Как да организираме дните си на Бали? Програма ден по ден с карта.

И месец да изкарате на Бали, пак няма да е достатъчно. На острова има старшно много забележителни места и доброто планиране е ключово, за да усетите възможно най-много от него. Преди да отидем разбрахме, че за стегната организация на Бали не е достатъчно да боравиш добре с Гугъл Мапс. Бяхме направили подробни разбивки по ден и час, но като ги изпратихме на нашия приятел и шофьор Гуз, той лаконично изрече „Нещата тук не изглеждат така“. И беше прав!

Обстановката и пътищата са много по-различни, отколкото излиза на картата. Гуз си поигра доста да реорганизира плановете ни. Редуцира дневните графици, разреди ги и така тръгнахме от ден първи. И наистина, времето ни стигаше точно. Ако бяхме останали с нашите намерения, вероятно бая щахме да се омотаме.

Затова решихме ви спестим главоболия и време за планиране. Вече с опит по пътищата на Бали, сме направили оптимална програма ден по ден, като за всяка от тях прилагаме карта с дестинациите и маршрута до тях. Тази организация е възможна само с автомобил (шофьор). Имайте предвид, че ще са ви нужни между 8 и 10 часа на ден за тези обиколки. Ние обикаляхме по 11-12, но решихме да не ви го причиняваме. Също така, много е важно да знаете, че залезът в Бали е около 18:00 ч. Информацията за работното време е към лятото на 2019 г.

Програмата накратко

Разделили сме най-атрактивните забележителности в Бали в график за 6 дни и даваме съвети за „плаващите“ атракции за след това. Ако ви прави впечатление, че са по-малко отколкото сме описали в Пътеводителя на Бали, е защото според нас не си струват толкова. Но все пак хората са различни. Разгледайте ги и ако си харесате нещо допълнително, просто го вмъкнете в графика си.

За отправна точка използвахме нашите хотели в Убуд и Санур. Ако вашите са на различно място, може да има разлика във времената.

Ето как изглежда програмата ден по ден:

Ден 1 (~8 часа)Ден 2 (~11 часа) Ден 3 (~10 часа)
Гора на маймуните
Вулкан Кинтамани
Храм Улун Дану
Парка на птиците Село Труниян
Оризови тераси Джатилуи
Парка на влечугите Ферма за кафе Лувак
Храм Танах Лот
Водопад Тегенунган Храм Гунунг Кауи
Храм Гоа ГаджаОризови тераси Тегалаланг
Ден 4 (~10 часа) Ден 5 (~10 часа)Ден 6 (~8 часа)
Храм Бесаки
Храм Таман Аюн
Паметник Бахра Санди
Таман Тирта ГангаБамбуково селищеГаруда Вишну Кенчана
Керта Госа Таман НусаХрам Улувату
Танц Кечак

Ден 7, 8, 9…
Програмата е волна. Повечето от тези места са според предпочитанията на всеки, затова не сме ги разделили по дни. Все пак смятаме, че Бали Сафари парк, Гмуркане и Планинска вила са трите задължителни неща сред изброените.

1. Гора на маймуните – Парка на птиците – Парка на влечугите – Водопад Тегенунган – Храм Гоа Гаджа (~8 часа)

Гората на маймуните отваря в 8:30, така че няма смисъл да тръгвате по-рано от 8:15. Ако сте отседнали някъде в Убуд, тази дестинация ви е наблизо. Парковете на птиците и влечугите са на едно място. Следва водопадът Тегенунган, който е отбивка край пътя и накрая свършвате с храма Гоа Гаджа – Пещерата на слона.

Обиколката през този ден отнема общо към 8-9 часа съвсем спокойно разглеждане и шофиране. Все пак първи ден е, малко по-леко 🙂

2. Вулкан Кинтамани – Труниян – Ферма за кафе Лувак – Храм Гунунг Кауи – Оризови тераси Тегалаланг (~11 часа)

Този ден е най-продължителен, затова е добре да тръгнете възможно най-рано. Вулканът Кинтамани си работи денонощно и ежедневно, така че… В кратера му се намира Труниян – селото на мъртвите. Ако изобщо решите да го посещавате.

На връщане ще седнете да пиете набързо от най-скъпото кафе на света. След кратката почивка във фермата се минава през впечатляващия храм Гунунг Кауи. За накрая сме останали Оризовите тераси Тегалаланг, срещу които може да пиете един сироп от зелен кокос в някое от заведенията.

3. Храм Улун Дану – Оризови тераси Джатилуи – Храм Танах Лот (~10 часа)

Тук имате само три забележителности в програмата, но разстоянията между тях са дълги и много време минава в пътуване. Но си струва! По наше мнение храмовете Улун Дану и Танах Лот са най-красивите в Бали. Измежду тях добавяме просторните оризови тераси Джатилуи и запълваме живописната картина. Храмовете на острова отварят за посетители в 9:00, а пътят от Убуд до Улун Дану е около час и половина. Затова препоръчваме да тръгнете към 7:30 от хотела.

4. Храм Бесаки – Воден дворец Таман Тирта Ганга – Керта Госа (~10 часа)

Днес отново имате много пътуване. Този път отивате към източния край на острова, под вулкана Агунг. Ние така и не го видяхме, беше потънал в облаци. Стискаме палци вие да го видите! На снимки храмът Бесаки изглежда много внушително на фона на Агунг. Намира се в подножието му и е най-големият и най-важен храм в Бали. Наричат го Храмът майка.

Следва красивият воден дворец Таман Тирта Ганга. Наистина изглежда като местенце, излязло от приказките. На връщане сме оставили Керта Госа, която не е нещо „Уау“, но е точно на пътя и не отнема много време. Ако ви остане слънчева светлина, може да отскочите.

5. Храм Таман Аюн – Бамбуково селище – Културен парк Таман Нуса (~10 часа)

През този ден точното планиране е много по-важно, защото обиколката на Бамбуковото селище започва от 10:45. Храмът Таман Аюн отваря в 9:00, а от Убуд до него е малко повече от половин час. Хубаво е да тръгнете към 8:15, за да стигнете навреме и да имате около час да го разгледате спокойно. Може и за по-малко, ама хайде. От Таман Аюн до Бамбуковото селище е двайсетина минути, но докато купите билети и се приготвите… Най-добре е към 10:00 да тръгнете от храма.

Следобедът остава за културния парк Таман Нуса, който е страхотна атракция. Съветваме да не се бавите много в Бамбуковото селище и да обядвате на крак, за да имате повече време за парка. Много е голям и разнообразен. Смятаме, че ако успеете да стигнете до към 13:00-13:30, времето ще ви стигне да го разгледате спокойно.

6. Паметник Бахра Санди – Културен парк Гаруда Вишну Кенчана – Храм Улувату – Танц Кечак (~8 часа)

Това е може би най-лекият ден. Единствено трябва да съобразите, че танцът Кечак започва в 18:00 до храма Улувату. Задължително е да отидете преди да отворят касите, защото билетите свършват много бързо, особено в силния туристически сезон. Мислим, че продажбата на билети започва час предварително, но сме забравили. Нашият приятел и шофьор Гуз ни направи услугата да чака да ни купи билетите, докато ние обикаляхме красивите скали наоколо.

Забележете, че началната ни точка вече не е Убуд, а Санур. Не сме ходили на паметника Бахра Санди, но не изглежда да трябва много време, защото е забележителен само отвън. Има и музей, но ние бихме пропуснали. През делнични дни отваря в 8:30, а уикенда в 10:00. След това отиваме към Културния парк Гаруда Вишну Кенчана в сърцето на Южен Денпасар. Голям е, но няма много какво да се разглежда.

7, 8, 9… – волна програма за останалата част

Тези забележителности и атракции са въпрос на предпочитания и затова не сме ги поставили в дневен график. Ако имате време и възможност, препоръчваме да направите всичко. От вас зависи! Нашият съвет е да не пропускате в никакъв случай да посетите Бали Сафари парка, да се гмурнете (или поне Seawalker) и да релаксирате в планинска вила в Убуд.
Ето полезни съвети за организацията:

 • Бали Сафари парка отнема цял ден, но е една от най-големите атракции в на острова. За него има организиран транспорт от парка, който тръгва сутрин между 8:30 и 9:00 от локациите Санур, Нуса Дуа, Семиняк, Кута, Убуд и Легиян.
 • Релакс в планинска вила е вълшебно изживяване, при което се сливаш с природата. Него може да го съчетаете с танц Баронг, който има сряда и петък вечер в двореца в Убуд или който и да е друг ден сутрин в няколко от околните селца. Също така е чудесно да изкачите връх Батур по изгрев и после да почивате край басейна във вилата.
 • Изкачването на вулкана Агунг е за опитни планинари и отнема повече от 10 часа сериозен преход с над 2000 метра изкачване и толкова слизане.
 • Изкачването на връх Батур в Кинтамани е по-леко и отнема около 3-4 часа. Често се организират изкачвания през нощта, за посрещане на изгрева от върха. Може да го съчетаете със всичко, за което прецените, че ще имате сили след това. Но най-добре е с релакс в планинска вила.
 • Вечеря на залез на плажа в Джимбаран е атрактивно за нас българите, защото слънцето ни не залязва в морето. Може да се комбинира с всичко, което се прави през деня, а след вечерята може да се отдадете на нощния живот в Кута.
 • Шоуто Девдан е в понеделник, сряда, петък и събота от 19:30 до 21:00. Както и в предната точка, тук също може да се комбинира с всичко през деня и нощно парти в Кута.
 • Круизите около Бали отнемат цял ден, затова е удачно да се съчетаят с някоя от нощните активности.
 • Сърфинга в Кута е преживяване за сутрин и следобед, защото тогава са подходящите вълни. Може да съчетаете с почти всичко останало.
 • Гмуркането е едно от най-запомнящите се преживявания, което ще ви отведе до подводния свят около Бали. Най-често се организират преди обяд и отнамат 4-5 часа.
 • Seawalker също ще отнеме целия предиобед, но е невероятно да видиш подводния свят на тропиците.
 • Подводницата също се организира сутринта и отнема време до към обяд. Имайте предвид, че стартовата точка е на час и нещо от Денпасар.
 • Лагуната за шнорхелинг и каяк всъщност е красив платен плаж (в който влиза шнорхелинг и каякинг), който предлага чудесни условия за наблюдение на подводния свят. Дъното е покрито с красиви корали и разноцветни екзотични риби. Освен това предлагат каяк! Може да изкарате и цял ден там или пък да съчетаете с някой от другите плажове наоколо.
 • Плаж Паданг-Паданг е малък скалист плаж край Улувату. Спокойно може да го съчетаете с близкия плаж Блу Поинт или Лагуната.
 • Плажът Блу Поинт също е красив плаж сред скалите, но също не е нещо „Уау“. Затова бихме съчетали с Паданг-Паданг или Лагуната.
 • Нощният живот в Кута не спира. Започва от залеза на слънцето и свършва с изгрева. Най-добре е да отидете в Кута след някое вечерно преживяване като шоуто Девдан, вечеря на Джимбаран или танц Кечак.
 • Танцът Баронг се провежда на няколко места край Убуд всяка сутрин. Друго популярно място е Двореца в Убуд, но там е само сряда и петък вечер. Ако почивате на планинска вила наоколо, отскочете за час и нещо да погледате.

Търсиш хотел в Бали?

Нашият опит показа, че изборът на правилната локация в Бали е супер важен. Затова отделихме цяла статия с нашите съвети. Може да я прочетете тук. Ако вече сте запознати, направете избора директно от картата.

Booking.com

Share your thoughts