Вечеря на залез край Охридското езеро, Северна Македония

Какво да видим в Охрид за два дни? Уикенд в Северна Македония и Градът на езерото.

Охрид, казват, е перлата на Македония. Надя много обича бижута и трябваше да проверим право ли говорят хората. След двудневната визита в Скопие, продължихме с обиколката на Северна Македония и следващата стъпка беше именно градът край Охридското езеро. Не бяхме с големи очаквания, въпреки хвалебствията по българските форуми, защото си знаем, че всичко чуждо е по-хубаво. Ние гледаме по-реално на нещата и най-често мненията не съвпадат. Макар да имахме много позитивен опит със Скопие, решихме да не ги слагаме под общ знаменател и да не таим надежди.

Ето че стратегията отново се оказа печеливша. Охрид ни хареса! Не повече от нашата си България, разбира се, но със сигурност бихме препоръчали. Духът на града е като на старинно морско селище с привлекателна история и рибарска култура, оживено от онази типична лятна глъчка. Тесни улички се преплитат по централната част, дървени кейове помагат за разходка над водата край скалистите брегове, а десетки корабчета правят совалки по езерото.

Стефи се разхожда из централните улици на Охрид
На пристанището в Охрид
Статуя пред Охридското езеро

Забележителната част на Охрид е сравнително компактна и за един ден спокойно може да се разгледа. С любопитно дете – два дни! С добра организация няма проблем в това число да влезе и манастирът „Свети Наум“, който се намира на по-малко от час извън града, но ако искате да сте по-сигурни и да го карате по-спокойно, добавете един ден отгоре. Ако ще плажувате – още ден! Нашият Стефи беше на две и малко и успяхме да свършим всичко (без разходка с корабче и плаж) в рамките на ден и половина.

Получава се много хубав кръгов маршрут, който обикаля всички забележителности в Охрид. Времето ни беше малко разцепено, затова го направихме на два полукръга. Хотелът ни се намираше точно на 20 метра от пешеходната зона и се оказа идеална отправна точка за обиколката. Сега ще опишем една по една забележителностите в реда на нашето посещение, а накрая ще систематизираме всичко и ще предложим най-оптималния вариант, заедно с карта на обиколката. Та, ето какво да посетим в Охрид.

Охридското езеро – македонското море

Охрид разходка с корабче

Едва ли може да отидете в Охрид на почивка и да не видите Охридското езеро. За някой дори може да изглежда като Охридско море. Северна Македония няма излаз на море и вероятно това е най-добрата алтернатива, която могат да използват с тази цел. Според световни здравни инспекции водите му са достатъчно чисти за плуване, ама нали сме си българчета, поставяме го под въпрос. Поне на пръв поглед наистина изглеждаше така. Не беше това причината да пропуснем да се изкъпем в него, просто не сме си по плажуването. А да отидем за два дни на място, където има достатъчно за два дни разглеждане, няма начин да си отделим от времето за някакъв си плаж.

Охридското езеро по залез

За да усетиш духа на Охрид е направо задължително да направиш разходка с корабче по Охридското езеро. Това вероятно е първата цел на всеки турист, докато за нас остана последна и така не стигнахме до нея. Десетки лодки сноват по бистрите води денем и нощем, но ние не преценихме времето си добре. По-скоро малко се оплетохме. Планът беше да хванем залеза в езерото. Ние пак го посрещнахме във водата, но до колене и под дъджа, на един скрит, невероятно красив плаж. Ама за него после.

Стария град на Охрид

Старият град на Охрид

Почти на всяка крачка в Стария град на Охрид ще попаднете на църква или параклис. Чак да се зачудиш дали изобщо има жилищни постройки в тази част на града. Това трябва да са най-вярващите православни християни в света! Ако увеличите достатъчно на Гугъл картата и поразгледате с мишката, действително ще видите за какво говорим. Няма да изброяваме всичките, защото на пръв поглед са над 20-30, но най-популярни за посетителите са „Света София“, „Пресвета Богородица“ и „Свети Йован Канео“.

По калдъръмените улички
Старият град в Охрид

Стария град е застлал хълма, върху който се издига Самуиловата крепост и донякъде в това се крие чарът на Охрид. От централния площад край пристанището тръгва калдаръмена улица в посока хълма. Заобиколени сме от типичната османска архитектура, така позната ни в България. Имаше обаче нещо много интересно. Някои къщи бяха разположени над самата улица. Да, точно така! Основите – от двете страни, а горният етаж ги свързва, образувайки малък тунел отдолу. Иди разбери четен или нечетен номер се води адреса 😀

Крайбрежната разходка към църквата „Свети Йован Канео“

Дървен мост над охридското езеро

Това е едно от най-приятните места в Охрид или поне на нас така ни се стори. Тук усетихме морския дух повече, отколкото край централния кей. Калдаръмената улица изведнъж свършва и се превръща в широк дървен мост, който навлиза в Охридското езеро и се извива покрай скалистия бряг. Като изключим, че всяко едно действие на детето трябва да се следи зорко, всичко останало дава предпоставки за спокойна разходка над водата. Минава се покрай няколко миниатюрни плажа и приятни барове, преди да стигнем до църквата.

Booking.com
Охридски рибари

Ние не успяхме да стигнем до нея днес, защото имахме резервация в един ресторант, ама Стефи така се забавлява този ден, че времето отлетя бързо. Голямо щъкане щъка из Стария град, след това дълго игра на капитан в една лодка край брега, а кулминацията за него беше тази разходка по моста. Интересно му беше как под нас се вижда водата, защо се плиска в дупките под скалата, както и да седне да мята крачета от моста. Дори накрая един стар рибар ни позволи да си поиграем с въдиците му.

Манастирът „Свети Наум“ край Охрид

Манастирът "Свети Наум" в Охрид

Недалеч от Охрид се намират изворите на река Дрин (Дрим), непосредствено до границата с Албания. Местността е много живописна и както на много други подобни места и тук е построен манастир, който е на особена почит. Свети Наум Охридски е един от покровителите на града и манастирът носи неговото име.

Корабче на река Дрин

Тръгнахме от Охрид към 8 сутринта, с което си осигурихме почти безлюдни пътища и за 40-50 минути се намирахме пред манастирския комплекс. Бяхме останали с впечатление, че е високо в планината, но всъщност беше на нивото на езерото. Първото впечатление, че хората ходят на плаж в манастир, започна да се разсейва с навлизането навътре. Оказа се, че местността зад първата ограда е туристически комплекс, а чак по-навътре е самият храмов комплекс. В туристическата част освен плажуване може да се повозите на корабче по кристалните води на река Дрин, да хапнете в ресторанта, да посетите няколко други църкви и да си напазарувате сувенири.

Хълм над манастир "Свети Наум"

Самият манастир „Свети Наум“ се издига на хълм над брега на Охридското езеро, което придава допълнително обаяние на гледката, а самият той прилича на крепост на брега на морето. Личи си, че е много добре поддържан, а изкуственото водопадче, рекичката и свободно разхождащите се пауни са атракция за всеки малчуган. Дълго време плискахме вода, след което дойде време да запалим свещичка за Дядо Божи. Опашката за поклонение пред мощите на Свети Наум беше доста дълга и беше невъзможно да задържим Стефи на едно място толкова време. Тъкмо в този момент един паун се беше разперил, а друг – кацнал височайшо на покрива на църквата, и това се оказа много по-интересно в случая, така че само част от нас минаха на поклонение.

Античния театър в Охрид

Античен театър в Охрид

Следобед тръгнахме да завършваме кръга, който оставихме наполовина отворен предния ден. Този път в обратна посока. Криволичейки по горните улички на Охрид, преминаваме през още няколко църкви, докато стигнем до Античния театър. Не можем да кажем, че сме се впечатлили особено. Всъщност, за хора, които не се впечатляват от археология и са виждали поне един античен театър в живота си, едва ли ще предизвика по-особен интерес. За щастие ние българите си имаме много по-величествен в Пловдив, с много по-богата история и с много по-просторна гледка. Но все пак Античния театър в Охрид е по път за Самуиловата крепост, така че нищо не пречи да се отбиете за няколко минутки.

Самуиловата крепост в Охрид

Самуиловата крепост в Охрид
Крепостните стени на Самуиловата крепост

Продължавайки нагоре от Античния театър, на най-високата точка на хълма достигаме Самуиловата крепост. Ако помните разходката ни до Скопие и посещението на Скопското кале, ще кажем, че тукашното не е много по-различно. Отново поддръжката е основно фокусирана към крепостните стени, но разликата е, че тук гледката беше много по-разнообразна и красива. Охрид е доста по-разчупен град в природно отношение, така че… Заслужава си човек да се качи, само че хубаво дръжте щуравите деца, че да няма бели.

Раннохристиянската базилика

За нея просто забравихме, така че не можем да изкажем впечатления. Не сме я пропускали нарочно, не знаем защо така се получи, затова я включваме в списъка с места, които трябва да посетите в Охрид. Намира се само на няколко минутки от Самуиловата крепост, в посока гората, така че вие не я пропускайте!

Скрития плаж Лабино

Скрития плаж Лабино

На него се озовахме много много случайно. Не проследихме добре табелите от Самуиловата крепост към църквата „Свети Йован Канео“ и алеите ни отведоха право на брега на Охридското езеро. И не съжаляваме! Дори можем да кажем, че това се оказа изключително приятно объркване, защото ни отведе до едно наистина приказно място. Дали така ни се стори, защото го хванахме точно по залез, обагрено в магическата светлина на деня, или просто си беше така живописно? По-скоро второто!

Залез над плаж Лабино в Охрид

Както повечето крайбрежия на Охридското езеро, и тук е каменисто, но над плажа са надвиснали короните на десетки дървета, чийто стволове са обвити в зеленината на плъзналия бръшлян. Наистина, много красиво място! Ако не за друго, то за изпращане на слънцето със сигурност е идеално. А ние хванахме много интересен момент. Залезът беше чист, докато над Охрид надвиснаха черни облаци. Валя като из ведро, но дори проливният дъжд, който се изля над нас, не успя да помрачи настроението. Беше кратък и остави време дори да се натопим в езерото. Стефи видя двама батковци французойчета да се плицукат с баща си и разбира се нямаше как да останем по-назад. Събухме сандали и хайде…

Църквата „Свети Йован Канео“

Църквата "Свети Йован Канео"

По наше мнение това е най-впечатляващата забележителност в Охрид. Изящна средновековна църква, надничаща от ръба на отвесна скала над Охридското езеро. Отгоре, отдолу, отстрани, откъм езерото – откъдето и да я погледнеш, все застиваш от възхита. Изпуснахме залеза над нея с двайсетина минути заради залутването към плажа Лабино.

Толеви пред църквата "Свети Йован Канео" в Охрид

Светлината на деня все още не беше напълно угаснала и заварихме църквата „Свети Йован Канео“ в един прекрасен момент – нощните ѝ светлини и светлият хоризонт контрастираха с притъмнялото небе, докато в далечината се сипеше остатъка от дъжда и присвяткаше. Този, дето ни наваля, не успя по никакъв начин да помрачи разходката ни и бяхме в идеално настроение за муцунки на маймунки. Не знаем как сме се захласнали, но забравихме да влезем вътре. Явно покрай изящни храмове ни върви така – загубваме ума си за малко, както се случи и с Нотр Дам при екскурзията ни в Париж.

От църквата се слиза надолу, към бреговата ивица и дървения мост, до който ви отведохме предния ден. Но църквата „Свети Йован Канео“ може би беше най-добрият завършек на нашата охридска екскурзия. На следващия ден ни очакваха Битоля, Прилеп и Осоговския манастир, преди отново да се върнем в пределите на България.

Къде отседнахме за нощувка?

И тук можем да кажем, че попаднахме на хубаво хотелче на пъпа на Охрид. Казва се Luccia Apartments и се намира в стария град, на 20-30 метра от главната пешеходна улица, по която стигаме за 5 минути до централния площад край кея на Охридското езеро. Препоръчваме за бюджетно решение!

Въпреки централната локация, беше учудващо тихо. Стаите бяха сравнително малки, но напълно достатъчни. Дори във всяка от тях имаше компактен кухненски бокс. Чистичко, приятно и в общи линии оборудвано с всичко необходимо. И доста евтино при това! Бяхме в тройна стая за 73 лв. на вечер, което си е бомба.

Най-оптималния вариант за обиколка на Охрид според нас и карта на забележителностите

Ние направихме горе-долу два полукръга, които опасват всички забележителности на Охрид плюс отдалечения манастир „Свети Наум“, но тук все пак ще ги подредим в правилния ред. Най-удачно ни се струва стартът да бъде по горните улички, отивайки към Самуиловата крепост, след което слизане към брега с църквата „Свети Йован Канео“ и връщане към центъра. По този начин първо – изкачването е по-плавно и второ – оставяте най-интересното за накрая и завършвате на крайбрежните капанчета.

Забележителност по забележителност изглежда така:

 1. Стария град на Охрид отгоре
 2. Античния театър
 3. Самуиловата крепост
 4. Раннохристиянската базилика
 5. Плажът Лабино
 6. Църквата „Свети Йован Канео“
 7. Крайбрежната разходка
 8. Стария град на Охрид отдолу
 9. Пешеходната зона на Охрид
 10. Разходка с корабче по Охридското езеро
 11. Манастира „Свети Наум Охридски“

Къде да отседнем в Охрид?

Booking.com

Share your thoughts