Разгледай Малта отвъд Валета! Какво можем да видим на рицарския остров?

Какво е Малта? Тя е малка островна държава в Средиземно море с население от Пловдив и половина. За повечето хора това е достатъчно да я определят като град държава, в която всичко е Валета. Макар площта ѝ наистина да е по-малка от тази на София, нейната столица е само миниатюрна частица от цялата държава. И освен това, Малта не е един, не са два, а цели три острова! Какво означава това за тези, които отиват на почивка в нея? Че има много повече интересни места, отколкото предполагат, и голяма част от тях не са с градския облик на Валета.

Малката средиземноморска държава се оказа изключително чаровна. Въпреки мартенския вятър, който не спираше да ни брули, изглеждаше слънчева, топла и гостоприемна. Имаше свое неповторимо излъчване, което си запазваме като спомен от дългите обиколки по малтийските пътища. А дори не сме се възползвали от целия потенциал на острова, който се разгръща през лятото. Е, оставихме си причина да се върнем някой ден и се надяваме да имаме тази възможност.

Кои забележителности в Малта да видим и колко време е нужно?

За 5 дни в Малта изпълнихме план “оптимум”. Имаше още до план “максимум”, но не се натягахме много – освен че Стефи още беше на три и половина, на тази екскурзия Надя напредваше с бременността. Един от тези дни отделихме на забележителностите на остров Гозо. Ако беше лято, щяха да ни трябват доста повече, защото има куп интересни активности в силния сезон. Но не съжаляваме за това, защото дори хладната пролет ни предложи толкова разнообразие и интересни моменти.

Тук е моментът да уточним, че в тази статия ще опишем подробно забележителностите на островите Малта и Комино. На забележителностите на остров Гозо и обиколката на Валета обърнахме повече внимание в отделни статии. Ще опишем всяко място, което планирахме, макар да не успяхме да посетим всичко. Ще разберете до кои дестинации не стигнахме по липсата на снимки. Най-долу има карта на всички места и примерни маршрути за всеки ден. Ето кои са най-интересните места в Малта:

 1. Валета
 2. Остров Гозо
 3. Мдина
 4. Синята лагуна на остров Комино
 5. Кристалната лагуна на остров Комино
 6. Селото на Попай Моряка
 7. Скалите Дингли
 8. Ротондата в Моста
 9. Катакомбите на Свети Павел
 10. Форт Маноел
 11. Полуостров Тигне
 12. Трите града
 13. Форт Сант Анджело
 14. Цветното пристанище на Марсашлок
 15. Скалите Мталеб
 16. Пещерата Гар Далам
 17. Синята пещера
 18. Басейнът на Свети Петър
 19. Националния аквариум
 20. Хипогеят Хал Сафлиени
 21. Мегалитните храмове Таршин
 22. Древният храм Хаджар Им
 23. Линиите Виктория
 24. Червената кула “Света Агата”
 25. Музеят на авиацията
 26. Занаятчийското селище Та’ Али

Валета (Valletta) – красивата столица на Малта

Колкото и да гледаме отвъд Валета в тази статия, не можем да я пропуснем. Малтийската столица е град със собствен чар, който ни омайва, докато се разхождаме по тесните улички. Досега не бяхме виждали град, още повече столица, която е запазила почти изцяло старинния си облик. Вярно, че е малък, но все пак… Впечатляващата архитектура е “украсена” с цветните тераси и кепенци, които придават онзи разпознаваем облик на града. Придават и настроение на нашата разходка.

А Валета сякаш е направена за разходка. Обиколката на интересните места не е никак натоварваща, напук на стръмните улици, които гледаме на снимките. Образува се чудесно кръгче, което предразполага да се наслаждаваш на всичко, което се случва около теб. А то несъмнено е хубаво. Разстоянията са толкова кратки, че се учудваш, когато след десетина минути си стигнал до следващата дестинация. А на GPS-a е изглеждала ехеей – почти в другия край. А най-хубавото е, че все се намира местенце, където да поседнеш за отмора. Обиколката на най-популярните забележителности във Валета описахме по-подробно в отделна статия.

Остров Гозо (Gozo Island) – малката сестра на Малта

Гозо е чаровната половина на Малта. Не че основният остров не е привлекателен, но Гозо изглеждаше някак по-топъл, спокоен и уютен. Времето на него сякаш беше спряло, за да ни остави възможност да му се насладим. Един ден се оказа достатъчен да го изпрати на челните позиции в класацията ни за задължителните дестинации в Малта. Това е личното ми мнение, защото майка, Надя и Стефи натрупаха доста умора предните дни и решихме да не рискуваме, предвид че Надя беше бременна. Тя обаче не поставя преценката ми под съмнение, защото мненията ни почти винаги се припокриват. А и беше влюбена в малкия остров по снимки. 

В тази статия няма да му обърнем задълбочено внимание, защото изящните детайли ще се изгубят в дългите редове. Отделихме отделна секция за забележителностите на Гозо и неговата красота, която може да прочетете тук. Всяко от осемте места, които посетих, беше супер завладяващо. Едно е сигурно, остров Гозо си заслужава всяка минута, прекарана на него! Един ден стига да се обиколи, но не сме сигурни дали е достатъчен да се усети. Ако имах възможност, щях да отделя два, просто за да не бързам и да попивам всяка емоция.

Мдина (Mdina) – Тихият град със средновековно излъчване

Първото ни красиво впечатление от Малта, пътувайки посред нощ от летището, беше осветеният крепостен град Мдина, който се извисяваше на постепенно приближаващия се хълм. Гледката ни отърси от всички несполуки по-рано и даде начало на прекрасната ни екскурзия. Разбира се, не започнахме през нощта, а за Мдина бяхме отредили втория ден от почивката. Не беше лесно да се паркира наоколо, въпреки че март месец е много далеч от туристическия сезон. Повъртяхме се малко, но най-накрая кацнахме точно пред долния вход на града. Красиво и изящно чисто – това ни беше първото впечатление. А второто – че имаше коли само на централния площад, макар все още да има постоянно население от около 300 души.

Мдина е старата столица на Малта и понастоящем е своеобразен град музей. Прозвището „Тихият град“ се е запазило до днес, след като се е превърнал в призрачен град при преместването на столицата. Ако не бяха тълпите туристи, може би все още щеше да отговаря на нето. Разходката по тесните улички ни пренасяше далеч назад във времето от барока до средновековието. Пренасяше ни и върху филмова лента, тъй като в него е снимана част от сагата “Игра на тронове”. Нищо не подсказваше, че отвъд крепостните му стени има нормален развит град от 21-ви век – Рабат. Ако не бяха туристите, може би наистина щеше да изглежда като средновековно селище.

Любувахме му се откровено, докато обикаляхме безцелно из улиците. Излязохме на главната му порта, надвиснала на дълбок ров, но веднага се вмъкнахме обратно, за да не се връщаме в реалността. Минахме през централния площад с величествената катедрала Свети Павел, после слязохме на малкия площад Мескита и продължихме в друга посока нагоре където стигнахме високите крепостни стени. Гледката отвъд тях беше зашеметяваща и останахме известно време, за да я попием. И така пак наляво-надясно, за да завършим с чаша кафе и малтийска паста в сладкарницата на центъра.

Синята лагуна (Blue Lagoon) – парче от Рая край малкия остров Комино

Синята лагуна е едно от най-красивите места в Малта. Безспорно! Все едно някой е отчупил мъничко парче от Рая и го е пуснал между скалите на малкия остров Комино. Там можехме да изкараме цял ден, въпреки че водата през март ни позволи да потопим само крака и то набързо. Честно казано, не сме сигурни дали е минус, че дойдохме в ранна пролет, защото през лятото няма шанс за лагуната да бъде толкова спокойна. Сега равният син килим се стелеше пред нас без един човек вътре, а като сме гледали летни снимки…

Остров Комино е на един поглед разстояние от Малта и Гозо. До Синята лагуна се стига само с корабче, което върви на половин час. Мястото, откъдето тръгва сме обозначили на картата долу. Пътуването е двайсетина минути и преди обяд корабчето минава покрай пещерите на Комино.

Кристалната лагуна (Crystal Lagoon) – искрящо бижу сред скалите на Комино

Съвсем близо до Синята лагуна има още едно великолепно местенце, което заслужава да се посети. Ако усетим, че синият блясък ни е хипнотизирал, можем да се отърсим от него с кратка разходка. Ясна пътечка сред пустощта на Комино ни отвежда за десетина-петнайсет минути до Кристалната лагуна. Водите на Средиземно море са си образували изящен малък залив под отвесните скали на острова. Може би остава в сянката на Синята лагуна, но не мислим, че отстъпва по красота. Разликата е, че в него не можем да се потопим свободно, освен ако не си наемем корабче, което да ни отведе там.

Селото на Попай моряка (Popeye Village) – живот в анимационен филм

Селото на Попай моряка е едно от най-колоритните местенца в Малта. Десетки разноцветни къщурки са накацали по скалистите брегове на малък лазурен залив – гледка като от картичка. И няма как – селцето е строено за Дисни. То е реален декор на игралния филм с Робин Уилямс от 1980 година. Толкова сме радостни, че се е превърнало в развлекателна атракция, защото веднага си спечели място сред любимите ни дестинации в Малта. 

Вътре се чувствахме като в анимационен филм, разхождайки се сред приказните къщички. Запознахме се с Попай, Олив, Блуто и десетки други герои от историята, които неуморно се грижеха за нашето настроение. Пееха, танцуваха, боричкаха се, закачаха посетителите… а на всеки час изпълняваха кратко представление в анимационен стил. За момент не спряха за глътка въздух, да се чудиш как имаха тази енергия в края на работния ден. Селото на Попай ни изпрати с широки усмивки и прекрасен спомен за малкия ни Стефи.

Скалите Дингли (Dingli Cliffs) – крайбрежните забележителности в Малта

Отвесните скални брегове са една от типичните и същевременно красиви гледки на островната държава. Скалите Дингли са една от най-популярните дестинации в Малта, която открива такава картина. Намират се в по-дивата част на основния остров, далеч (колкото може да се каже) от урбанизирания район край Валета. Местността е много подходяща за разходка, но не с токчета. Над скалите е изграден малък параклис на Мария Магдалена, близо до метеостанцията с балонестия купол. Тук е чудесно място за наблюдение на залеза. Но пък не е най-добрата перспектива към скалите Дингли. 

Мястото, откъдето може да видите най-добрата панорама към тях, е на километър източно. Именно тази точка сме отбелязали на картата. Ако използвате навигация с Гугъл карта, не въвеждайте Dingli Cliffs, защото ще ви отведат до параклиса. Най-добре въведете “Dingli viewpoint”. На няколко крачки има автобусна спирка (Zuta), от която тръгва камениста пътека. Разходете се по нея и след пет минутки пред вас ще се открият скалите Дингли.

Ротондата в Моста (Rotunda Mosta) – малтийският Пантеон

Ротондата в Моста е една от най-емблематичните забележителности в Малта и не може да я пропуснете. Куполът ѝ се вижда от километри! По време на строежа си е бил третият най-голям купол в света и все още се смята за един от най-големите в Европа. Под него човек се чувства миниатюрен. Влязохме по време на литургия и за щастие успяхме да усетим невероятната акустика, която сякаш те докосваше до Божието присъствие.

Внушителната ротонда “Успение Богородично” в Моста е вдъхновена от визията на Пантеонът в Рим и ако погледнете двете, ще видите поразителната прилика. Не, не я сравнявайте с Пантеонът от наши дни. Потърсете негови снимки от зората на фотографията, когато са го украсявали две камбанарии близнаци. 

Катакомбите на Свети Павел (St. Paul’s Catacombs) – свещените подземия на Малта

В центъра на Рабат, съвсем близо до Мдина, се намира една от най-значимите религиозни забележителности в Малта – Катакомбите на Свети Павел. Малтийците са една от най-силно вярващите католически нации, а Свети Павел е най-почитаният светец в страната. Пещерата е била негово убежище по време на престоя му на острова след претърпяното корабокрушение. Случайно или не, оприличихме криптата със затвора на Исус Христос в Йерусалим, чийто размери обаче бяха по-малки. И макар предназначението на двете да е било различно, плетеницата от изкуствено издълбани тунели ни върна с половин година назад в пътешествията.

Дори да не сте особено религиозни, подземните тунели са интересно място, особено за малките деца. Стефи беше страшно изморен, когато стигнахме, но тъй като Катакомбите на Свети Павел бяха последната ни спирка за днес, решихме да влезем преди съня му. Толкова се развълнува, че след двайсетина обиколки го молихме да излизаме, а той все повтаряше, че трябва да обиколим тунелите за последно. И така поне още десетина пъти, докато накрая не го изнесохме на ръце. Да не ви заблуждава това, ние също бяхме впечатлени, просто след десетия път омръзва.

Форт Маноел (Fort Manoel) – една от най-фотогеничните забележителности в Малта

Форт Маноел е една от тези забележителности в Малта, която не можете току-така да вмъкнете в графика си. Дните в годината, в които е отворен за посетители, се броят на пръстите на двете ръце. Няма определени дни или дати, за да можем да ви ориентираме, затова следете фейсбук страницата на крепостта, където се споделят събитията на отворените врати. 

А дали е толкова “задължителен” за посещение…? Зависи от гледната точка. Ако сте фенове на Game of Thrones, не може да го пропуснете. Защо ли? Ще разберете в статията ни за “Игра на тронове” в Малта. Ако сте любители на Инстаграм или хубавите снимки като цяло, също ще искате да го посетите. Има много хубави местенца и перспективи за снимане. Ако имате интерес към историята, вероятно ще ви е интересно. Бил е една от стратегическите отбранителни крепости. Ако за вас е поредната старина, оградена със стена – е, тогава може да пропуснете, макар че наистина е интересно място с прекрасна гледка към Валета.

Полуостров Тигне и панорамата към Валета (Tigne Point)

Когато потърсите в Гугъл панорамни снимки на Валета, е почти сигурно, че близо половината са снимани от малкия полуостров Тигне, северно от малтийската столица. Към най-известната гледка в Малта е обособена пешеходна зона и нещо като мост наблюдателница, които правят разходката много приятна. Освен това ще може да зърнете отблизо една от крепостите с най-интересна форма – форт Тигне.

Трите града (The Three Cities) – първата столица на рицарите

Поглед от Валета към отсрещния бряг на Големия залив ни отвежда до най-добре укрепената зона в Малта. “Трите града” е названието на опасаните с крепостна стена градове Биргу, Санглеа и Коспикуа. Във времената на рицарите хоспиталиери това е било сърцето на острова и защитата му е било от изключително значение. С пристигането на рицарите, столицата е преместена от Мдина в Биргу, а в последствие са основани другите два града. Днешната им визия е изискана, подобна на тази на Валета, но малко по-старинна. 

Разходката в “Трите града” е много по-спокойна от тази в столицата, тъй като са доста по-малко посещавани. Ако разполагате с достатъчно време в Малта, задължително се пуснете по яхтеното пристанище между двата полуострова. Ние се разходихме откъм Биргу и духът край морето ни завладя така, че трудно се освободихме от магията. Сигурни сме, че откъм Санглеа чувството щеше да бъде подобно.

Форт Сант Анджело (Fort St. Angelo) – непревземаемата крепост

Когато се наслаждавате на красивата гледка от горните градини “Барака”, крепостта точно срещу дулата на оръдията изглежда непревземаема. Това е форт Сант Анджело, който наистина е бил най-важната крепост на острова по времето на рицарите хоспиталиери. Или поне по време на прословутата обсада на Малта, когато той е сърцето на съпротивата. Откакто град Биргу е провъзгласен за столица, форт Сант Анджело е седалище на Великия магистър на Ордена на Свети Джон, до момента в който административното управление на рицарите не било преместено във Валета. Място с такова историческо значение заслужава внимание.

Марсашлок (Marsaxlokk) – една от най-цветните забележителности в Малта

Или просто пристанището на онова селце със странното име, започващо с М. Така го знаехме преди да започнем да пишем статията. Не че сега словоредът ни е много правилен, не и че сме сигурни в произношението, но ще се доверим на източниците, които са описвали забележителности в Малта преди нас.

Марсашлок е известно с рибарската си култура, но сред туристите е познато като “пристанището с цветните лодки”. И със странното име, разбира се. Като излязло от филмче на Дисни е. Дори нямаше слънце, а синьото, жълтото и червеното успяха да приповдигнат настроението ни, което започнахме да губим с мисълта за напускането на Малта. Марсашлок беше нашата последната дестинация и пристигнахме на пристанището точно със залеза, когато цветовете му вече бяха отмити. Въпреки това беше вълшебно!

Скалите Мталеб (Mtahleb Cliffs) – земята на дотраките

Това е едно от красивите местенца по бреговете на основния остров, което ни се откри от само себе си. Не го бяхме планирали, но пък се появи по линия на обиколката ни на местата, където е сниман “Игра на тронове”. Скалите Мталеб са част от земите не дотраките в сериала. Оказа се много готино и не се поколебахме да го включим в нашия списък със забележителности в Малта. Красиво и същевременно диво – доста по-спокойно от популярните природни дадености на острова, макар че има лесен достъп с автомобил. В Гугъл местността все още я няма под названието “скалите Мталеб” (Mtahleb Cliffs) и там по-скоро може да го откриете като Migra I-Ferha.

Пещерата Гар Далам (Għar Dalam)

Пещерата Гар Далам беше сред първите забележителности в Малта, извън нашия план “оптимум”, която бяхме планирали да посетим. За съжаление уплътнихме графика точно и не стигнахме до нея, макар че щеше да бъде много интересна за Стефи, той обожава пещери. Макар да е малка, всъщност е доста интересна, тъй като крие най-древната история на островната държава. В нея са открити най-древните свидетелства на живот по тези места още от ледената епоха, а най-интересното са откритите скелети на слонове и хипопотами, които говорят за съществуването на подобни животински видове по тези места.

Синята пещера (Blue Grotto)

Под скалите на южните малтийски брегове има една доста интересна дестинация, която обаче не беше подходяща за нашето ходене в началото на март. Синята пещера е сред най-популярните забележителности в Малта. Представлява мрежа от подземни галерии, до които се стига с лодка при хубаво време. Казват, че е достъпна целогодишно, но за наше разочарование, не хванахме подходящо време. С лодка във водна пещера ни звучеше страхотно изживяване, но уви… ще се връщаме. В района на Синята пещера има друга голяма атракция – гмуркането до потъналия през 1995 г. Кораб Ум ел Фаруд.

Басейнът на Свети Петър (St. Peter’s Pool)

Последната от природните забележителности в Малта в нашия списък е “Басейнът на Свети Петър” край селцето Марсашлок. Освен атракция, той е и място за отмора, забавление и адреналин за ентусиастите. Най-красивият естествен плувен басейн в Малта заслужава да скочиш в кристалните му синьо-зелени води. Най-хубавото е, че предлага изживяване за хора с различна поносимост към височини. Скалата около басейна е под наклон, така че в единия край започва от равнището на водата, а в другия достига до над 6 метра над нея. Макар да не пясъчен плаж, зоната около “Басейнът на Свети Петър” се използва за плажуване, защото скалистия бряг е почти равен.

Националният аквариум (Malta National Aquarium)

Аквариумът не е специфична дестинация за Малта, която не може да се види другаде, но я включваме в списъка, все пак и родители с деца четат. След като в Истанбул не пропуснахме забележителния Аква Флория, тук решихме да оставим подводния свят с по-нисък приоритет. Макар размерите на малтийския аквариум да са сходни с тези на турския, не изглеждаше толкова богат и разнообразен. Но не сме били там, не щем да даваме мнение. Най-добре проверете сами!

Мегалитните храмове Таршин (Tarxien Temples)

Малтийските мегалитни храмове са част от уникалното изживяване на малката средиземноморска държава. Дори да не сте любители на археологията и историческите светилища да не означават много за вас, ние препоръчваме да посетите поне едно от тях. Изглеждат доста различни и не бяхме виждали подобни досега. Доказателство за това са думите на специалистите от комитета за Световно наследство на ЮНЕСКО, които ги считат за “уникален архитектурен шедьовър”. Освен това за някои от малтийските храмове се смята за едни от най-старите самостоятелно стоящи структури в света.

Храмовият комплекс Таршин е хронологически последнато значимо мегалитно светилище в Малта и се смята за върха на древното храмостроене по тези земи. Намират се съвсем близо до столицата Валета, което ги прави удобна цел за туристите. Ние пропуснахме Таршин, защото на обиколката на остров Гозо посетихме храмът Джгантия. Той е от същия тип и сметнахме, че при липсата на време едно е достатъчно за хора без афинитет към археологията.

Хипогеят Хал Сафлиени (Ħal Saflieni Hypogeum)

Съвсем близо до храмовете Таршин се намира друг изключително важен исторически обект в Малта – Хипогеят Хал Сафлиени. Ако не знаете какво е хипогей – спокойно, и ние не знаехме. Справка в Уикипедия ни обясни, че в археологията това се нарича подземна зала, камера или друг подземен паметник. Хипогеят Хал Сафлиени е един от най-значимите археологически паметници в Малта. Представлява подземен пещерен лабиринт, който е служил както за светилище, така и за некропол, в който са открити над 7000 човешки скелета. Интересното при него е, че е изсечен така, че да наподобява типичните за Малта надземни мегалитни храмове.

Храмът Хаджар Им (Ħaġar Qim)

Хаджар Им е последният от нашата поредица мегалитни храмове. Той е с малко по-различна структура от останалите и може би е най-старият храм на основния остров. Едва ли можем да добавим нещо повече от казано за храмовете Таршин и Хал Сафлиени. Защо е в списъка ни с най-популярни забележителности в Малта? В отговор ще цитираме Гордън Чайлд, професор по праисторическа европейска археология и директор на института по археология към Лондонския университет. За Хаджар Им той казва:

“Посещавал съм праисторически руини навсякъде по Средиземноморието, от Месопотамия до Египет, Гърция и Швейцария, но никъде не съм виждал толкова старо място.

Линиите Виктория (Victoria Lines)

Великата малтийска стена – така може да чуете да наричат линиите Виктория. Те са крепостната стена, която се простира от единия до другия край на Малта и отделя острова на две не особено равни части. На фона на китайската стена, може би звучи шеговито малтийската да се нарича велика, тъй като е с около 21 184 км по-къса. Все пак е доста мащабно военно съоръжение, което е интересно за посещение. 

За съжаление по-голямата част от линиите Виктория са разрушени от времето. На картата сме посочили може би най-популярната от съхранените части от нея, която дава вид на китайската в малък мащаб. От 2019 година са обособени два туристически маршрута, по които може да стигнете пеша от единия до другия край на стената, което ни се струва доста интересна идея, стига да имаш време.

Червената кула “Света Агата” (The Red Tower)

Червената кула не точно в списъка със супер забележителности в Малта. Далеч не е толкова величествена, няма невероятна история, нито пък е значимо и уникално творение. Тя е обикновена наблюдателна кула, която просто е интересна на външен вид. В друга държава вероятно би била сериозна атракция, но на фона на десетките величествени крепости в Малта е просто поредната кула. Забележителна е основно с това, че изглежда като замък в червен цвят, който се различава отдалеч, пътувайки из северната част на острова.

Музеят на Авиацията на Малта (Malta Aviation Museum)

Силно се надявахме да остане време за Музея на авиацията, защото изглеждаше доста интересен за Стефи. Уви, не успяхме да стигнем до него и така причините ни да се върнем обратно в Малта стават с една повече. Под трите хангара на бившите Кралски въздушни сили в селцето Та`Али са реставрирани десетки ретро самолети, предимно от Втората световна война. Освен тях, под куполите е изложена и историята на авиацията на острова.

Занаятчийското селище в Та’Али (Ta’Qali Crafts Village)

В съседство на Музея на авиацията се намира Занаятчийското селище в Малта. Или по-скоро са заедно. Старите авиационни сгради, останали от Кралските въздушни сили, са превърнати в работилници на различни майстори на ръчната изработка. Може да видите как занаятчии ваят скулптури и керамични съдове, обработват злато, правят бижута или пък издуват стъкло.

Карта на всички забележителности в Малта, които избрахме

Ще се опитаме да ви улесним, като дадем няколко предложения как да планирате дневните си маршрути. Програмата, която сме подготвили, е за по 6-7 часа на ден с автомобил. Смятаме че е достатъчно облекчено и по силите на всеки. Винаги може да си добавите нещо ако не ви стига. Не сме включили Валета и Гозо в плановете, защото за тях трябва поне по един ден. Описали сме ги подробно в отделни статии. Аквариумът също остана самотен и може да го включите в някой от дните, в които ви остане време. Добавили сме локациите на фериботите за Гозо и Комино.

Маршрутите не са активни и може да ги видите като натиснете бутона вляво над картата и сложите отметка на Ден 1, Ден 2, Ден 3…

Къде да отседнем в Малта?

Booking.com

Share your thoughts