„Игра на тронове“ в Малта! Всички места, където е сниман Game of Thrones

Трябва да кажа, че не съм фанатичен фен, но се оказа много готина идея да обиколя всички места в Малта, където е сниман “Игра на тронове” (Game of Thrones). Вървях от сцена на сцена, поглеждах телефона си, след това отмествах поглед и виждах същия кадър, но в действителност. Търсех точното място, откъдето камерата е гледала актьорите. Не беше лесно в бързането, но се получаваше прилично. Погледнете надолу и ще видите! А после ще ми кажете дали е така 🙂 Беше като мисията ми на острова и дори по едно време се усетих по-концентриран върху това, отколкото към големите забележителности в Малта

Ако си страстен почитател на сагата на път за малката средиземноморска държава, значи трябва да знаеш къде е сниман Game of Thrones. Във филма има общо 12 отличителни локации от тук, 11 от които се намират на основния остров и само една на съседния Гозо. Всички те са от първия сезон на сериала. Колко време ще ти трябва да ги посетиш? Според мен два дни са напълно достатъчни за всичко. Някои от тях не са отворени за посетители, което донякъде улеснява задачата, защото спестяват време за разглеждане.

Кои са всички забележителности в Малта, на които е сниман “Игра на тронове”?

Това е списъкът с местата в Малта, където е филмиран Game of Thrones. По-долу има по-подробно описание за всяко едно от тях, коя сцена е снимана там, в кой епизод и на коя минута (в платформата HBO GO) може да я видите. Най-долу поставям и една карта с всички забележителности и примерен маршрут до всяка от тях.

 1. Лазурният прозорец – сватбата на Денерис и Хал Дрого
 2. Форт Маноел – екзекуцията на Нед Старк
 3. Площад Мескита – бордеят на Кутрето и сблъсъка между Джейми и Нед
 4. Портата на Мдина – Кейтлин Старк пристига в Кралски чертог
 5. Скалите Мталеб – Хал Дрого пада от коня си преди да умре
 6. Църквата Свети Доминик – разговорът между Церсей и Нед
 7. Улица “Ийгъл” – Аря търгува гълъб за храна
 8. Портата на Форт Рикасоли – Старките пристигат в Червената цитадела
 9. Градините Сан Антон – Кутрето обяснява на Нед на кого да има доверие
 10. Село Маниката – нападението на дотраките над селото Лазареен
 11. Дворецът Ведрала – Денерис е представена на Хал Дрого
 12. Форт Сант Анджело – затворът на Нед Старк.

Лазурният прозорец (Azure Window) – Сватбата на Денерис Таргериен и Хал Дрого

Не съм се справил добре с точния ъгъл, от който е сниман Лазурния прозорец

Сезон 1, Епизод 1 – 47:57 мин.

Лазурният прозорец е сцена на сватбата на Денерис и Хал Дрого и е едно от първите красиви места, които виждаме в сериала. Появява се още в пилотния епизод на сагата и камерата се разхожда по бреговете на остров Гозо за няколко минути. Да, Лазурният прозорец е единственото място, което не се намира на основния остров, а на съседния Гозо, до който има ферибот на всеки 45 минути. Мястото, където Хал и Халееси седят на сватбата си е някъде по скалния бряг близо до паркинга и гледката е в двете посоки.

За съжаление никога няма да видим отново този красив скален феномен, който освен че е декор на “Игра на тронове”, е (било) едно от най-запомнящите се места в Малта изобщо. Скалната арка “Лазурният прозорец” се срутва при силна буря в началото на 2017 година и който я е видял – видял. Най-красивата и интересна част от скалата вече е купчина камъни под водата.

Форт Маноел (Fort Manoel) – Екзекуцията на Нед Старк; Джофри показва на Санса главата на баща ѝ

Сезон 1, Епизод 9 – 48:03 мин.
Сезон 1, Епизод 10 – 9:57 мин.

Форт Маноел е едно от местата, за които се изисква късмет да влезете, тъй като е отворен за посетители само веднъж на няколко месеца. Няма разписание или точни дати, затова следете тяхната Фейсбук страница, където се пускат събития за отворени врати.

Той е сцена на един от най-емблематичните моменти в първи сезон и дори в целия Game of Thrones. В края на предпоследния епизод, когато всички очакват Джофри да помилва “ръката на краля” Нед Старк, предстои един от най-големите обрати във филма – осъжда го на смърт и го екзекутира на момента. Това се случва на централния площад на крепостта, който е сниман най-вече отблизо, но има няколко погледа отдалеч, където малката Аря наблюдава свита върху една статуя и чува злощастната присъда на баща си.

Втората запомняща се сцена от “Игра на Тронове” във Форт Маноел е малко чудовищна, но какво друго да очакваме от Джофри. В последната серия на първи сезон той води Санса да види главата на баща си, забита на кол. Учудващо в много източници тази сцена е приписана на Двореца Сан Антонио. А няма как да се обърка! Може да видите на втората ми снимка, но не мисля, че има съмнение къде е филмирана. Дървените мостчета между сградите си седят там и единствената разлика със сериала е, че имат парапети.

Форт Маноел беше първото място, което посетихме в Малта и още се ориентирахме, затова малко съм объркал точната локация. Има две сгради, почти близнаци, и аз снимах първата, в която видях съответствие с филма. Наистина, видях разликите едва когато се загледах детайлно в снимките, докато пиша статията. Дали ще откриете разликите в двете сгради от моята снимка?

Ако все пак не хванете отворен ден на крепостта, мястото на екзекуцията на Нед се вижда, макар и в доста далечен план, от горната крайбрежна улица на Валета.

Площад Мескита (Mesquita Square) – Джейми Ланистър напада Нед Старк; Нед Старк отива в бордея на Кутрето

Сезон 1, Епизод 3 – 23:07 мин.
Сезон 1, Епизод 5 – 47:51 мин.

В историческото градче-крепост Мдина са снимани доста сцени от “Игра на тронове”, тъй като средновековният му облик му е добре съхранен. Разходката из него дава усещането, че сме герои от филма. Малкият площад Мескита е избран за локация на бордея на Кутрето. За пръв път го виждаме в трети епизод, когато Петир Белиш води Нед Старк в него, където укрива жена му Кейтлин Старк.

Втората по-паметна сцена от Game of Thrones на площад Мескита е в пети епизод, когато Джейми Ланистър и стражите му нападат Нед Старк и неговите хора на изход от бордея. Получава се кратка битка, която е прекъснато от един от антуража на Джейми пробожда Нед с копие в крака.

Портата на Мдина (Mdina Gate) – Кейтлин Старк пристига в Кралски чертог

Сезон 1, Епизод 3 – 18:03 мин.

Отново сме в красивият крепостен град Мдина или по-скоро извън него – пред портите му. Гербът на града се вее над главния вход на крепостта, но разбира се умишлено е “отрязан” от кадър, тъй като във филма се намираме пред Кралски чертог, а не пред Мдина. Моментът, в който портата е декор от “Игра на тронове”, е когато Кейтлин Старк пристига в Кралски чертог в трети епизод. Имате само няколко секунди да я видите, тъй като сцената трае само толкова.

Скалите Мталеб (Mtahleb Cliffs) – Хал Дрого пада от коня си по пътя за селото, където по-късно умира

Сезон 1, Епизод 9 – 20:12 мин.
Сезон 1, Епизод 10 – 49:17 мин.

Скалите Мталеб са още една красива дестинация от “Игра на тронове”, но отново камерата се застоява за кратко върху тях. След като по-рано Хал Дрого е ранен с отровен ятаган, той все повече омаломощява. В девети епизод, докато керванът на дотраките пътува, техният лидер пада от коня си, което според обичаите на варварския народ означава, че не е достоен да им бъде предводител. Това се случва на фона на една от отвесните скали над морето.

В Малта е снимана и друга от най-паметните сцени в целия сериал Game of Thrones. Във финала на първи сезон Денерис пристъпва в погребалната клада на Хал Дрого. На следващата сутрин тя се изправя от пепелта на огъня, в който се излюпват нейните деца. Народът на дотраките се прекланя пред Майката на драконите, а фонът на отдалечаващата се картина са скалите Мталеб. С малкия детайл, че във филма водите на Средиземно море е заменено с пустинна равнина.

За съжаление не успях да открия достъп с автомобил до приблизителното местоположение, откъдето е снимана тази сцена. На единственото място, което изглеждаше подобно, ми наизскочиха едни кучета от съседен двор, та реших да не се мъча повече. Нямах много време да обикалям, тъй като бяхме тук почти по залез, и останах само с кадъра “на Хал Дрого на кон”, който виждате. До това място се стига безпроблемно с автомобил.

Църквата Свети Доминик (St. Dominic’s Priory) – Когато играеш играта на тронове или печелиш, или умираш!

Сезон 1, Епизод 7 – 6:19 мин.

Дворовете на кралския дворец в Кралски чертог са пищни и красиви, както подобава. На много места в сериала събитията се развиват в различни части от градините на Червената цитадела. Знаехте ли, че тези различни части в действителност се намират на хиляди километри една от друга? Едно от тях е църквата Свети Доминик в Рабат, съвсем близо до Мдина. Тук перспективата на снимката ми избяга малко, но нищо.

В седми епизод от сагата Церсей и Нед водят доста откровено заплашителен разговор помежду си. На това място тя изрича прословутата фраза “Когато играеш играта на тронове или печелиш, или умираш! Няма средно положение”. Тези думи са считани от фенове и критици за една от тежките основи на филма. Действието се развива в малкия двор на църквата, който за филма наистина прилича на царска градина.

Улица Ийгъл (Eagle Street) – Аря опитва да изтъргува гълъб за храна

Сезон 1, Епизод 9 – 46:50 мин.

Е, има кадър и от центъра на столицата Валета. Градът е със своя типична архитектура, но не изглежда място, където може да се снима подобен филм. Но ето че една от най-малките улички в града е вдъхновила режисьорите и както личи от филма, пасва добре на обстановката.

В края на предпоследната серия на първи сезон, Аря вече умира от глад. На улица Ийгъл тя се опитва да изтъргува гълъба, който е хванала, за малко храна. В същото време започва суматоха и тя разбира, че хората тичат по стълбите (на улица Ийгъл) към площада, за да гледат процеса срещу “Ръката на краля” – нейният баща Нед Старк.

Портата на Форт Рикасоли (Fort Ricasoli Gate) – Старките пристигат в Червената цитадела; Аря се връща в двореца

Сезон 1, Епизод 3 – 1:43 мин.
Сезон 1, Епизод 5 – 25:01 мин.

Портата на Форт Рикасоли е представена като “Портата на боговете” – една от седемте порти на Кралски чертог. Няма как да я объркате по каменните плетеници от двете страни, които придават доста величествен вид на крепостта, напълно в унисон със значението на кралския дворец в сагата. И двете ѝ появи във филма са буквално за броени секунди. Първият път е в началото на трети епизод, когато Старките пристигат за пръв път в Кралски чертог. Вторият е в пета серия, когато Аря се връща в двореца след дългото преследване на котка из града.

За съжаление портата на Форт Рикасоли е едно от тези забележителни места, до които не може да се стигне. Или поне аз не зная как. И двата входа са затворени от високи огради. Охранителят обясни, че това е частна собственост и достъпът на външни лица е забранен. И аз така знаех, но съм виждал много снимки на портата на Форт Рикасоли от близък план и все си мисля, че може да има някакви организирани посещения. Старинната крепост е собственост на „Малта фимл студиос“ и освен „Игра на тронове“ в нея са снимани филми като „Гладиатор“, „Троя“ и „Assassin’s Creed“.

Как да я видите тогава? Вижда се от източните брегове на Валета, като най-близката гледна точка е долната градина “Барака” (може и горната, не е по-далечна). Въпреки това трябва да се взирате доста, за да я различите. Има две по-близки точки, които пак не дават ясен изглед, но поне се различават повече детайли. Те се намира от другата страна на малкия залив Ринела край Форт Рикасоли. Добавил съм всички гледни точки на картата по-долу, за да прецените къде ви е най-удобно.

Градините Сан Антон (San Anton Gardens) – Разговорът между Нед Старк и Кутрето; Аря преследва котка; Старките влизат в Червената цитадела

Сезон 1, Епизод 3 – 2:02 мин.
Сезон 1, Епизод 4 – 26:35 мин.
Сезон 1, Епизод 5 – 17:15 мин.
Сезон 1, Епизод 8 – 2:32 мин.

Доста сцени от “Игра на тронове” са снимани в градините Сан Антон в Малта. За съжаление обаче става въпрос за вътрешната градина на президентския дворец, който не е отворен за посетители. Ние все пак се разходихме из публичната градина и открихме съответствия с детайлите във филма. 

Приликата личи най-ясно по каменните саксии и извитата форма на пейките. Те са декор на разговора на Кутрето и Нед Старк, в който лорд Белиш обяснява у кого трябва да има доверие владетелят на Зимен хребет в четвърта серия. Друга сцена, в която се виждат градините на двореца Сан Антон, е по-кратка – пристигането на Старките в Червената цитадела в началото на трети епизод.

Може би най-използваната част от двореца Сан Антон са коридорите му и по-скоро един от тях, който сме виждали много пъти в първи сезон. Най-разпознаваемият момент е когато Аря гони котката в него в пети епизод. Друга сцена, за която се сещам, е със Санса, при суматохата след залавянето на Нед Старк в началото на осми епизод. Мисля, че имаше и други епизодични моменти, в които някой върви 

Село Маниката (Manikata Village) – Нападението на дотраките на село Лазареен

Сезон 1, Епизод 8 – 25:10 мин.

Ниските каменни огради на опустошеното село Лазареен в сагата Game of Thrones са типична гледка за цяла Малта. Нахлуването на дотраките в него (Епизод 8) е снимано в отдалечения селскостопански регион Маниката в северозападната част на главния остров. Точната локация на снимките не е ясна и лично според мен може да не се разхождате чак до Маниката. Не че Малта е много голяма и ще ви отнеме повече от 20 минути, но все пак пейзажът на Лазареен е навсякъде около вас, излезете ли от градските части.

Дворец Вердала (Verdala Palace) – Денерис Таргериен е представена на Хал Дрого

Сезон 1, Епизод 1 – 34:20 мин.

Дворецът Вердала е следващата забележителност в Малта, където е сниман “Игра на тронове”. В сериала той е имението на Илирио Мопатис, който заедно с Визерис Таргериен продава Денерис на Хал Дрого. Вътрешната градина на двореца е декор на сцената, в която тя за пръв път вижда своя годеник в пилотния епизод на сагата.

За съжаление дворецът Вердала е президентска резиденция и не е отворен за посетители. Доколкото откривам има само едно събитие в годината, през август, за което може да се направи резервация за посещение. Но ми изглежда като доста изискана вечеря – Балът на августовата луна.

Форт Сант Анджело (Fort St. Angelo) – Затворът на Нед Старк

Сезон 1, Епизод 5 – 19:56 мин.
Сезон 1, Епизод 8 – 6:56 мин.
Сезон 1, Епизод 9 – 2:00 мин.

В Game of Thrones са използвани предимно подземията на Форт Сант Анджело. Или поне за по-бележитите сцени. Първата от тях е в пета серия, когато Аря преследва котка и случайно чува разговорът между лорд Варис и Илирио Мопатис, които обсъждат баща ѝ. В следващите сцени, в които виждаме тъмниците на Форт Сант Анджело (епизоди 8 и 9), Нед Старк е вече заловен и те са неговият затвор.

Подземията на крепостта не са достъпни за туристи. Това, заедно с ограниченото време, ни разубеди да го посетим. Форт Сант Анджело е централната крепост в залива на Голямото пристанище в Малта и е разположен точно срещу горната градина “Барака”. Затова се задоволихме само с гледка към него от Валета.

Карта на местата в Малта, където е сниман “Игра на тронове”

На картата съм нанесъл местата в Малта, където е сниман Game of Thrones. Добавил съм и примерни маршрути за два дни, в които е напълно реалистично да ги обиколите. Първоначално маршрутите не са видими на картата, но можете да ги активирате, като кликнете бутончето горе в ляво над картата и сложите отметки на “Ден 1” и “Ден 2”. Все пак прочетете описанието на всяка дестинация и преценете дали ще ходите на всички, защото някои от тях не са отворени за посетители.

Share your thoughts