Любимите ни филми за пътувания

Няма начин, всеки пътешественик трябва да има свой списък с любими филми за пътувания. Нали и ние уж сме такива, взехме, че разписахме нашия, за да ви отведем на пътешествие без дори да излизате от къщи. Не че сме изгледали цялата видеотека, но все ще намерим какво да препоръчаме. Открихме някои филми, които си остават “вечни” и можем да ги гледаме многократно. Имаше и такива, на които казваме “филми за един път” – не са достигнали очакванията ни, но не са ни изгубили два часа безвъзвратно. Имаше и разочарования, но тях ще ви ги спестим.

По-долу не се уповаваме на оценки и критици, а на нашето лично мнение. Ето го нашия списък с пътешественически филми. А вие харесахте ли ги? Ще препоръчате ли нещо?

Плажът (The Beach, 2000)

Един от най-емблематичните филми с Леонардо Ди Каприо вероятно е вдъхновил милиони хора по света за пътуване към “Рая”, който той открива с един клик в търсачката по дума “Paradise”. Може да звучи пресилено от наша страна, но вероятно е развил цяла една икономика, придавайки популярност на райските плажовете в Тайланд, начело с Мая Бей на острова Ко Фи Фи Ле. Освен красивите пейзажи, сюжетът е много добър, което го превръща в един от най-емблематичните филми за пътуване.

Пътят (The Way, 2010)

Маршрутът Ел Камино притегля десетки хиляди поклонници годишно. Притегля и тези, които научат за духа на това изживяване. Като любител на преходите, Панайот отдавна ни е запознал с Камино, но с филма “Пътят” съпреживяхме този дух. Той е същевременно дълбок и лек. Дава теми за размисъл и същевременно те кара да разпуснеш. Това го направи един от най-предпочитаните от нас филми за пътувания.

Лична трагедия повежда един навъсен представител на елитното общество по дългия и не толкова луксозен път към Сантяго. По пътя си той среща палитра от личности с различни мироглед, проблеми и поводи за усмивки. Тръгва сам, свит в себе си, а завършва с приятели от различни краища на света и спомени, които не би могъл да създаде другаде. 

Седем години в Тибет (Seven Years in Tibet, 1997)

Едно от чудесните превъплъщения на Брад Пит ни изпраща за седм години в тайнствения Тибет в последните му години като самостоятелна държава. Запознава ни с една култура, която е на съвсем различно духовно ниво и сблъсква с нея егоцентричен европеец, който е отишъл на експедиция в Хималаите само за своята слава. 

Филмът “Седем години в Тибет” е базиран на автобиографичната книга на реалния австрийския алпинист Хайнрих Харер, за които съдбата е имала сериозни планове да премине пътя от егоизма към смирението. Защо е един от любимите ни филми за пътешествия? Хайнрих Харер успява да събере отговора в едно изречение: “Ако можете да си представите скрито място, богато с цялата странна красота на нощните ви сънища, значи знаете къде се намирам”.

Ритни камбаната с финес (The Bucket List, 2007)

Филмът “Ритни камбаната с финес” е направен с финес. Дуетът Морган Фрийман и Джак Никълсън ни разхождат с усмивка по света като за последно. Буквално за последно, тъй като героите им са нелечимо болни старчета, случайно споделящи една стая в болницата, които решават да сбъднат най-големите си мечти преди да “ритнат камбаната”. Двамата успяват да разсеят сериозността на нещата с куп забавни моменти по някои от най-забележителните места в света. Филмът е много готин и заслужава място сред най-добрите киноленти за пътувания.

Моята разходка в дивото (Wild, 2014)

Филмът “Моята разходка в дивото” е един от по-дълбоките в нашия списък. В последно време имаме резерви за филмите по истински случай, че много от тях взеха да разчитат само на това. Този обаче ни хареса и наистина вдъхновява за уединение с природата. Който ни познава, вероятно знае, че нямаме нужда от допълнителна мотивация за планински преходи, но сме сигурни, че “Моята разходка в дивото” ще повлече някои от вас към планината. Тя е идеалният “отдушник” за проблеми. 

Шерил също се опитва да намери спасение от скръбта си по Тихоокеанския хребет. Тръгва без подготовка на 1800-километрово изпитание, което прекосява почти половината от маршрута “Пасифик Крест Трейл”. Преминава през няколко климатични области, куп трудности и непредвидени ситуации, за да открие отново себе си.

Полунощ в Париж (Midnight in Paris, 2011)

Филмът “Полунощ в Париж” е с доста нестандартен, но интересен сюжет. Както личи, действието се развива в града на романтиката Париж. Отегчен от днешния начин на живот сценарист пътува до френската столица открива, че всяка вечер в полунощ се връща мистериозно близо столетие назад на същото това място. Носталгията му за живота по онова време се превръща в реалност всеки път щом часовникът удари дванайсет часа. Режисьор е Уди Алън, който отново оставя края за вас самите. 

Любовта на Жулиета (Letters to Juliet, 2010)

“Любовта на Жулиета” или “Писма до Жулиета”, както още е известен, е много лек и приятен филм за по чаша вино. Двойна романтична история в прелестния италиански регион Венето, в който се намира градчето на Ромео и Жулиета. Режисьорите са направили всичко възможно да ни омаят с красивите пейзажи на Северна Италия. И дори да не си падате по любовни истории, може да го поместите сред любимите си филми за пътувания само заради прекрасните местенца, които показва.

Но в случая и романтичната история е интересна. Докато Софи е във Верона, решава да се включи като доброволка да отговаря на писмата на хилядите момичета, които търсят съвет от любимата на Ромео. Случайно младата писателка попада на забравено в стената на Жулиета писмо от 1957‌ г. и решава въпреки изминалото време, да отговори. Така се запознава с вече възрастната Клер, която навремето не е успяла да открие любимия си Лоренцо. И двете решават да го направят сега, превеждайки ни през духа на Италия.

Добра година (A Good Year, 2006)

Само присъствието на Ръсел Кроу е достатъчна гаранция за добър филм. Не ни разочарова и този път в ролята на забързания търговец на финансови пазари Макс, чийто забравени детски години минават в прелестния Прованс. “Добра година” не е точно филм за пътешествия, но магията на Южна Франция ни дават основания да го вмъкнем в тази категория. И като добавим, че е качествена продукция, намира място в нашия списък. 

Та, Макс се оказва единственият наследник на провансалската вила на чичо си, който не е виждал от 25 години. Въпреки желанието му да се отърве от вилата и да се завърне на стоковите пазари, редица обстоятелства го тласкат към Прованс и… 

На Рим с любов (To Rome with Love, 2012)

Един доста шантав филм от Уди Алън. Нестандартната продукция „На Рим с любов“ може да не се понрави на всеки, чисто като филмови качества. Едно обаче е сигурно – Рим е представен толкова приятно, че със сигурност ще ви запали духът за италианско пътешествие. Чарът и емоцията на Вечния град са точно както сме си представяли. Красив, старинен, цветен, романтичен, музикален. И в крайна сметка, зад цялата щуротия на филма стои доста интригуващ замисъл.

Ваканцията (The Holiday, 2006)

“Ваканцията” е идеалният избор на филм, когато сте на ваканция. Връщате се след дългата разходка с приятно напрежение в краката и ви трябва нещо леко, което да прави компания на чашата вино преди дългоочаквания сън. Въпреки че има цели две романтични завръзки, филмът не спада в категорията “лигави любовни комедии”. Освен това хуморът е далеч от затъпяващите глупости, които се бълват всяка година. Всичко това го превърна в един от любимите ни филми за пътувания.

Къде е пътешествието в картинката? Две напълно непознати жени от двата края на света решават да разменят домовете си, за да може всяка да изкара своята непредвидима вълнуваща ваканция. От едната страна се намираме в познатата от стотиците холивудски продукции Калифорния. Другата обаче ни пренася в една от уютните каменни къщурки на английските села, в съчетание с неповторимият коледен дух на Англия. Е, струва се да се позабавлявате малко с Камерън Диас, Кейт Уинслет, Джъд Лоу и Джак Блек.

Под небето на Тоскана (Under the Tuscan Sun, 2003)

Когато започнахме да го гледаме, бяхме с очаквания за разводнена любовна история, но се оказа малко по-различен. Няма типичния за този жанр сълзлив драматизъм. Животът си тече, гледаме добрата страна на нещата и достигаме до края, в който не присъства типичната развръзка. Още по-хубавото е, че наистина ни пренася сред романтичните извивки на слънчева Тоскана, където главната героиня импулсивно купува стара вила, докато е на екскурзия. Определено е акцентирано на пейзажа, наред с действието на персонажите. Много лек и приятен за гледане филм, който заслужено си спечели мястото в списъка на любимите ни филми за пътувания.

Еверест (Everest, 2015)

Филмът “Еверест” е респектиращ поглед към изкачването най-високия връх на планетата. Сюжетът е базиран на една от най-големите трагедии под “шапката на света”, случила се на 10 май 1996 г. Проследява мечтата на всеки от групата ентусиасти, които желаят да изкачат връх Еверест, но остават завинаги под него. Филмът добре улавя динамиката на събитията и ни оставя със затаен дъх до края. 

Заедно по принуда (Blended, 2014)

“Заедно по принуда” е супер разпускащо филмче. Няма някакъв грандиозен замисъл, но е приятна семейна комедия, която изпраща нашите герои в луксозен комплекс в магнетичната Африка. Среща ги с много интересни преживявания и екзотични картини, които ни запалиха ентусиазма за африкански приключения. След разочароваща среща, самотни родители, в чиито роли са Адам Сандлър и Дрю Баримор, (и общо четирите им деца) се оказват заедно в апартамент в тузарски семеен хотел.

Вики, Кристина, Барселона (Vicky Cristina Barcelona, 2008)

В този филм основната туристическа атракция не е Барселона. Да, ще видите част и от нея, но акцентът по-скоро пада върху случайните запознанства с разнообразни хора, някои от които се оказват доста чудати. Испанският дух и чар властва над филма, а нестандартния сценарий също не е за пренебрегване. Две млади американки (Скарлет Йохансон и Ребека Хол) са на ваканция в Испания за лятото, където срещат ексцентричен художник (Хавиер Бардем), по който и двете хлътват. Ситуацията става още по-интересна, когато в картинката влиза емоционалната и психично нестабилна жена на художника (Пенелопе Крус).

Властелинът на пръстените и Хобит (The Lord of the Rings, Hobbit, 2001-2014)

Не се стърпяхме и го поставяме в списъка с филми за пътувания. “Властелинът на пръстените” е любимият ни филм и макар самият сюжет да ни отвежда в един фантастичен свят, а не до реални световни дестинации, той засилва тръпката ни за приключения. Създава едно от най-епичните пътешествия в света на киното, което ни превежда през красиви, магически, фантастични, мистериозни, студени, опасни и мрачни места. Пък и в крайна сметка е сниман на нашата планета и повечето места могат да бъдат видени. А къде? В Нова Зеландия!

Филми за пътувания, които ни оставиха със смесени чувства

Има някои филми за пътешествия, които не те прехласват, но не те оставят разочарован. Тук ще изброим онези от тях, с които все пак няма да си изгубите времето. Все някога ще свършите с горния списък, така че ще трябват нови попълнения. Пък и това, че на нас не е станал любим, не значи, че и вие ще мислите така.

  • Сред дивата природа (Into the Wild, 2007) – Филмът е с доста висока оценка, но нас някак не ни грабна толкова. Все пак няма да е лошо да му обърнете внимание, защото може да ви подейства повече, отколкото на нас.
  • Следи (Tracks, 2013) – Той е от онзи вид филми, които споменахме по-горе. Уповава се по-скоро на забележителна реална история, отколкото на филмовите си качества (лично според нас).
  • Mamma Mia! Отново заедно (Mamma Mia, 2008) – Един от малкото филми с Мерил Стрийп, които не получават отлична оценка от нас. Все пак е доста приятна за гледане, с куп популярни актьори и неповторимата белота на Гърция.
  • Тайният живот на Уолтър Мити (The Secret Life of Walter Mitty, 2013) – Честно да си кажем, не помним много от самия филм, но помним, че не е безвъзвратна загуба на време. Дори да не го харесате, според нас няма да сте разочаровани, че сте отделили два часа.
  • Яж, моли се и обичай (Eat Pray Love, 2010) – Очаквахме доста повече от него. Действието уж се развива в Бали, но не видяхме почти никакво Бали. Затова по-скоро го изгледайте заради самия филм (струва си), отколкото да сте с очаквания за екзотично пътешествие.
  • Най-екзотичният хотел Мериголд (The Best Exotic Marigold Hotel, 2011) – Замисълът е интересен, но нещо ни липсваше в цялостната картинка. Щеше да е хубаво да има повече от екзотична Индия, но фокусът по-скоро пада върху персонажите.
  • Туристът (The Tourist, 2010) – За тези които си падат по динамичните филми. Туристът не е типичният филм за пътувания, но дава хубав поглед към Венеция.
  • Мотоциклетни дневници (The Motorcycle diaries, 2004) – Проследява една от причините за зараждането южноамериканския революционер Ернесто Че Гевара, който вижда много несправедливости, докато е на обиколка с мотор в Южна Америка със свой приятел.
  • Прелъстен и изоставен (Forgetting Sarah Marshall, 2008) – Има ли Хаваи във филм, няма проблем. Филмът не е зрелище, но пък има своите чарове. Сюжетът не е лош, само дето комедията на моменти е по-глуповата.

Share your thoughts