Усети Малта! Как да превърнем екскурзията си незабравимо изживяване?

Малта има много лица. Има нещо необикновено в нея, интересна е и в повечето моменти – завладяваща. Въпреки че е държава-джудже, предлага богато разнообразие от емоции. Отвъд стените на Валета има толкова много места, които превръщат пътуването до нея във вълнуващо преживяване. Нашият опит в Малта показва, че за да изпиташ нейния дух, задължително трябва да включиш в програмата си възможно най-много от емблематичните за страната усещания. Сигурни сме, че ако изпълните и половината от списъка ни, ще останете доволни от вашата екскурзия. Ако направите всичко – ще заобичате Малта. Ето нашите съвети:

Помощник в това начинание ще бъдат другите наши статии за малката държава: за забележителностите във Валета, за най-интересните места в Малта, за красивата обиколка на остров Гозо и за нашия тур на дестинациите от „Игра на тронове“.

Изпитай духа на Валета – столицата на Малта

Столицата на Малта е архитектурен шедьовър! Валета успява да скрие модерното ежедневие сред старинната си архитектура. Компактните ѝ размери, тесните улички и пъстрите тераси превърнаха обиколката ни в приятна романтична разходка между ренесанса и барока. Влизахме в изящни катедрали и дворци. Докато вървяхме по крайбрежието, чувахме оглушителния тътен на оръдията в горната градина Барака. Погледът ни се спираше отвъд големите заливи около малтийската столица. На ограждащите я полуострови се издигат масивни крепости, а миниатюрните заливчета между тях изглеждаха като бял игленик за хилядите яхтени мачти.

Задължително се разходете из Валета и след залез. Средиземноморската прохлада през лятото и духът на помпозните заведения ще ви увлекат в малтийска нощна фиеста. Освен това не пропускайте да се насладите на Валета отдалеч с панорамата от съседния полуостров Тигне – най-красивата панорама към града.

Върни времето назад в „Тихия град“ Мдина

Мдина е средновековното съкровище на Малта. Старата столица на страната ни върна още по-назад във времето от Валета. Разходката из нея ни се струваше като преплитане между реалност и история. Градът все още се свива в пределите на крепостните си стени, а постоянното му население наброява около 300 души. Прозвището „Тихият град“ получава след преместването на столицата, когато животът в него угасва. Ако не са тълпите от туристи, вероятно още щеше да е актуално.

Докато шофирахме от летището към апартамента посред нощ, на километри пред нас засия масивна крепост. Още преди да знаем, че минаваме именно край Мдина, разбрахме, че сме пред нещо значимо. Целият град на хълма беше красиво осветен. Два дни по-късно останахме очаровани от историческата столица на Малта. Великолепна и изключително запазена архитектура – все едно времето е спряло, веднага щом градът е бил построен, и днес е тръгнало отново за нашето посещение. Изглеждаше като реалистичен декор, сякаш участвахме в исторически филм. Всъщност, Мдина е декор на много сцени от сагата „Игра на тронове“.

Потопи се в Синята лагуна край Комино

Синята лагуна е бижуто на Малта. Намира се край третия и най-малък остров в страната – Комино. Красота и изящество са двете думи, които първи изплуват в съзнанието ни, когато говорим за него. Да се потопиш в Синята лагуна е фантазия. Фантазия, която не успяхме да превърнем в реалност, защото в началото на пролетта беше още хладно за плаж и трябваше да се задоволим само с красивия пейзаж. Въпреки всичко това ни стигаше. Напълно достатъчно е да видиш парче от Рая.

Направи еднодневна екскурзия до Гозо

Ето че е време да ви запознаем с третият остров на Малта – остров Гозо. Чарът му е магнетичен и ако имах два дни, щях да го обиколя повторно. Ако имах три – щях да потретя. Говоря в единствено число, защото само аз имах щастието да го посетя. Местенцата, които посетих, са изящен пример за природните дадености на малката средиземноморска държава. Пещерата, храмът, солниците, долината, базиликата, арката, цитаделата, прозорецът и скалите… все места, които те оставят безмълвен. Може да ги видите тук, докато аз продължавам да пазя Гозо в сърцето си.

Надвеси се над скалистите брегове на Малта

Вдъхновяващо усещане беше да разперим ръце върху стометровите скали над Средиземно море. Трите острова на Малта са предимно скалисти и много от южните брегове са отвесни. Липсата на хубави пясъчни плажове е компенсирана от величествените гледки на огромните каменни стени, които спират устрема на вълните. Спираха и нашия дъх. Безспорно най-атрактивни са скалните вериги Дингли на Малта и Ta’ Ченч на Гозо, които се простират към безкрая. Туристическият поток се усещаше на скалите Дингли дори далеч извън активния сезон, с оглед на факта, че се намират на основния остров. Скалите Та’ Ченч предразполагат към повече уединение. Бяха моя последна спирка на остров Гозо и ме накараха да пропусна два ферибота, за да се насладя на това чувство.

Гмурни се в кристалните води на Средиземно море

Малта не предлага добри условия за плажуване, но за сметка на това бреговете ѝ са привлекателни по друг начин – изобилства от интересни места за гмуркане. Недостатъкът да отидем през март беше, че времето не позволяваше водолазна екскурзия за начинаещи. Преди години се гмурках край остров Бали и оттогава мечтаех за следващата дълбочинна дестинация. Предвид атракциите в малтийската акватория, щеше да е много вълнуващо изживяване. Трите острова изобилстват от причудливи форми, подводни тунели и пещери в дълбините, начело с прословутата Синя дупка, които са притегателна сила за водолази от целия свят. Друга голяма атракция са десетките потънали кораби и дори самолети от втората световна война. Не на последно място е подводният свят край Малта. Макар да не е толкова пъстър като на тропическите коралови острови, бреговете са осеяни от красиви корали и интересни създания.

Научи повече за малтийските рицари

Малта носи прозвището Рицарския остров и това прибави едно задължение към нас (а и към всички нейни посетители) – да се запознаем с Ордена на рицарите хоспиталиери. Средновековната история на страната е следствие от тяхната история. Близо 300-годишното им управление е оставило отпечатък върху минало, настояще и бъдеще.  Различавахме почеркът им по всяка стена във Валета и Трите града. А къде може да научите повече за рицарството? Не пропускайте да посетите Дворецът на Великия магистър или Музеят на рицарите хоспиталиери във Валета или музеят „Рицарите на Малта“ в Мдина.

Гостувай на Попай в неговото село

За някои селото на Попай моряка е среща с любим герой, а за други е портал към детството. Отвежда малки и големи в един приказен свят. Цветните къщурки са накацали на един от най-красивите заливи в Малта, а между тях се разхождат любимите герои от филмчето. Селцето, построено в края на 70-те години като декор за игралното превъплъщение на анимацията, днес е превърнат в увеселителен парк. Запознахме се с Попай, Олив и Блуто, които разиграваха забавни сценки и не спираха да се закачат с нас. Двамата мъжаги учеха малкия ни Стефи на сила и мускули. Тогава още на три годинки, те бяха непознати герои за него, но остана възхитен от запознанството с тях. Вече всеки път, в който попаднем на някое филмче, огласява стаята с „Мамо, тате, това е Попай! Аз го познавам!“.

Опознай древните светилища на Малта

Малтийските мегалитни храмове са част от уникалното изживяване на малката средиземноморска държава. Не сме от най-запалените по археологията и историческите светилища не означават много за нас, но се убедихме, че трябва да се посети поне едно от тях. Те са много по-различни от древните свещени конструкции по света – нещо, което не бяхме виждали досега. Доказателство за това са думите на специалистите от комитета за Световно наследство на ЮНЕСКО, които ги считат за „уникален архитектурен шедьовър“. Освен това някои от малтийските храмове се смятат за едни от най-старите самостоятелно стоящи структури в света.

Вкуси малтийския сладолед

Това е най-лесната задача от целия списък, стига да не ви боли гърлото. Не пропуснахме да се отбием (няколко пъти) в кичозните джелатерии на Валета. Казват, че малтийският сладолед съперничи с италианското джелато. Е, нашите сетива не са толкова остри, за да забележим разликата. Осезаемо различен сладолед сме яли само в Истанбул и на камилско ранчо в Израел. Все пак вкусовите ни рецептори (и чревоугодническият ни инстинкт) са достатъчно развити, за да отчетем – малтийската наслада си заслужаваше.

Посети поне един от фортовете в Малта

Навремето Малта е била почти непревземаема крепост. Разбрахме това по време на обиколката си във Валета, но не от гидовете. На всяка педя се издигаше по един форт. Полуостровът, на който е разположен града, беше ограден от укрепления. Както на собственото му парче земя, така и на полуостровите отвъд двата залива, които го заобикалят. Величествени съоръжения, които са издържали Великата обсада на Малта от могъщата Османска империя. Разхождайки се из малтийската столица и близките градове, е почти неизбежно да посетите някой от тях. Форт Сант Анджело, форт Маноел, форт Рикасоли, форт Сант Елмо, форт Тигне, форт Сенглеа са най-популярните, но има над 20 форта и 40 отбранителни кули в цяла Малта.

Изследвай поне една пещера

С такава скална структура като на Малта, не е никак чудно, че пещерите са традиционно усещане за страната. Водните пещери под скалистите брегове на трите острова са изключително завладяващо преживяване. Предлагат се множество круизи, които обикалят в и около тях, а най-популярната дестинация е Синята пещера. Сухоземните пещери също изобилстват, но безспорно от тях най-атрактивни са пещерата Гар Далам на остров Малта и красивата Тал-Микста на остров Гозо. 

Изкарай час в тунелите под Малта

От предните две точки на списъка ни, вероятно е станало ясно, че подземията в Малта са често срещано явление. Наличието на толкова много отбранителни съоръжения е ясен признак за съществуването на тайни подземни мрежи и галерии. А много преди това, още в древни времена малтийците са използвали недрата на земята за убежища и погребални камери. За нас възрастните тунелите се оказаха истинско изживяване, а представете си за Стефи – сякаш не вървеше под земята а летеше в небесата. Едва излязохме от Катакомбите на Свети Павел, след като ги бяхме обиколили поне двайсет пъти. Успяхме след още половинчасови увещания. Сигурни сме, че ако имате достатъчно време в Малта, ще прекарате не един, а няколко часа под нея.

Пристъпи в някои от величествените храмове

Малтийците са изключително вярващ народ и това личеше още докато пътувахме към първата си дестинация. Минавахме покрай град Моста, който беше на няколко километра от пътя, а величествената Ротонда в този момент изглеждаше като центъра на Вселената. Час по-късно се намирахме във форт Маноел, който ни откри чудесна гледка към Валета. От другата страна на залива куполът на Базиликата на Дева Мария от Кармел и камбанарията на Катедралата на Свети Павел се извисяваха над целия полуостров. Посетихме тях, посетихме още във Валета, посетихме и в Мдина, Рабат и Виктория. Всички имаха нещо общо – бяха внушителни както отвън, така и отвътре – но ни впечатлиха по различен начин. Но най-силни чувства остави базиликата Та’ Пину в Гозо.

Запомни как се пише Marsaxlokk и го изречи правилно. След това се наслади на пъстрите лодки в пристанището му.

Вече сме го чели и писали над 100 пъти, но все още се допитваме до Google, когато трябва да го напишем отново. Леле, това име няма запомняне. Поне на изговор го докарваме. По време на цялата екскурзия в Малта го наричахме просто „Селото с М“. Знаете ли кое е най-смешното? Когато се прибрахме, се видяхме с познати, които са ходили, и заговорихме за шарените лодки. „Ааа, онези в селото с М ли?“ – попитаха те. Е, не сме само ние! Как се произнася, ще прочетете в другите ни статии, но трябва да знаете, че наистина е много пъстро и красиво. Не пропускайте Marsaxlokk.

Открий любимата си врата в Малта

Да, правилно чухте. В Малта и вратите за забележителности. Говорим съвсем сериозно и Инстаграм може да потвърди. В малката средиземноморска държава те са много повече от вход към дома. Те са шедьовър! Всеки детайл в тях е важен – арката, материала, цвета, формата, дръжката, чукчето, ключалката, пощата и дори растенията, които пълзят около тях. Има хора, които пътуват до Малта само заради вратите. Красиви са, не можем да отречем.

Направи обиколка на Вестерос („Игра на тронове“ тур)

Обликът на Малта е напълно подходящ за вдъхновение на исторически филми и фентъзи романи. Добре запазените средновековни градове, десетките крепости, дворците и пустинните пейзажи са желаният декор за сагата „Игра на тронове“. Много от емблематичните сцени в първия сезон са заснети в островната държава. Разхождайки се в Мдина, усещахме духа на Кралски чертог. Из пущиняците и покрай скалистите брегове изпитвахме дивотата на земите на Дотраките. В малтийските дворци и крепости, сякаш се доближавахме до кралските покои на Червената цитадела. Обиколката на всички локации в Малта, където е сниман „Игра на тронове“, е истинско приключение за всеки фен на филма.

Къде да отседнем в Малта?

Booking.com

Share your thoughts