С детенце на моренце край Созопол. Кои плажове ни харесаха най-много?

Ах, морето! Ах, Созопол! Знаете за пословичната му красота, нямаме съмнение. Сигурно дори вече пътувате към него или поне сте го планували за лятото. А какво е лятна почивка без моренце? Нашата беше и с детенце. Пясъчните ивици бяха „наши“ от ранни зори и все откривахме нови и нови. Тук ще споделим впечатленията си от всички плажове край Созопол, на които успяхме да се попечем. Ще кажем и кои са най-подходящи за деца според нас. Старият град на Созопол е една от любимите ни дестинации по Българското Черноморие (предполагаме не само на нас) и обичаме да си ходим там от време на време. Ето че дойде ред за първата ни по-дълга семейна почивка там. Колкото и да не сме по морето, с малки деца няма начин.

Разнообразявахме всеки ден и успяхме да посетим 5 плажа наоколо, а на друга екскурзия – още 2. Два са в самия Созопол, а останалите са наблизо, като най-далечният – Аркутино – е на 15 минути с кола от центъра на града (13 км). За Стефи почти нямаше значение кой е по-по-най, но от родителски съображения е добре да се имат предвид някои неща. Ще гледаме да опишем най-важното, което трябва да знаете за плажовете около Созопол, преди да ги изберете за почивка на море с децата.

Кои плажове край Созопол посетихме?

  1. Царски плаж и Златна рибка
  2. Централен плаж на Созопол
  3. Плаж Харманите
  4. Плаж Аркутино
  5. Къмпинг Градина
  6. Плажове Каваците и Смокиня
  7. Плаж Дюни

Царски плаж и Златна рибка

Дълбочина: плитко
Чистота: сравнително чисто
Охраняем: да
Нашата оценка (за деца): 5 от 5

Слагаме тези плажове на едно, защото са един до друг в началото на плажната ивица между Созопол и Черноморец. Ние бяхме на Царския плаж (точно до Златна рибка) и можем да кажем, че е един от най-хубавите плажове край Созопол за деца. Пък и не само за деца. Дойдохме в ранно утро и беше такова спокойствие, че дори вълните се срамуваха да плискат. Стефи се възползва на максимум от плиткия бряг, който десетки метри е под колене. Падна голяма игра във водата и дори детето ни показваше как „може“ да плува.

Постепенно започна да се пълни, но обширната ивица предоставяше достатъчно простор, за да се чувстваме сравнително комфортно. Плажът беше добре поддържан и чист. Има си всичко необходимо за целодневно плажуване, но ние толкова не можем да изтраем. И последна вметка – за да има възможност да паркирате по-близо до пясъка, трябва да дойдете по-рано.

Централният плаж на Созопол

Дълбочина: плитко
Чистота: не много чисто и доста водорасли
Охраняем: да
Нашата оценка (за деца): 3 от 5

Централният плаж се намира преди входа на Стария град на Созопол. Той е доста малък и е единственият измежду изброените, на който сме били по-малко от 5 минутки, колкото да го опознаем. Но пък минавахме покрай него 5-6 пъти в различни части от деня, за да натрупаме впечатления. Самото му име говори колко е пренаселен. Няма да се усети ако ходите рано сутрин за по няколко часа, докато хората започнат да прииждат. Но ако сте по целодневното плажуване или ходите на море по-късно, не е много комфортно.

Има както платена, така и свободна зона, но свободната е доста малка и бързо се запълва. Ако не сте отседнали някъде наблизо и сте с автомобил, по-добре изберете друго място, защото паркирането наоколо е доста трудно. Платените паркоместа близо до плажа се броят на пръстите на двете ръце и рядко са свободни. Плюсът при него е, че е до най-развитата част на Созопол и освен плажна инфраструктура, наоколо има всичко.

Плаж Харманите

Дълбочина: плитко
Чистота: не много чисто и доста водорасли
Охраняем: да
Нашата оценка (за деца): 3 от 5

Плажът Харманите е вторият най-популярен градски плаж в Созопол и се намира в южната нова част на града. Удобен е за хората, които са отседнали в този район, като нас. Апартаментът ни беше на двеста метра. Харманите беше най-удобният вариант за кратък плаж на Стефи с някой измежду баба и дядо, докато мама и тате си почиват. И наистина, мама и тате нито веднъж не стъпиха на него. Но пък ги информираха достатъчно, за да могат да напишат няколко думи.

Той е по-голям от Централния плаж, но въпреки това също е доста претъпкан. И тук ако идвате по-рано, е по-спокойно. В краищата има свободни зони, които бързо се запълват. Изглеждаше по-мръсен, без дори да вземаме предвид многото водорасли, които имаше в началото на август. С автомобил може да се стигне до южната част, но почти няма безплатни места и има само един платен паркинг наблизо. Плюсът на плажа Харманите е близостта до пешеходната зона на Новия град и това че има много магазини, заведения и храна от всякакъв тип и цена.

Плаж Аркутино

Дълбочина: плитко
Чистота: чисто
Охраняем: да
Нашата оценка (за деца): 5 от 5

Аркутино е безспорно нашият лидер в класацията за най-хубавите плажове край Созопол, не само за деца. Намира се в посока Приморско, точно по средата между двата града (15 минути с кола). Това място е прекрасно! Събрало е в себе си цялата романтика на Българското Черноморие. Тесни дървени пътечки между дюните водят до плажа. Зелени хълмове се издигат от двете му страни, а дива растителност е обгърнала широката ивица. И едно красиво мостче минава над блатната растителност в единия край. Само една недовършена бетонна постройка в далечината ни връща в реалността. Може би вторият ни най-любим плаж по Южното Черноморие след плажа Велека край Синеморец.

Освен тези красиви картини, плажът е много чист, спокоен и слабо населен. Плажната ивица е от широка, по-широка. Разполага с всички удобства като съблекални, душове, тоалетни, чадъри, шезлонги, летен бар. Има спасителни постове и големи свободни зони. А най-хубавото е, че брегът е плитък, което го прави перфектен за семейно море с малки деца.

Къмпинг Градина

Дълбочина: средно
Чистота: сравнително чисто
Охраняем: не
Нашата оценка (за деца): 3 от 5

След Царския плаж по протежението на ивицата между Созопол и Приморско е плажът на къмпинг Градина. Той е хубав и много по-слабо населен. Но не защото бяхме на него в хладно време и нямаше хора. Минусите, ако го избирате за деца, са липсата на спасителни постове, по-рязката дълбочина и това, че е една идея по-бурно. Спасителен пост има сравнително наблизо, така че ако кривнете малко встрани, поне това няма да ви липсва. Има доста обширно пространство за паркинг до плажа, но не сме били на него в активния сезон. Ако ходите рано, няма да е проблем.

Плажове Каваците и Смокиня

Дълбочина: средно
Чистота: чисто
Охраняем: да
Нашата оценка (за деца): 4 от 5

И за тези два плажа ще говорим на едно място, защото споделят една ивица и са много сходни като характеристика. Те са най-близките плажове южно от Созопол. Стигнахме до Каваците на края на деня и освен че хванахме залязващото слънце, времето беше доста хладно. Стефи така и не стигна до водата, а ние само потопихме крака, колкото да измерим дълбочината. Задоволихме се с пясъчния замък, който от нямане какво да правим стана цяло кралство.

Единственото, което не е подходящо за деца на Каваците и Смокиня, е дълбочината. Има две неща, заради които му даваме оценка 4. Едното е че е доста пренаселен в пиковите месеци. Другото – че е една идея по-дълбок, но ние го гледахме от гледна точка на 3-годишно дете. За по-големи деца си е добре. Иначе Каваци и Смокиня са добре уредени. Имат всичко, от което може да имате нужда, за да изкарате цял ден.

Плаж Дюни

Дълбочина: средно/дълбоко
Чистота: чисто
Охраняем: само малка част
Нашата оценка (за деца): 2-3 от 5

Дюни (Шофьорски плаж или Алепу) е дълга плажна ивица близо до Созопол. Намира се на 15 минутки южно от града. Не сме сигурни дали цялата ивица се нарича плаж Дюни или само най-северната ѝ част, под ваканционното селище. Факт е, че има 2-3 километра пясъчни дюни и ние ще говорим за цялото това пространство. Както може да съдите, има предостатъчно място за всички. Посетихме го пътьом към Царево по време на чудата ни екскурзия по Южното Черноморие година по-късно. По дюните сякаш вървяхме сред пустинни пясъци преди да стъпим на плажа. А той също беше фин под стъпалата ни. По средата беше обсипан с ивица от милиони миди и рапани, което е най-добрата занимавка, когато водата още е твърде студена за къпане.

От гледна точка на плажуване – почти цялата пясъчна ивица е неохраняема и няма съоръжения. Освен това там е сравнително дълбоко. Единствената охраняема зона е най-северната и има една малка част, която е по-плитка като за деца. Има малка свободна зона, но чадър и шезлонг са само за гости на близките хотели. За останалите плажуващи има платена зона, но там вече е по-дълбоко.

Карта на всички плажове край Созопол, които изброихме

Къде да отседнем в Созопол?

Booking.com

Share your thoughts