратно ще наваксате.

Кога и откъде да купим самолетни билети за Бали?

Това е по-скоро наше наблюдение и в никакъв случай не е единственият начин за купуване на самолетните билети за Бали. Просто хванахме тенденция и решихме да я споменем в нашия Пътеводител на остров Бали.

Ние летяхме с Qatar Airways, защото хванахме годишна промоция в началото на месец март. Надя се беше абонирала за техния бюлетин и офертата изскочи тъкмо навреме. Забелязахме, че и на следващата година пак по това време пуснаха подобни промоции. Така че – оглеждайте се тогава!

Как да организираме дните си в Бали? Програма с карта за всеки ден.

И месец да изкарате в Бали, пак може да не стигне. Има страшно много забележителни места и доброто планиране е много важно. Оказа се, че за там планове се правят по-трудно, защото в обстановката е много по-различна, отколкото изглежда на Гугъл Мапс.

Поиграхме си малко повече, за да ви спестим много главоболия и време за планиране. С нашия полеви опит направихме оптимална програма ден по ден за обиколка на най-забележителните места на острова. Към всеки дневен график има карта на маршрута и съвети кога да тръгвате и какво да имате предвид.

 • Ден 1 (~8 часа): Гора на маймуните – Парка на птиците – Парка на влечугите – Водопад Тегенунган – Храм Гоа Гаджа
 • Ден 2 (~11 часа): Вулкан Кинтамани – Труниян – Ферма за кафе Лувак – Храм Гунунг Кауи – Оризови тераси Тегалаланг
 • Ден 3 (~10 часа): Храм Улун Дану – Оризови тераси Джатилуи – Храм Танах Лот
 • Ден 4 (~10 часа): Храм Бесаки – Воден дворец Таман Тирта Ганга – Керта Госа
 • Ден 5 (~10 часа): Храм Таман Аюн – Бамбуково селище – Културен парк Таман Нуса
 • Ден 6 (~8 часа): Паметник Бахра Санди – Културен парк Гаруда Вишну Кенчана – Храм Улувату – Танц Кечак
 • Ден 7, 8, 9… Волна програма за останалата част.

Търсите хотел в Бали?

Booking.com

3 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

цветанreply
7 декември, 2020 at 23:43

благодаря ви от сърце

хаreply
20 февруари, 2021 at 10:06

Предплатените SIM карти в Бали вече не са достъпни за туристи! След някакъв атентат преди повече от 3-4 години е влязла наредба, според която всеки местен жител има право само на до 3 SIM карти, а за чужденците явно никакви. Не е като преди 6-7 години, когато подобна продажба на SIM карти си беше напълно свободна.

Панайот Толевreply
20 февруари, 2021 at 22:02
– In reply to: ха

Да, със сигурност не е толкова свободно, както навремето, но се продават напълно достъпно за чужденци. Както сме записали, това става само срещу лични документи. Най-добре е от летището (малко по-скъпо) или от официалните магазини на доставчиците, защото другите не са оторизирани да ги регистрират на нечие име.

Leave a reply